Lecție învățată

Dragii moșului, să nu care cumva să vă mănânce vreodată în cur să comandați de pe la chineji chestii cu livrare rapidă. Nu de alta da’ birocrația cretină din România împreună cu muiștii de la DHL creează o experiență cu totul și cu totul deosebită.

Să luăm ca exemplu un răhățel de vreo 40$ comandat cu livrare rapidă pentru că vroiam să ajungă până la o dată anume în țară. Plata făcută prin PayPal, livrarea rapidă a mers ca prin minune până a ajuns pe mâinile DHL România. Comanda a plecat de pe 17 iunie din Hong-Kong și de pe 19 iunie se află “în proces de vămuire” în România (până acum făceam mișto, acum știu sigur că vine de la “vă muim !” ).

Ca să faci singur vama în RO ai nevoie de cod EORI. Altfel, în cazul coletelor cu livrare normală faci vama la Poșta Română. Unde până acum credeam că lucrurile stau nasol, dar nu făcusem încă contactul cu DHL. La coletul de mai sus primesc undeva la începutul săptămânii trecute un mail de la DHL în care mi se prezentau opțiunile. Fie îmi fac vama singur, adică obțin cod EORI și plătesc datoria vamală după care vin cu dovada către ei, fie le dau lor un comision și se ocupă de vamă pentru mine. O să încep înainte cu cazul 2. E foarte mișto pentru că DHL-ul cere un comision de procesare vamală de 2% din valoarea TVA da’ nu mai puțin de 84 de lei fără TVA. Adică vine fix 100 de lei cu totul.  La coletele la care TVA-ul este până în 25 de lei nu plătești deloc comisionul. Dar dacă tu datorezi statului român 26 de lei, haț și DHL cu un comision de 100 de lei în plus. Mișto afacere, nu ?

Și poate aveți impresia că e mai ieftin și mai mișto să obții cod EORI și să plătești singur datoria vamală. Problema știți care este ?  Că aveți de făcut niscaiva drumuri, durează mult și la final DHL vă taxează cu câte 27-28 de lei pentru fiecare zi lucrătoare în plus (primele 3 zile sunt gratis) în care vă ține coletul ca să obțineți voi EORI. Există un sistem online în care poți face cerere de EORI da’ ia surpriză, aveți nevoie de IE și de java 1.6, eu n-am reușit să-l fac să funcționeze pe Firefox și pe Chrome (nici nu m-am chinuit prea mult, am cedat după vreo 15 minute). Există niște povești horror pe interneți cum c-ar dura și vreo 10 zile lucrătoare. Ca om care s-a mai lovit de instituțiile statului și în trecut, 10 zile lucrătoare mi se pare chiar decent. Numai că la final ajungi să plătești la DHL cât nu merită și mai bine alegi opțiunea cu comisionul vamal plătit către ei direct. E de admirat modul în care reușesc să ți-o tragă indiferent cât de mult încerci tu să scapi.

Ei, și ați spune că măcar dacă plătești atâția bani pentru un rahat de 40$ poate îți vine la timp. Neah, azi am fost sunat de la DHL să-mi ceară în plus și extrasul de cont că screenshot-urile făcute de pe site cu comanda nu au fost suficiente (deși erau făcute cu full-screen, să se vadă și dată și oră pe pc, cu produs înainte, cu produs după, cu statusul comenzii, cu factura produsului, nu a fost suficient). Așadar mai întârzie nițel. Și la protestul meu telefonic și întrebarea (legitimă de altfel) “de ce paștele mă-sii am plătit livrare rapidă și comision la voi dacă tot durează atât” răspunsul domnișoarei de la DHL a fost să-mi trântească supărată telefonul în nas.

Prin urmare mi-am învățat lecția și ajung să prefer Poșta Română, nu de alta dar pare mai bine mulată pe obiceiurile birocratice românești pentru că atunci când încrucișezi birocrația de pe la noi cu capitalismul feroce al celor de la DHL rezultatul este pur și simplu monstruos.

7 Comments Lecție învățată

 1. cristi

  Ti au cerut extras pentru ca nu ai trimis dovada platii, iti este ceruta in email, verifica.
  Vama nu este facuta de DHL ci, ghici ce, de Vama ( structura apartinand de ANAF ).
  Declarantul vamal pregateste “lucrarea” functie de datele primite odata cu importul si hartiile solicitate si trimise de tine, orice inadvertenta va prelungii “boala”. Intr un final, cand ai dosar complet este trimis catre control fizic, se deschide coletul si se verifica continutul versus declaratie. Daca este ok, primeste liber de vama si revine la dhl ptr livrare.

  La posta ti se solicita aceleasi chestii, diferenta e ca o mica atentie da “liber de vama” si nu mai face un vraf de hartii. Mai mult de atat, daca esti pers gen, iti da chitanta pe plata taxelor si fac ei ulterior hartiile de vamuire, nu te vor tine acolo. Ptr pers fizice, daca nu e o graba, livrarea prin posta e cea mai buna solutie.

  Reply
  1. Radu

   La mail-ul primit de la DHL spune clar dovada plății SAU screenshot după site (http://i.imgur.com/Imip5F8.png) . Le-am trimis screenshot-uri pentru că am plătit comanda cu cardul meu iar comanda se livra către taică-meu cu datele lui și-am vrut să elimin problemele legate de “ah, nu e aceeași persoană” sau altele asemenea rahaturi.

  2. demanuel

   Am facut 4 comenzi din china cu DHL, alegand sa ma reprezinte ei in relatiile cu vama, iar de fiecare data a fost mai mult decat suficient un print-scren cu ecranul aliexpress. A 5-a oara am zis sa nu-mi mai iau tzeapa cu minunatul comision de 100 RON si mi-am facut numar EORI (am gasit un calculator mai antic si a mers online dupa a 3-a zi de incercari). Cand le trimit numarul EORI, hopa, ce sa vezi…. nu mai e de ajuns print-screen-ul… trebuie sa cer de la vanzator factura comerciala. Nu exista firma care sa-mi provoace mai multa sila si scarba decat DHL-ul…

 2. Bogdan

  Eu m-am lecuit acum vreo 4 ani cu “vămuirea” DHL.
  Prefer standard shipping, mă costă cam 30 minute rezolvarea în vama poștei (Brașov).
  Dacă e din UE, formidabil dar Poșta Română are și serviciu de door-to-door delivery. N-am știut până nu m-am trezit cu coletul la ușă și un domn de la serviciul poștă rapidă.

  Reply
 3. WhiteLion

  Am patit si noi asemenea magarii, doar ca luam pe firma marfa multa (un palet) si taxa nu mai parea asa mare, dar livrarea rapida a fost asa de rapida ca vreo 2 sapt ne-am injurat cu ei pe mail si telefon, prins Pastele, apoi iar injurat si intr-un final declarantul vamal a reusit sa rezolve hartiile si sa ne ducem sa ne ridicam produsele, dupa ce platisem taxele si ce mai trebuia.
  E destul de raspandita furia impotriva practicilor lor: https://www.reddit.com/r/Romania/comments/36vsys/rant_evitati_dhl_romania_sunt_niste_hoti/

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *