Înc-o muie mare în direcția RDS-ului. Nu-s nici primul nici ultimul care înjură nameserverele de la RDS. Cât de greu poa’ să fie să ții 2-3-4 nameservere actualizate frecvent pe care să le servești clienților. Nu actualizate din paște-n crăciun.
Am un site pe care l-am mutat pe alt hosting undeva prin noiembrie. Și în ziua de azi mai am probleme cu un subdomeniu de pe acel site pentru vizitatorii din RDS. Doar pentru ei.
Similar, zilele trecute am modificat nameserverele pentru blog. NU am schimbat ip-ul serverului pe care țin blogul. E același de câțiva ani deja. Rezultatul ? Ieri din RDS mi s-a întâmplat să nu-mi rezolve numele.
Și dacă aveai un cache nu se întâmpla chestia asta. Nameserverele noi au fost accesibile cu câteva ore bune înainte de-a face efectiv modificările la rotld așa că sincer nu văd ce s-a întâmplat. Nu pot pune asta decât pe seama incompetenței.
Eu personal n-am o problemă, folosesc dns-urile google de ceva vreme. Dar cei cu pppoe configurat pe jucăriile de acasă primesc DNS-urile de la RDS odată cu IP-ul extern și le servesc mai departe în LAN prin DHCP (fie face routerul DNSMasquerade și servește IP-ul propriu ca DNS server în LAN, cum face DD-WRT-ul ). În ambele cazuri asta-i soluția default. Setarea altor namservere pe router iese din tiparele setărilor obișnuite sau nu este prevăzută de wizard-ul de setare. Și rezultatul este cel de mai sus.
Și am observat că am primit pe PPPoE servere diferite de DNS la conectări diferite. Deci sunt mai multe. Cum le-au gândit, de ce merg prost, de ce nu le repară, de ce se chinuie să țină coișpe IP-uri ocupate cu servere DNS nefunctionale, sunt mistere pe care nu le vom desluși niciodată probabil.
Aici ajunge la aceeasi problema care era prezentata acum mai multi ani intr-un reportaj. Pe scurt: intr-un sat din Ardeal, unde fusesera multi sasi si secui inainte sa-i “exporte” Ceausescu, cam incepusera sa cada toate. Un satean, intrebat cand se vor indrepta lucrurile, a zis plin de sinceritate: “nu se mai intorc ei, sasii si secuii…”. :)) Concluzia in cazul de fata? Nu se mai intorc la RDS cei care au setat prima data serverele ca sa remedieze situatia. :))
Asta e adevarat, multi oameni valorosi profesional nu mai vor sa auda de RDS, hai sa zicem ca e o companie ciudata. Problema asta nu e noua la ei, cu DNSúrile au fost si vor mai fi, sunt convins.
Am folosit DNS alternative: GTS, Romtelecom, OpenDNS, Google…
DNS serverele de la google mi se par la momentul actual cele mai rapide.
127.0.0.1 is so 90s. ::1 e mai contemporan. :))
Au incercat in ultima perioada sa unifice DNS-urile peste tot prin tara la dns1.rcs-rds.ro(213.154.124.1) si dns2.rcs-rds.ro (193.231.252.1) si asta nu e chiar asa de rau. S-ar putea ca serverele care le primesti din cand in cand prin pppoe sa aiba de fapt setate ca “forwarders” astea doua. Nici asta n-ar fi asa de rau. Ramane de vazut de ce nu au ajuns la zi cu toate…
O alta problema e ca se si baga prin diversele zone. Adica, de exemplu, *.undernet.org se duce doar catre serverul lor(undernet.rdsnet.ro) si in cazul in care mai folosesti (m)IRC te duci totdeauna pe serverul lor, care mai e din cand in cand in split… etc.