Gardul

În urmă cu mai mulți ani în frumosul campus al UPB dar presărat cu gropi și câini și dotat cu 2 intrări auto (una jos pe Splai și a doua sus pe Iuliu Maniu) a răsărit o barieră la mijloc, la rectorat, care despărțea efectiv campusul în 2 părți pentru cei care intrau, de exemplu, prin intrarea de pe Splai și aveau treabă sus. Ca să treci de barieră trebuia să discuți cu una bucată portar neaoș. Ori în România e binecunoscut faptul că până la Dumnezeu te mănâncă portarii. Pentru ăia care stau mai prost cu logica și cu neuronii în vacanță vă explic de ce a fost o idee tâmpită bariera aia. Puteai să plătești la intrare pe Iuliu Maniu ( atunci parcă nu era 6 lei intrarea dar tot era ceva) și NU puteai să pleci pe jos pe Splai. Dacă erai curier sau aveai ceva de cărat în Politehnică și nu intrai pe intarea mai apropiată de unde vroiai să ajungi, te milogeai la portar sau ocoleai câțiva km prin traficul de București. D’astea. Despre barieră am scris acum vreo 10-11 ani. Între timp e oale și ulcele, bariera nu mai există, se trece în voie pe acolo, ba chiar a mai apărut o intrare cu acces auto pe Vasile Milea (cu program ceva mai restrictiv, dar a apărut). Mă rog, timpul a demonstrat că bariera aia a fost o idee tâmpită.

Dar mințile luminate nu se odihnesc. Am povestit și în articolul anterior că au renovat complet gardul care înconjoară UPB și odată cu un nou regulament de acces au hotărât închiderea tuturor căilor de acces pietonal după ora 22, în weekend și în zilele cu sărbători legale. Ah, și evident și în vacanță. Campusul UPB are mai multe intrări cu acces pietonal. Există una pe lângă Shorley (care e relativ deschisă tot timpul), una prin spatele clădirii cu IBM/Vodafone de pe Vasile Milea, una care dă fix în stația de metrou de la Politehnică (ieșirea spre campus, nu aia de la Apaca), una pe Iuliu Maniu care dă în stația de RATB la 336 (și implicit și cea mai apropiată de metrou dacă ai facultatea sus la Iuliu Maniu și nu vrei să te halească câinii din campus) și cred că mai sunt vreo 2-3 găuri de intrat. Problema mare este că din toate intrările astea cu acces pietonal facultatea s-a axat în principal pe închiderea a două dintre ele. Cea dinspre gura de metrou de la Politehnică și cea de pe Iuliu Maniu. A se observa cum Universitatea ține la forma fizică a studenților și le închide fix căile de acces rapid spre mijloacele de transport în comun. Celelalte sunt ignorate, sunt închise astea care chiar afectează pe cineva.

Iarăși, dacă trebuie să desenez o schemă de ce e o idee proastă o s-o fac (că am observat în vreo 2 cazuri pe Facebook că unii oameni pricep mai greu problema asta). Universitatea nu e o instituție rigidă cu program fix. Cursurile încep de la 8 și se termină frecvent și la 22, oamenii mai rămân până mai târziu să mai răspundă la mail-uri, să mai facă una alta. Chiar și în zilele libere sau în vacanțe au loc și alte activități și evenimente. Întâlniri de grupuri studențești, workshop-uri, școli de vară și altele.

De exemplu recent a fost simulare de admitere pentru elevii de liceu într-o sâmbătă. Imaginați-vă ce mișto a fost ca elevii de liceu în loc să fie așteptați cu porțile deschise să fie puși să ocolească 1km sau să sară gardul. Și mai recent au fost examene de sesiune în zilele libere și în weekend. Studenții au sărit gardul. Ar trebui ca Universitatea să fie un spațiu cât mai primitor pentru oameni. Eu de exemplu cunosc campusul UPB de când eram puști și mă gândeam ce mișto o să fie să ajung la un moment dat student acolo (eram mic și fraier, ce vreți…). Alte Universități din țări mai civilizate chiar invită lumea la vizite. Transformarea spațiului într-unul neprimitor sau de-a dreptul ostil nu e o idee bună. Sau mă rog, poate ăsta e scopul final, mulți da’ proști.

Frumos este că într-un final (treaba asta durează de prin octombrie anul trecut) studenții au făcut un prim pas de revoltă. Au organizat un eveniment de sărit gardul în grup care a avut loc joia trecută la ora 2. N-au fost extrem de mulți, doar vreo 60 și vreo 20 susținători de pe margine. Dar au făcut-o și a fost suficient încât niște paznici să sune disperați după instrucțiuni și să ajungă și mai sus la oameni din administrația UPB. Și ar vrea s-o facă din nou dacă nu se rezolvă problema. Li se promite o soluție cu o poartă de acces rotativă, acces cu cardul și alte SF-uri dar evident că va dura. În timpul ăsta, la nici o săptămână distanță, din tavanul unui amfiteatru din noua clădire a Facultății de pe Iuliu Maniu a căzut o bucată peste o studentă și laptopul acesteia. Din ce-am înțeles laptopul a fost distrus iar studenta suficient de speriată și ușor rănită. Să ne înțelegem, clădirea este nouă, are aproximativ 2 ani de când este utilizată.

Brusc vechiul dicton cu “Politehnica, intră cine vrea, scapă cine poate” capătă accente ușor neplăcute.

Dar ca să închei în notă optimistă, vă arăt pozele cu studenții sărind gardul în grup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *