Cât stau ca pe ace să-mi vină jucăria cea nouă mai arunc din când câte-un ochi pe pozele de pe eMag și/sau mă mai uit odată prin lista de telefoane similare să mă asigur că am făcut alegerea corectă. Plus, regulat (adică din când în când :D), mă mai uit și pe gsmarena ca să văd ce opțiuni are, mai verific ce aplicații îmi transfer de pe vechiul meu PDA sau ce-aș putea să mai instalez pe el. Like a kid waiting for a candy.

Azi mi-a sărit în ochi HTC Touch HD 2. Nu, nu aspectul mi-a sărit în ochi ci un mic detaliu. Procesorul telefonului are 1000 Mhz. Acum nu știu câți dintre voi au o mică tresărire când aud chestia asta. Dar eu unul am avut primul calculator din viața mea (primul PC, nu punem și HC ’91) a avut un procesor la 66 Mhz (Intel, 486DX2). Cu un hdd de 60MB și cu 8 sau 16MB RAM (nu mai țin exact minte). Oricum, treaba asta se întâmpla undeva prin 1995-1996. În 1999 (adică acum 10 ani) cred că aveam un AMD K62 pe la 400Mhz. Memorie, habar n-am. Oricum, puțin.

Unde vreau să ajung ? Mi se pare fantastic ca în 10 ani să evolueze tehnologia atât de mult încât să am pe un dispozitiv care îmi încape lejer în palmă puterea de calcul existentă pe un calculator în 2001 (cam pe atunci a fost depășit pragul de 1ghz). Nici nu mai are sens să discutăm despre memorie, spațiu de stocare sau rezoluție (480×800 n-am depășit decât târziu, cu un monitor care suporta peste 640×480).

Dinamica în lumea IT este unul din motivele pentru care îmi place să lucrez în domeniul ăsta. Și sunt extrem de curios unde-o să fim peste 10 ani. Bine, chiar discutam mai ieri cu studenții de la CCNA1 că, deși tehnologia a avansat/avansează destul de rapid,  există câteva excepții în lumea IT în care progresul este extrem de lent. Și cel mai la îndemână exemplu este trecerea la IPv6. Apărut în 1998 și 10 ani mai târziu încă în stadiu incipient. Sau adoptarea 802.11n care a durat 2 ani, timp în care tehnologiile GSM au avut un salt fantastic.

Ahh, încep să mă simt bătrân…