Puțină istorie

Într-o lume tot mai sălbatică în care războiul patentelor ia locul inovației poate c-ar fi cazul să privim un pic înapoi și să vedem cum am ajuns astăzi să avem o era digitală. Aflând zvonul legat de HP (zvon care mi-a reamintit ce însemna ThinkPad în perioada în care se ocupa IBM de numele ăsta) și alimentat de o ușoară ură vis-a-vis de HP m-am apucat de scris articolul de mai jos.

Sunt destul de bătrân încât să-mi amintesc nostalgic de companii precum Digital, Thinking Machines, Cray, SGI, Compaq, 3Com, Palm, Sun (și multe altele), companii care au însemnat ceva în domeniul IT și au lăsat în urmă o moștenire. Puțini mai știu în ziua de astăzi ce-a făcut Digital. Puțini au auzit de VAX, VMS/OpenVMS, DECNet. Și sunt îndeajuns de bătrân încât am avut ocazia să folosesc un VAX/VMS și mai târziu ceva un server Alpha (ce-i drept Compaq). Dar sigur unii au auzit de Ethernet, AltaVista, Spanning Tree.  Toate legate de Digital.

Thinking Machines au creat sisteme de calcul pentru NSA,DARPA în anii ’90. Cray la fel. De la SGI avem și în ziua de azi OpenGL, amintirea unor stații grafice extrem de populare și un Erwin.

Compaq au fost primele desktop-uri de care-am dat cu nasul atunci când am pus mâna pe un calculator. Dragoste la prima vedere. Și în ziua de azi mai am prin casă un monitor vechi Compaq. Robert Metcalfe, unul din inventatorii Ethernetului a fondat 3Com. Încă mai am prin casă o veche placă de rețea 3Com pe care nu mă îndur să o arunc. Palm a lansat o adevărată modă pe vremea când nimeni nu visa la iPhone.

Toate companiile menționate mai sus nu mai există în ziua de azi (sau nu mai există în forma inițială). Ce s-a întâmplat cu ele ? Păi, Thinking Machines a cam dat faliment dar a avut o divizie cumpărată de Sun Microsystems, Digital a fost cumpărată de Compaq în mare parte (au fost divizii care au ajuns și pe la Intel), Cray a cam dat faliment, SGI a fost cumpărată în pragul falimentului de către Rackable Systems (deveniți ulterior SGI), Sun a fost cumpărat de către Oracle (și știm cu toții ce s-a întâmplat pe acolo), Palm a fost cumpărată de US Robotics și ulterior  US Robotics a ajuns la 3Com iar Palm a re-devenit independentă. Compaq, Palm și 3Com au fost cumpărate de către HP.

Cu alte cuvinte cam toate companiile care au inovat într-un fel sau altul era informației au ajuns într-un final pe mâna unui gigant.

Și ajungem din nou la HP, o companie pe care eu nu prea o agreez tocmai din cauză că a înflorit fără să aducă vreodată o inovație în domeniul în care activează. Și este la ora actuală unul din giganți. De acord, astăzi face servere bunicele, imprimante la fel, dar nu au fost pionieri. Au cumpărat pionierii și i-au făcut uitați sau le-au folosit numele pe produse de proastă calitate (vezi notebook-urile Compaq vândute astăzi de HP).

Nici nu te mai miră în ziua de azi luptele purtate cu ajutorul patentelor și avocaților. Inovația nu mai este căutată, ne întoarcem la bâtă.

6 Comments Puțină istorie

  1. nexus

    Inovatia apare, in general, de la persoane care au imaginatie, care gandesc “non-conformist” pentru domeniul lor. Nu prea vad cum astfel de persoane pot sa se “incadreze” intr-o multinationala unde ai, in mare, doar doua tabere: aia care vor profit cat mai mare (actionarii sau cei remunerati in functie de vanzari de exemplu) si aia care vor un loc “caldut” (suporta “cacaturile” tuturor sefilor “neaveniti”, merg la “activitatile sociale” create de firma in cadrul “programelor de social responsability” etc – pe scurt, “carpele” si lingaii).
    Mai exista si o minoritate de oameni care vor sa schimbe ceva, sa “contribuie” intr-un fel la dezvoltare in domeniul de activitate. Acestia sunt cei dati la o parte (prea incapatanati sa “perie” sau sa suporte “reatribuirea” meritelor) si oarecum “ostracizati de sistem”. Asa ca ajung sa-si faca propriile mici firme unde sa poata “dezvolta”, iar, cand au inventiile gata, cine “bate la usa” sa le cumpere? “Multinationala draga”… si o luam de la capat.

    P.S.: ca poanta descoperita pe Google Translate – una din traducerile oferite pentru “minions” este “lingai”. :))

    Reply
  2. dAImon

    Ăsta e mersul natural al lucrurilor. Inovatorii nu au energia aceea de lungă durată pentru a fi şi administratori, prin urmare după ce-şi introduc noutatea în circuitul lumii trebuie să vină cineva cu bani şi răbdare care să promoveze jucăria, s-o multiplice, s-o vândă … etc. Din acelaşi motiv nu rezistă nici guvernele interimare din timpul revoluţiilor – n-au răbdarea de a fi administratori.

    Reply
  3. enzo

    Si eu imi amintesc de computerele Compaq (compao :)) ), foarte bune – in aceeasi perioada HP aveau faima de computere putin fiabile.
    Au stiut sa faca afaceri si au inghitit restul companiilor care altadata ii bateau la fund. Politica sculelor eftine si relativ bune – mai putin fiabile – a avut success.
    In urma cu vre-o 3 ani am ‘achizitionat’ o cutie cu placi de retea, majoritatea 3Com – vre-o 20 de bucati, scoase din diverse sisteme, le-am facut cadou sau vandut pe aproape toate, nici un retur.
    Inca mai am acasa 2 modemuri din alea de dial up – US Robotics, scule de colectie. :)

    Reply
  4. cristian

    hehe primul meu pc a fost zenith data system [care a fost cumparat de bull care mai tarziu a mergeuit cu Packard Bell si NEC] cu monitor Digital

    Reply
  5. E-nigma

    a observat cineva ca Hostway a trecut de la Dell (my favourite!) la HP pentru iLO3? da, multe companii au sfarsit asa, si nici pentru IBM nu stiu daca viitorul suna bine.. dupa ce s-au despartit de divizia PC/laptop, dupa ce vor sa renunte si la cea de servere.. multe idei noi care putrezeau la PARC au fost vandute cu spor de Apple, multe schimbari (unde ne sunt ThinkPad-urile?? de ce noile harduri nu mai au garantii de 3 ani?!) vin sa puna sub semnul intrebarii directiile de viitor..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *