Înc-o bere bună

Undeva mai pe la începutul anului, într-una din săptămânile petrecute pe la traininguri prin Brașov, am băut într-o seară câteva beri la Tipografia. A fost unul din locurile alea din Brașov (pe lânga Simone) în care m-am trezit că îmi pun pe notă mai puține beri decât am băut de fapt. Dar nu despre matematica brașovenilor vroiam să discut ci despre berea pe care-am băut-o atunci prima oară.

Se cheamă 1717 și este o weissbier produsă undeva într-o microberărie din Bavaria zice-se după o rețetă sibiană. Și personal mi s-a părut una dintre cele mai bune weissbier băute vreodată. De atunci am mai avut ocazia s-o încerc înc-o dată la Tipografia și ceva mai recent la Bucharest Craft Beer Festival unde, după ce-am dat o raită prin ce-mi mai făcea cu ochiul pe la ceilalți producători, am mai băut vreo 3 din astea.  Este un weissbier cu o culoare mai arămie, cu gustul mai plin și note de fructe uscate. Merge chiar consumat la o temperatură nu foarte scăzută, este mai aromat așa. Pe lângă weissbier mai produc și un red ale (la fel de bun, dar sunt mai mare fan weissbier), încă un weissbier mai soft (ei îi spun weiss+ ) și o bere în ediție limitată pe care n-am apucat-o să o văd/gust pe undeva. Aveți link mai sus la pagina lor de Facebook, merită urmăriți.

Ceva mai recent am profitat de pagina lor de Facebook și-am comandat vreo 20 de sticle în București pentru că, cel puțin momentan, nu avem unde să o bem pe aici prin zonă. Dar se poate bea în Sibiu (bineînțeles), în Cluj și în Brașov (sigur la Tipografia,  nu știu dacă au mai adus și în alte părți). La comandă costă 10 lei sticla plus livrare.

Personal îmi place avântul ăsta al berilor craft prin România și sper la mai multe. Bine, personal sper la mai multe în genul Terapia, 1717, Hop Hooligans, nu ca labagiii de la Ground Zero care mănâncă căcat pe unde apucă că ei au pornit revoluția berilor craft în România (au apărut undeva în 2015, până și Zaganu e de prin 2013 să nu mai zicem de Terapia). Și îmi place să văd un weissbier într-o sticlă normală de 500ml nu în suzete de 300ml.

Vestea bună legată de cei de la 1717 este că de prin toamnă cică vor începe să aducă berea și prin București. Să sperăm. Și să sperăm că va rămâne la fel de băubilă. Concurența nu poate aduce decât lucruri bune pentru noi, consumatorii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *