Weekend-ul acesta în Politehnică are loc Innovation Labs. Un “CodeFest” sau “Hackathon” de 24 de ore în care echipe de studenți vor încerca să creeze un produs/aplicație. Toată treaba asta se întâmplă sub cupola rectoratului într-un spațiu aranjat pentru acest eveniment.
Și cum nu degeaba am aproape 10 ani de când particip la organizarea concursului ACM, cu ultimii 3-4 ani în care cooordonez practic echipa de networking, toată infrastructura de rețea de la acest eveniment a cazut pe umerii mei.
La ACM era relativ simplu. Concurenții n-au nevoie de acces la internet, au nevoie doar de un link per echipă (e un singur calculator per echipă) și singura chestie mai complicată e faptul că fiecare echipă are vlan complet separat cu serverul de competiție. Ei, aici se schimbă datele problemei. Vor fi 20 de echipe și voi fi nevoit să trag 2 link-uri pe fir pentru fiecare echipă (ambele link-uri vor fi cu IP-uri publice). Și voi fi nevoit să asigur și un wireless pentru ceilalți membri ai echipei. Fiind vorba de programarea unei aplicații am presupus nevoia de-a testa aplicația atât din cadrul aceleiași rețele cât și din exterior. De aceea vor avea 2 link-uri cu IP-uri publice, aflate în același LAN. Și zona va fi acoperită de un wireless care va oferi adrese IP private (10.133.7.0/24 :D ).
Uplink-ul va fi asigurat printr-un port-channel (6 cabluri) până într-un switch aflat în data-center-ul din Rectorat iar de acolo link de fibră (gbit). Partea până la ieșirea de fibră ține de mine și mă voi asigura că va funcționa impecabil. Și sper să nu avem probleme nici mai departe. Wireless-ul va fi asigurat de 4 AP-uri situate de jur-împrejur sub cupolă (și pregătite special pentru acest eveniment) și vor oferi o acoperire mai mult decât decentă.
Ei, sper să fie suficient pentru că nici una din edițiile ACM-ului nu m-a stresat atât de tare cât mă stresează asta. În primul rând datorită cerințelor deosebite (IP-uri publice + wireless) cât și datorită vizibilității sporite.
Și aici nu mă pot abține, sorry. De câțiva ani buni mă uit cum ACM-ul e ignorat complet de presa de la noi din țară deși e un concurs internațional de programare care are o vizibilitate crescută în alte țări. Singurul moment în care am citit pe bloguri și pe site-uri de știri ceva legat de ACM a fost atunci când koyos a oferit o sponsorizare (și probabil s-au împărțit și niște pișcoturi). În rest, liniște și pace. Acum știrea despre Innovation Labs este peste tot. Și mă întreb dacă fără pișcoturile oferite de companiile implicate în proiect și dornice de publicitate (totuși, este un eveniment care are parteneri media) ar fi avut aceeași vizibilitate…
Animatoare in costume de baie sau (recomandat) doar body-paint ati incercat? Da, nimeni nu va fi interesat de eveniment, dar sigur apareti la stiri. :))
In rest nu va nici un motiv pentru care lumea sa fie interesata de oameni destepti care muncesc. Pai, ce?! Aici e Germania?! :))
Ce echipamente o sa folosesti pt Wifi? Le lasi cu softul initial sau pui altceva? QoS faci pe echipament?
Pentru wireless am folosit niște AP-uri lightweight Fortinet (4 bucăți puse de jur-împrejurul sălii) legate la un controller wireless Fortigate. Din păcate nu prea au făcut față (și nu din cauza acoperirii ci pur și simplu se mișcau cam greu după vreo 35-40 de useri legați pe ele).
În sală am avut 2 switch-uri Cisco 2960 cu câte 2 uplink-uri trase până la etajul 5 în rectorat. Până la urmă am dus un singur link la fiecare echipă și am mai pus pe masă un switch mic TP-Link de 5 porturi (deci rămase 4 libere ). Pe astea au primit IP-uri publice. Din câte am văzut până acum, partea wired merge ok.
Nu am pus QoS, nu am pus nici un fel de limitare. Nu am vrut să afectez cumva eventualele aplicații. Pe wireless ar fi trebuit să pun (deși nu știu dacă asta ar rezolva problema neparat, link-urile nu erau încărcate și nu am un număr exagerat de pachete pe link-urile respective).
Pentru clienti multi si putin de lucru la config reconand UniFi: http://www.ubnt.com/unifi, la noi costa entry level-ul can 290 lei