Internetul estului sălbatic

Are Vali un articol în care-a postat o reclamă la internet din Australia. Și mi-am adus aminte de faptul că aproape de fiecare dată când țin câte-o clasă de CCNA ajung să discut despre subiectul ăsta, al calității internetului la noi în țară.

Australia are câteva particularități care o fac mai specială. Este un continent situat la distanță destul de mare de “zone civilizate”, are o densitate mică de populație datorită suprafeței mari în mare parte nepopulată și nu este nici un mediu prea prietenos în care să stai să întinzi fibre. Dar zonele metropolitane sunt bine dezvoltate și se poate crea o infrastructură metropolitană cu prețuri mult mai mici. Însă lipsește ceva esențial, o concurență sălbatică așa cum am avut noi la finalul anilor ’90 și începutul deceniului următor.

Eu unul sunt convins că suntem în situația asta astăzi datorită mediului sălbatic în care s-au dezvoltat rețelele de cartier la noi în țară. Chiar pe vremea când aveam doar internet prin dial-up, existau rețele de cartier fie fără legătură la internet fie scoase chiar printr-un dial-up. Pe o rețea de cartier se jucau jocuri, se discuta, se mai schimbau diverse fișiere. Cu alte cuvinte ceea ce facem și acum dar la nivel local.  Am fost într-o astfel de rețea, am avut pe rând, dial-up, cable-modem (256kbps down/56kbps up), fibră. Să ne amintim cum, în perioada aceea, rețelele de cartier împânzeau orașele țării. O bună parte din infrastructura formată atunci (aia făcută mai decent) a fost preluată de firmulițe din ce în ce mai mari. RDS-ul cred că a cumpărăt mii de rețele de cartier, cu tot cu infrastructură. Încă-mi aduc aminte disperarea celor din C-Zone din perioada în care au fost cumpărați la pachet de către RDS.

Chiar dacă la început legătura la internet nu era strălucită și împărțeau 20-30 de oameni o bandă de toată jena, pe scheletul ăsta s-a format ceea ce avem acum în România. Pe rețele de cartier și-au făcut mâna o grămadă de profesioniști actuali, aici au învățat Linux, networking, ce-i aia HTB/CBQ și altele. Ăsta a fost și este motivul pentru care ISP-urile actuale din țară își pot permite să ofere internet de calitate la prețuri mici. Este până la urmă teoria evoluției aplicată în domeniul ăsta. Fără constrângeri sau limitări de dezvoltare am avut o supă primordială din care au evoluat cei mai adaptați.

Mai că m-aș întinde cu discuția și spre modul în care funcționează patentele la ora actuală și aș comenta că sistemul este la ora actuală o frână în calea dezvoltării tehnologice. Dar mă abțin, acolo discuția este mult mai vastă.

23 Comments Internetul estului sălbatic

  1. Andrei

    Poti sa adaugi linistit ca factor primordial si lipsa unor reglementari (constrangeri) in ceea ce priveste cablurile aeriene.
    In cazul in care era interzisa cablarea aeriana si obligativitatea de a folosi un monopol ca NetCity cred ca foloseam si acum dial-up.

    Reply
    1. Radu

      Intra deja la capitolul “Fără constrângeri sau limitări de dezvoltare…” . Mă refeream acolo inclusiv la constrângerile de tip NetCity.
      Orice monopol e o piedică în calea dezvoltării.

  2. madman

    Ce legatura mai exista intre fibra optica trasa de RDS, cei 1 gigabit pe care-l ofera, si ce ofereau retelele de cartier? Retelele de cartier erau niste retele incropite in pripa, care cadeau la primul vant mai tare sau la prima furtuna serioasa. Lucru care nu se mai intampla acum. Si despre ce concurenta vorbim la sfarsitul anilor 2000, cand dial-up-ul era la putere si RTC avea monopol? Probabil, cand vorbesti de concurenta, te raportezi la cateva cartiere mai de doamne ajuta din bucuresti, pe care poate se bateau 1-2 retele, ca-n rest, o buna bucata de vreme RDS si UPC erau intelesi sa se intre unul peste celalalt. RTC n-a investit cu anii in infrastructura, abia acum s-au trezit si ei sa traga fibra optica prin orasele resedinta de judet. Singurii care au investit, desi nu erau presati de catre concurenta. Eu locuiesc intr-un oras de provincie unde am doua alternative. ADSL de maxim 12Mbps de la RTC, sau gigabit de la RDS. Iti dai seama ca datorita concurentei acerba, decizia, in cazul meu, e extrem de greu de luat. Asadar, exista un singur motiv pentru care netul in romania zbarnaie, si acel motiv e RCS RDS. Pacat ca nu face nimeni un documentar sau sa ia un interviu patronului acestei companii.

    Reply
    1. Radu

      Privește în ansamblu. Alea au constituit o bază. Baza respectivă a adus clienți (deci bani) o bună bucată de vreme RDS-ului. Trecerea s-a făcut treptat pe infrastructură nouă.

      RCS-RDS nu ajungea ceea ce e acum dacă nu se folosea de infrastructura întinsă de alții în multe orașe.

    2. madman

      Pai stai o secunda, acele retele au fost cumparate pe bani, n-au fost luate moca, astfel incat RDS doar sa incaseze bani. Chiar si vechile retele, cu toata cablaria lor proasta care pica la fiecare vant mai puternic, i-a costat bani pe cei de la RDS. La fel cum i-a costat bani sa traga fibra optica in loc de acele cabluri. Deci nu vad niciun avantaj adus de retelele de cartier, decat ca in perioada respectiva, daca locuiai intr-o zona cu retea de cartier, aveai ceva net la un pret decent, si puteai s-o arzi pe jocuri in retea. In rest tot meritul e la RDS, care puteau si acum sa functioneze in multe zone, unde sunt doar ei, pe vechile cabluri de la retelele de cartier. Doar ca nu, le-am schimbat si-au tras fibra optica.

    3. Radu

      Ce sens are să cumperi ceva dacă acel ceva nu-ți aduce profit ? Crezi că au cumpărat căblăraia și clienții așa, pentru ochii frumoși ai fostului proprietar ?

    4. madman

      Fireste ca nu? E mai simplu sa cumperi o firma care are deja o serie de abonati, decat sa-ncepi sa aduni tu acei abonati. Dar noi discutam de altceva aici. ei eu tocmai ti-am demonstrat, ca-n mare parte, meritul e al celor de la RDS, care au o politica de preturi si de extindere, unica pe la noi, si pe care eu nu pot s-o pricep.

    5. Radu

      Păi pe asta s-a bazat și se bazează în continuare RDS fie că vorbim de extindere folosind echipamente ieftine, fie că vorbim de extindere cumpărând rețele gata făcute.

      Nu toate rețelele de cartier erau făcute prost. C-Zone-ul era decentă. Știu rețele care au avut infrastructură și echipamente mai bune decât cele pe care le foloseau chiar și cei de la RDS.
      Baza mare de abonați înseamnă un venit lunar sigur. Și nu te gândi că au cine știe ce cheltuieli cu infrastructura. Echipamentele sunt dintre cele mai ieftine, cei care trag cabluri nu au prea multă școală, au învățat să mufeze pe genunchi iar suportul tehnic era până mai acum 2-3 ani total inexistent. Dar în mare parte mergea.

      Nu neg în totalitate ce afirmi tu. Dar și RDS-ul este tot un produs al acelori vremuri tulburi pe care le descriu eu mai sus. Este specia care-a supraviețuit și s-a dezvoltat.

  3. Combo

    Una să intri într-o zonă cu 10000 de clienți odată și alta e să faci rețeaua și apoi să strângi clienții. Și să ai surpriza că vine apoi altcineva și îți ia clienții și rămâi cu investiția făcută și fără venituri.
    Pe de altă pare, un mare avantaj în România este că am sărit multe etape tehnologice. Noi am sărit de la dialup la fibră. Nu ai avut instalări pe cupru de amortizat, echipamente pentru ele șamd.
    Și oricum, de la vreo câțiva zeci de M în sus, poate să îți vândă și 10G, că e cam același lucru. Nu există aplicațiile care să mănânce 1G. Cumva aceiași chestie ca la PC-uri, unde nu mai trebuie hardware nou la fiecare 2 ani.

    Reply
  4. alin

    Da, ce sa zic, Romania, tara vitezei. Iar eu si altii la 1 km de cineva care are internet, tre sa imi iau gandul pana in 2100, ca deh, nu merita 1 km de cablu pentru vreo 10 locuinte, nu ?! Mda.

    Reply
    1. alin

      Deci zici sa-mi iau gandul in viata asta, nu ? Bine, aici sunt la ai mei acasa, oricum vreau sa imi iau zborul din nou, ca vad ca n-am nicio sansa. Preferabil, peste granite.

  5. Mars

    Ai uitat sa mentionezi LAN-urile din Campusurile Universitare. In 2001 cand intram la AC in Suceava( da stiu, acolo se pune harta in cui) tot campusul + Universitatea ieseau printr-o legatua de 6Mbps.

    Toti adminii inclusiv ce din Universitate au invatat meserie fix pe genul acesta de retele.

    Sa fim seriosi, acu am in administrare peste 10.000 de clienti si am mai putina treaba decat acu 5-6 ani cand aveam sub 1000. Motivul e dat de evolutia tehnologiilor si de Fibra Optica. Acu 5-6 ani totul era pe Linux, acu avem mai mult Cisco care nu prea pica, au mult mai putine updateuri de securitate, etc.

    Toti cei din jurul meu s-au ridicat fix in perioada de care spune Radu, daca nu ar fi fost acea perioada nici eu nu as fi fost pe jobul actual, sigur.

    Reply
    1. zidanne

      @alin o solutie cand “provideru” nu are chef/calculele economice ii arata ca nu isi scoate banii intr-un timp util ar fi fie sa suportati si voi din costurile fibrei/cablului pana in zona cu cele 10 locuinte sau va faceti propria retea si va conectati la cel mai apropiat provider.
      La mine in zona s-a montat centrala digitala la cativa ani dupa ce aveam acoperire 3G+ ;;) care este

  6. Tim

    Romanii sunt mai interactivi, mai palavragii, mai intelegenti din fire si d’asta cred ca s-a dezvoltat reteaua de net din Ro. Urmatorul pas ar fi ca sa primim net gratis de la guvern… prin wirless… in toata tara, ar fi o treaba.

    Reply
  7. ZuLu

    Foarte adevarat :). Pot sa zic sincer ca de acolo m-am initiat in administrare. Ce vremuri! Am inceput cu 4 oameni si am vandut la 220 :).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *