Românul nesimțit

Unul din locurile cu mulți mârlani pe metru pătrat în București este Unirea Shopping Center. De când e plin de magazine de fițe pe acolo au început s-o ardă și ăia care vizitau cu fidelitate “mol”-u din Vitan. Dacă la prima vedere prin interior n-ai zice că-s chiar atât de țopârlani chestia asta devine evidentă imediat ce ajungi în parcarea magazinului.

O să deschis o paranteză ca să spun că parcarea aia de la Unirea face toți banii. Parchez acolo chiar dacă nu am treabă în magazinul Unirea ci doar prin zonă și mi se pare un avantaj enorm față de alte zone ultra-aglomerate de prin București. Pe la Romană e o crimă să găsești un loc de parcare (de exemplu). Și sunt destule zone în București unde o parcare etajată ar fi extrem de utilă. Bine, asta dacă-i obligi pe românașii noștri să-și bage mașinile acolo. Nu de alta dar și străduțele de pe lângă Unirea sunt pline de mașini parcate aiurea pentru că se zgârcesc la ăia 2-3 lei/oră costă parcarea.

Revin totuși la ăia care își bagă mașinile în parcare. O regulă de bun-simț și la mintea oricărui copil trecut de grădiniță este că ar trebui să-ți plătești parcarea înainte de-a intra în mașină. Ai terminat treaba în magazin, intri în parcare, te duci și plătești și de abia după aia îți urci curul în mașină. Românii fac altfel. Își urcă toate neamurile în mașină și se postează cu “motorizarea” din dotare fix în fața chioșcului ca să nu le cadă ouăle de la mersul pe jos. După care coboară din mașină și plătesc. Și uite-așa se face ditai coada de dobitoci care vor să se plimbe cu mașina cât mai aproape de gheretă, coadă în care se mai nimerește din când în când și un fraier ca mine care-a plătit înainte de a se urca în mașină. Că deh, a gândit că așa e normal că de aia îți dau un termen de 10-15 minute să ieși după ce-ai plătit parcarea, să ai timp să-ți urci poponeața în mașină și să pleci. Cam așa am pățit-o și când am ajuns ultima oară pe la Otopeni în parcare să culeg pe cineva. Toată floarea cea vestită se îmbulzea cu bemveu’ din dotare până-n fața gheretei și bloca ieșirea. Și poți să le pui câte anunțuri și instrucțiuni vrei. Românu’ e obișnuit să fie liber să facă cum vrea mușchiul lui și până nu-l arzi c-o amendă cu ceva, nu-l înveți minte.

Însă mârlania maximă am văzut-o în altă parte. Auchan-ul e cel mai apropiat supermarket de mine. Fac cca. 5 minute cu mașina până acolo așa că obișnuiesc să ajung destul de des pentru cumpăraturi rapide (câteva fructe, apă, chestii) chiar și de 2 ori pe săptămână. Cum prind destul de des zile în care sunt dimineața pe acasă, profit de ocazie să ajung pe acolo că e magazinul destul de liber. Parcarea subterană la fel. În proporție de 80% (sau chiar mai mult) goală. Evident, cele mai vânate sunt locurile de lângă uși. Dar dacă sunt toate ocupate (și mă refer aici STRICT la cele din fața ușilor) evident că se mai găsește câte-un șmecher care să parcheze lângă locurile alea, fix pe banda de intrare/ieșire în parcare. Ar vrea ei săracii să parcheze în buza scărilor da’ nu prea au unde.  Următorul pas e magazinul în care-și pot plimba mașina printre rafturi.

7 Comments Românul nesimțit

 1. Stefan

  In al doilea caz e si vina magazinului. Sa le blocheze rotile, cu amenzi piparate, si sa vezi cum se rezolva problema. Iar in primul caz e tot vina parcarii, zic eu. Daca nu puneau casa aia fix in dreptul iesirii, nu se mai intampla nimic. Design prost.

  Reply
 2. florin

  E si vina romanasilor care au gandit parcarea. La Unirii, daca imi las masina la un etaj superior sau ma duc la spalatorie, cand plec n-am unde sa platesc pe etajul meu si tre’ sa ma duc la una din casieriile de mai jos. Cel mai simplu era ca in tarile cu apa calda, niste automate plasate strategic in dreptul accesului pietonal in parcare.

  Reply
 3. Stefan

  Mda, hai sa vandalizam. De ce naiba sa cautam alte solutii, e mai simplu sa dam cu cheia. Si ne mai miram de ce suntem o natie de badarani.

  Reply
 4. Alex

  este usor sa sari imediat sa dai din gura, dar cand afara ploua de rupe si e canalizarea de rahat din bucuresti si noroiul respectiv, tie o sa iti convina ca pieton sa ai de ales intre balta de 20 cm adancime si noroiul de 10 cm adancime de cealalta parte, doar pt ca un nenorocit cu X5 a parcat masina fix pe trotuar, langa semnul de stationare interzisa? daca asta ma face badaran, asta e…chestia asta se intampla doar la vreo 200m de sectia de politie, care probabil erau ocupati sa castige vreun spor de zambet sau de pupat in fund

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *