Tot mai dezamăgit de magazinele online de pe la noi caut în continuare alternative. O să încerc (la fel ca și până acum) să povestesc experiențele (plăcute sau nu) cu fiecare dintre acestea.

Azi e rândul marketonline.ro.

Mă bate gândul să-mi schimb notebook-ul și oscilez între un Toshiba Tecra și un Lenovo T61 (30% Tecra vs. 70% T61). Trec peste motivele și criteriile după care îmi aleg viitorul notebook (încă mai există ghidul ăla cu care am câștigat concursul lui Cabral (chiar, când ajunge bre premiul ăla ? ) ) și sar direct la experiența avută.

În primul rând site-ul și informațiile prezente pe acolo. Nu platforma în sine pentru că aia e similară în proporție de 80% cu toate celelalte ci conținutul. De exemplu n-am înțeles care-i treaba cu faptul că (se pare că) nu o să am factură ștampilată și semnată de ei. Așa cică scrie în Codul Fiscal. N-am stat să caut dar din câte știu eu și bonurile de benzină mi le ștampilează la casă ca să le pot deconta. Site-ul e plin și de greșeli de tastare, de ortografie, etc. Un mic sample (doar un paragraf) este prezent mai jos :

MarketOnline

După care vine surpriza plăcută. Au un Live Chat unde poți pune întrebări consultanților. L-am încercat, este extrem de mișto. Am experiența LiveSupport-ului similar de la Cisco și câteodată prefer o discuție scrisă în loc să dau telefon. Motivul principal este că-mi rămâne un log după discuția scrisă. Cel puțin așa am crezut că o să fie cazul și aici (m-au întrebat adresa de mail). Din păcate nu am primit logul. Zic “din păcate” pentru că discuția a decurs destul de ok la început. Consultantul lor (deși nu s-a prezentat) a avut un ton plăcut și a discutat civilizat. Până spre sfârșit când nu s-a mai putut abține și m-am trezit cu câteva “k-uri” și “sh”-uri pe ecran. Nu m-a deranjat personal pentru că și eu am avut un ton relaxat dar mă gândesc că ar fi trebuit să rămână cu discuția în limitele DEX-ului. Pe scurt, am întrebat în Live Chat dacă produsul dorit este disponibil și dacă mă grăbesc și fac plata în ziua respectivă (ieri) am șanse să primesc o factură finală care să fie încă în luna iulie. Mi-a răspuns că produsul este disponibil la distribuitor dacă fac comanda și că pot discuta legat de factură cu persoana de la vânzări.

Prin urmare m-am apucat să-mi fac cont și să fac comanda pe site. La finalizarea comenzii au un anunț în care zic că voi fi contactat telefonic de către un consultant de vânzări în maxim 60 de minute. Încântat de promisiunea lor (care mai apare în vreo 2 locuri pe site ) mă pun pe așteptat.

Deja după vreo 40 de minute speranța mea de-a vedea promisiunea lor respectată se diminua vizibil. După o oră și vreo 10 minute am trimis un mesaj (din pagina comenzii mele) consultantului. După încă appx. 15-20 de minute sună telefonul.

La telefon consultantul de vânzări mă anunță (tragedie) că modelul dorit nu este pe stoc nici la distribuitori și că-și cer scuze. După care îmi spune că estimarea lor cea mai pesimistă este de cca. 3 săptămâni și dacă doresc pot păstra comanda și voi fi anunțat de ei la momentul respectiv (asta am apreciat). Am spus “nu, mulțumesc” pentru că sper să găsesc ceva până atunci (fie Tecra, fie alt model de T61). Ultima experiență de genul ăsta cu alții s-a lăsat cu “vine mâine” și a venit peste 2 săptămâni. Prefer să fie cinstit cu clienții nu să-i amăgească cu promisiuni.

Una peste alta am sentimente contradictorii legate de ei. Dacă și-ar finisa mai bine relațiile cu clienții (eventual să știe și persoana de la live chat că nu exista pe stoc ăsta) și finisează/completează informațiile prezente pe site, ar putea fi o alternativă plăcută la emag/pcgarage și alții. Dacă o iau pe drumul bătătorit al șuturilor în cur aplicate clienților o să rămână/ajungă semi-anonimi.

Ah, era să uit, mai au o chestie interesantă. Pe care chiar aș vrea s-o testez (deși parcă nu cu un notebook). Au opțiunea de-a “cumpăra” pentru fiecare produs o garanție suplimentară. Costă 2% din valoarea produsului/produselor și spune ceva de genul :

Orice produs defectat in perioada de garantie, din cauze acoperite de garantie conform certificatului atasat produsului, este inlocuit cu unul nou, identic (sau similar dar superior in cazul in care produsul identic nu se afla pe stoc sau nu se mai fabrica), pe loc sau in maxim 48 de ore (2 zile) lucratoare de la constatarea scrisa a cauzei defectului de catre orice service autorizat de producatorul/importatorul acelui produs, conform certificatului de garantie.

Sună interesant dar după cum spuneam ar trebui testat sistemul ăsta (eventul cu ceva reparabil gen PC/imprimanta/lcd).

Bottom line, o să ma revin (cel puțin odată) pe la ei. Sper să meargă mai bine.