Hai c-acum pot să-mi trag și eu un titlu din ăla mișto cu “vizionar” sau “expert”. Nu de alta da’ a apărut primul update la Windows 8.1. Update în care mai dau 5 pași în spate în ceea ce privește interfața curului pentru tablete. Dați un search pe blog că mie mi-e lene să vă mai dau link-urile ca să vedeți ce tot rag de când a apărut Windows 8.

De fapt hai să vă pun și vouă filmulețul ca să nu mă distrez singur :

 

“Lots of Windows 8.1 users are spending most of their time on the desktop. So we added a new feature in 8.1 to allow those users to boot or to resume directly to the desktop rather than the Start screen”. No shit, Sherlock. Ați adăugat un NOU feature, feature care a EXISTAT în TOATE versiunile de Windows până la mizeria asta. Și asta pentru că voi AȚI DESCOPERIT că userii preferă desktop-ul în loc să stea în interfața aia de căcat. Bravo. O echipă inteligentă aia care se ocupă cu usabilitatea la Microsoft.

Și ce e mai amuzant este că mai sunt câteva zile și se oprește suportul pentru Windows XP. Este amuzant din cauză că la ora actuală Windows XP este un sistem mai utilizat decât Windows 8 și Windows 8.1 luate la grămadă. Este încă al doilea cel mai utilizat OS iar Windows 8 are deja un an și jumătate de la data lansării.

Ca să vă faceți o idee mai bună legată de treaba asta haideți să ne uităm nițel la graficul de mai jos (corespunde lunii Aprilie 2011) :

graphs2

 

Este un grafic în care putem să vedem că la un an și jumătate de la lansare (lansat în octombrie 2009) Windows 7 a ajuns deja la 30%  market share. Mult peste Vista care avea câțiva ani în fața lui. Vista avea puțin peste 12%.

Acum, la un an și jumătate de când a apărut Windows 8, graficul arată cam așa (Aprilie 2014) :

graphs1

 

 

Windows 7 e aproape de 38%, Windows XP este pe la 13% iar Windows  8 împreună cu 8.1 nu prea ajung la 10%. Mai nasol (pentru Microsoft) este că majoritatea celor care-s forțați în perioada asta să renunțe la Windows XP se orienteaza mai degrabă spre Windows 7 decât spre 8.

Așa că, în condițiile astea, este de înțeles mișcarea lor de-a mai face câțiva pași în spate. Microsoft încă mai speră că dacă stau tare pe poziții cresc mari copiii din ziua de azi și ei n-au cu ce să compare o interfață utilizabilă de PC. Că doar sunt născuți și crescuți în lumea tabletelor și-a aplicațiilor care ocupă direct un întreg ecran. Multi-tasking-ul îi năucește și probabil vor avea nevoie de câțiva ani să descopere avantajele lui. Și parcă văd că, bătrân fiind, o să asist la o revenire a interfeței clasice. Cred c-o să mă simt cam cum se simt IT-iștii bătrâni azi când aud de virtual desktop infrastructure și-i auzi mormăind în barbă “mainframe, maaainframe / terminal, terminaaal”.

Dar divagăm. Admiram cum mai face Microsoft câțiva păși îndărăt și mă gândeam cât de tâmpiți au fost că n-au mai lansat un Windows 7 SP2. S-au grăbit ca fata mare înaintea pulii să lanseze mizeria de Windows 8 iar acum trag ponoasele. Momentan nu știu ce să cred. Pe de-o parte aș vrea să sper că vor lansa un Windows 9 în care să dreagă în sfârșit busuiocul și să facă lumea fericită. Pe de altă parte modul în care pun problema mă face să fiu nițel sceptic. S-ar putea ca Microsoft să țină atât de tare cu dinții de piața de mobile încât să riște să-și fută toată afacerea numai să nu mai repete greșeala pe care-a făcut-o cu Windows Mobile.  Cred în continuare că-s idioți pentru că ar putea foarte simplu să lase un sistem complet pentru desktop dar în care să permită activarea unui light-mode pentru cazurile în care este un dispozitiv hibrid. Avea KDE ceva similar acum câțiva ani în urmă pentru Netbook-uri (chestiile alea mici de 10 inch care-au avut succes înainte să apară tabletele dar care TOT n-au înlocuit desktop-urile și notebook-urile clasice).

Rămâne de văzut.