Până mai acum o lună am folosit acasă un NAS (Network-Attached Storage) D-Link. Mai precis un D-Link DNS323, un model destul de vechiuț, “împrumutat” pe termen lung de la Bogdan care-l ținea aruncat pe undeva. A fost de neprețuit pentru home-entertainment împreună cu un media player IcyBox care știe să redea absolut orice format share-uit în rețea.
De curând însă am luat (tot de la Bogdan dar de data asta cumpărat) un NAS Synology DS410j. Nici ăsta nu-i ultimul răcnet însă după o lună de utilizare mă simt ca un țăran din evul mediu ajuns brusc într-un Mall. Echivalentul actual ar fi 411j dar nu l-am mai văzut pe stoc pe nicăieri, găsiți doar 411 slim sau 213j (cu 2 bay-uri în loc de 4).
Nu stau să-i fac review-ul că nu e jucărie nou-nouță dar o să vă povestesc cum mi-a rezolvat două probleme.
1. De la închiderea Google Reader m-am tot chinuit să găsesc un mod decent de-a păstra feed-urile RSS sincronizate cumva. Toată pleiada de soluții online gen Feedly au un mare minus. Nu au un API și niște aplicații cu care să poți lua offline feed-urile respective. Pentru că nu am și noi voi avea niciodată încredere 100% într-o soluție aflată complet online și care nu depinde de mine. Dacă existau aplicații offline sincronizate prin soluția online nu aveam o problemă prea mare. Până la urmă asta făceam și cu Google Reader. Foloseam FeedDemon pe PC și o altă aplicație pe mobil. Ambele sincronizate cu GR dar ambele capabile să funcționeze și dacă, din motive externe, GoogleReader nu ar fi fost accesibil.
Ei, după îndelungi suferințe am descoperit Tiny Tiny RSS. Se instalează pe un server web și poți accesa feed-urile cu diverse aplicații. Din păcate încă nu am găsit aplicație de Windows separată, există doar o extensie de Chrome. Dar aplicația de Android este destul de ok și se poate folosi și în Linux cu Liferea. Tiny Tiny RSS poate fi instalat pe Synology din repository-ul SynoCommunity.
Împreună cu suportul excelent pentru DDNS pe care-l are Synology-ul, TTRSS funcționează excelent oriunde-ai fi.
2. A doua e o problemă pe care nici nu știam c-o am. Foloseam torrentele pentru a descărca cele 3-4 seriale urmărite. Evident făceam treaba asta manual. Descarcă fișierul .torrent, pune-l în clientul de pe NAS (pe D-Link foloseam Transmission instalat cu FunPlug) și la final urmărește-l fie pe mobil/tabletă fie pe PC fie pe TV. Dacă vroiam și subtitrări eram nevoit să le descarc și pe alea separat și să le copiez în folderele respective.
Pe Synology, tot în SynoCommunity, am descoperit SickBeard. Nu aveți idee cât de mișto este jucăria. Varianta clasică folosește UseNet-ul (da, da, chestia aia antică pe care-o foloseam acum 15 ani pentru a comunica cu diverse persoane) ca să descarce episoadele din diverse seriale. Varianta “custom” poate folosi și torrente. Am preferat versiunea cu torrente (cea cu UseNet presupune anumite costuri și are problema lățimii de bandă mai reduse). În interfața web adaugi serialele urmărite și calitatea video preferată pentru descărcare, setezi sursele pentru torrente (atâta timp cât trackerul de torrente are posibilitatea unui feed rss, poți să adaugi ORICE tracker), opțional setezi și sursele pentru subtitrări și te așezi comod pe spate și aștepți. În ziua în care apare pe trackerele de torrente episodul nou din serialul preferat, jucăria asta îl pune la descărcat și ți-l împachetează frumos în orice director vrei tu pe NAS. Simple as pie.
Există în SynoCommunity și versiuni pentru filme (CouchPotato) sau pentru muzică (Headphones). Însă nu funcționează la fel de bine.
Pe lângă cele 2 exemple povestite mai sus gândiți-vă că jucăria asta, limitată ce-i drept de puterea de procesare și de memoria RAM, poate face cam orice. Nu vă va permite să vă găzduiți blog-ul dacă este unul accesat destul de mult dar vă permite să testați diverse teme sau plugin-uri pentru că are și WordPress / Moodle / Magento / Joomla / DokuWiki / osCommerce / phpBB și altele.
Împreună cu suita de aplicații de sincronizare pentru Android/Windows/Mac/Linux îți poți transforma NAS-ul în cea mai mișto sculă de backup accesibilă de oriunde. Fără grija NSA-ului și cu dimensiunea limitată doar de discurile înfipte în el.
Eu am un DNS-320 (ceva mai vechi decat ala al tau) si am incercat sa pun Transmission pe el, dar mi s-a parut ca merge mult prea gatuit. Oricum am un computer headless separat pentru torente (un Shuttle K45, initial, dar la care s-a busit placa de baza, asa ca in momentul de fata nu mai e Shuttle decat cu carcasa). Am pe el un uTorrent extrem de vechi (de pe vremea cand nu fusese cumparat inca) si e configurat sa downloadeze automat torentele pe care le pun intr-un anumit director.
Iar pentru filme eu folosesc un eGreat R6S, nu stiu daca e mai bun/rau decat IcyBox, dar si asta se comporta mai mult decat decent (dupa ce reusesti sa accepti interfata idioata, facuta de chinezi).
Ma amuza non-problema cu serialele, prefer sa le downloadez singur si sa caut titrarile tot singur. Nu dureaza mai mult de 5 minute pentru serial si inca 5 pentru titrari; cand le iei bulk dureaza chiar mai putin.
Știi ce mișto e când pleci de dimineață la treaba și seara când vii le găsești acolo luate, cu rația făcută și nu mai trebuie decât să le vezi ? :D
Lenesule :)
Oricum, majoritatea le iau de pe ceva trackere free de prin lume. Mi-am sters contul de iPlay (au fost carnati la niste faze si am zis ca nu are rost sa mai stau pe acolo), RSR e doar o umbra a trackerului care a fost, asa ca pentru seriale mai degraba rarbg sau alte dracii free. Asa ca ratie se face rapid, totdeauna am facut ratie mai repede pe international.
Si eu am un DNS-320 cu FunPlug si am pus Transmission in Twonky si merge destul de ok sa fac streaming, eu fiind in alta tara. Cu subtitrarile se rezolva usor, parca n-as da niste bani in plus pe un Synology, dar daca mi se strica D-Link-ul, probabil ca asta o sa imi iau.
Așa ziceam și eu. Nici nu se compară D-Link-ul cu Synology-ul. E absolut genială jucăria. Azi de exemplu am vrut sa migrez un “shared folder” de pe un volum pe altul. Mă așteptam să mut manual ceva, să creez foldere, etc. Neah. Din “ControlPanel->Shared Folders” am mutat volumul și s-a apucat să mute singur folderul. Era unu cu același nume în celalalt volum, m-a întrebat dacă să-l redenumească sau să-l suprascrie. Atât de simplu…
Apropo, Dlinkul are o mizerie de file manager in interfata web. Mai usor ma conectez cu ES File explorer de pe tableta si copii/mut fisiere de acolo.
Eu folosesc http://showrss.info +uTorrent pe un Mac Mini care sta pornit 24/24. Acelasi lucru, vin seara acasa, totul e gata. Pentru redare https://plex.tv. Asta e foarte misto, au media server pt. Win, OSX, NAS si client cam pt. orice sistem de operare, inclusiv pt. Smart TV(dlna).
Presupun ca serialele pe care le downloadati sunt sub licenta CC BY-SA 2.0, nu? Eu am depasit “necesitatea” de a downloada torrente platind un abonament la Netflix – care e modic fata de ceea ce pune la dispozitie. A, bine, si un serviciu … aproape VPN pentru a putea viziona (multumesc provider-ului meu de net ca nu imi schimba IP-ul prea des). Si pentru cine intereseaza – ma uit la Netflix de pe un AppleTV, ca nu am teveu smart.
Altfel da, e misto Synology!
Evident, CC BY-SA 2.0. Să arunce primu’ cu piatra ăla care n-are un uTorrent instalat pe pc-ul de acasă.
În plus, Netflix-ul prin VPN nu e nici ăsta 100% legal. Atâta timp cât Netflix nu are licență pentru transmiterea în RO, tot aia e.
uTorrent piraterie. Pot sa am programul instalat dar sa nu downloadez material piratat. Stiu ca Netflix + VPN nu e chiar alb, e mai gri asa, dar asta e tot ce se poate face in RO. Dar macar nu am probleme cu subtitrari, fisiere corupte, disponibilitate, dezarhivare, ratie, etc… Plus ca-l poate opera si cineva nu prea tech-savy…
Ce faci tu tot ilegal e. E *putin* mai moral, dar nu e legal.
Cred ca scrie prin TOS pe la ei ca nu ai voie sa faci ce faci tu…
As face o discutie despre ilegalitatea folosirii Netflix+VPN (sau echivalent) vs. torrent, dar … la ce bun? Hai, noi sa fim sanatosi!
partea nasoala la Netflix e ca sunt destule seriale care nu-s acolo (cele de pe HBO, de exemplu). pe tableta insa, cu NinjaVPN sa am ip de SUA, ruleaza fin (oferta pentru tarile nordice e cam slabuta).
Meekule, cand avem ceva timp, sa-ti mai povestesc una-alta despre DS-urile de la Synology (eu am vreo 4 ale mele), plus inca vreo 20-25 pe la clienti (dintre care cateva sunt DS4xx+-uri sau alte arome Pro), toate adunate in ultimii 5 ani. Am incercat multe modele (de la diversi producatori), insa in ultimii ani m-am limitat strict la Synology. Varful de gama pe care il detin personal este un DS214 Play – o jucarie a dracu’ de faina, cu performante foarte bune. Il folosesc acasa pentru media, backup, VPN etc.
Nu pot decat sa confirm, Synology is “the shit”, cum se zice. Eu tot de la un DNS-323 am venit si acum folosesc un DS713+ cu flexget pentru descarcare automata de torente, se poate integra perfect cu Download Station.
Daca nu stiai exista chiar si o extensie pentru Chrome, right click pe un torrent -> Send to Synology, foarte convenabila.
De ce as folosi un NAS in detrimentul unui PC? Care e motivatia? Ma poate lamuri careva?
Fiabilitate, zgomot, consum, dimensiuni, aspect, suport software si software “la cheie”, batai de cap. Asta asa, pe scurt.
Plus alte opțiuni semi profesionale care funcționează “out of the box” gen iScsi, interface bundling, diverse variante de RAID și tot asa.
fiabilitate? mi-am stins compul doar cand am schimbat placa video sau cand i-am mai pus rami, acum vreo luna; in rest merge non-stop;
raid nu am vrut sa folosesc
zgomot nu prea e, ca am sursa quiet si procesorul nu e in load decat atunci cand ma joc
software la cheie? ce am nevoie mai mult de un windows, un client de torrent, un vlc si un winamp?
aspect? stau sa ma uit la el cum arata? e bagat in mobila, cine ii poarta de grija?
consum? aici cred ca e o diferenta, dar pe langa altele ce imi consuma in casa (frigider, congelator, lumini, masina de spalat, laptopul cand sunt acasa), nu cred ca as face o asemenea economie
din ce inteleg eu, discutia NAS vs PC ar fi valabila doar daca nu ai niciunul dintre ele si vrei sa-ti achizitionezi ceva care sa-l folosesti strict la multimedia / storage. Sa ma corecteze cineva unde gresesc
Pai ala e cam unul dintre scopurile principale ale unui NAS de genul asta: multimedia/storage.
Claudiu, pana la urma discutia se rezuma la cateva probleme simple (oarecum in ordinea importantei): ce nevoi ai, ce iti doresti, ce buget aloci, cat timp ai la dispozitie?
Eu personal folosesc NAS-urile proprii la un potential destul de ridicat: file servers, backup servers, media servers, remote access, surveillance servers, iSCSI attached storage, database servers etc. Nu mai vorbesc de cele ale clientilor. In oricare dintre situatii, sunt cateva considerente de luat in calcul: redundanta, performanta vs. costuri (atentie la diversele licente ce pot ridica destul de mult costurile in cazul unui PC), suport pentru o solutie integrata in cazul unui NAS, timpul alocat necesar punerii in functiune, configurarii si mentenantei device-ului etc.
Pot da doua exemple:
1. In cazul unui DS412+ luat pentru unul dintre clienti, interventia mea la sediul clientului a durat undeva la sub 15 minute, necesare pentru a infige cele 4 disk-uri in NAS, a baga NAS-ul pe un UPS si a conecta un cablu de retea intr-un port Gigabit. Restul configurarii (initializare, firmware, update, setup, NAS volumes & iSCSI targets and shit, AD integration etc) am putut-o face stand comod pe scaunul din birou, alocand resursele necesare de timp pentru toate acestea. E un exemplu de win-win si pentru mine, si pentru client (value added hours etc).
2. DS214Play-ul de acasa mi-a luat undeva la sub 2 ore pentru a face configuratia initiala si a seta urmatoarele: RAID, backup, network backup & sync, smb setup si acces pe acesta, DNS secundar pentru mai multe zone, MTA pentru un domeniu secundar personal, VPN server, surveillance server, donwload station, web & database server pentru ceva teste, si alte cateva maruntisuri. Dupa care am inchis laptop-ul, l-am lasat peste noapte de si-a syncronizat continutul cu mai vechiul DS210j pe care urma sa il pensionez din reteaua respectiva. Nu tu windoz, nu tu drivere, nu tu codecuri etc …
Pe langa toate astea, sa scoti undeva la 100+ MBytes/sec scriere pe un PC cu storage redundand (2 x 3 TBytes) la sub 500 EUR, sau 150+ MBytes/sec scriere pe unul de 4 x 2 TBytes la sub 1000 EUR … deja e interesant spre complicat.
Pe langa toate cele de mai sus, Synology au implementat un sistem de alerte si notificari foarte bine pus la punct, ceea ce pentru mine, ca detinator de cateva sute de GBytes de date personale importante, este critical. Se intampla ceva, primesc email, scod HDD-ul cu probleme, infig altul si uit de el. Asta fara a fi necesar sa opresc device-ul / sa limitez accesul la date in vreun fel in aceasta perioada.
Asa cum spuneam mai sus, discutia se rezuma la nevoile si dorintele fiecaruia.
Pentru mai multe, un link de studiu (corporate oriented). Pentru mai multe, google it:
http://blog.synology.com/blog/?p=556
PS: am incercat cateva arome de open NAS systems (gen FreeNAS) – am renuntat extrem de repede la idee.
Succesuri!
ceva typos pentru postul de mai sus:
download
gigabit
am lasat NAS-ul peste noapte sa faca treaba, nu laptop-ul (daca nu se intelege :) )
@Tyby: multam de raspuns;
Salut,
clientul ddns știe și IPv6? are he.net sau vreun provider care oferă și AAAA ?
freedns.afraid.org merge cu AAAA-uri din câte știu. Uite nu m-am uitat dacă stie și pe versiunea free, dar nu văd de ce n-ar ști.
Oricum, la ipv6 nu ți se schimbă IP-ul ca să ai problemele de la ipv4.
freedns.afraid.org NU a mers cu AAAA (cel putin anul trecut). Acum vad ca, daca intru la Main Menu, imi apare ca Dynamic DNS functioneaza si cu AAAA. Ramane de vazut. Mai exista oricum si alti provideri, chiar si autohtoni (duia.ro de ex.).
IPv6 se schimba similar cu IPv4 (cel putin la RDS). Ce-i drept, am impresia ca mai nou au modificat lease time-ul pentru ca, daca anul trecut se deconecta cam la 2 zile, acum e up de > o luna.
Eu mi-am facut NAS “custom” pentru ca mi-am dorit flexibilitate maxima. Aveam 3 discuri de dimensiuni diferite si doream sa folosesc cat mai eficient spatiul, dar sa am si ceva redundanta. Le-am partitionat in asa fel incat sa pot sa fac 3 RAID-uri: un RAID5, un RAID1 si un RAID1 degraded. Cele 3 array-uri le-am cryptat cu LUKS dupa care le-am initializat ca PV-uri. Peste ele am creat doua VG-uri, unul dintre ele peste PV-urile cu primele doua RAID-uri, iar cel de-al doilea peste RAID-ul degraded. Daca va veni la un moment dat si un al patrulea disc, (cred ca) voi putea modifica array-urile fara sa mut datele. Nu stiu in ce masura cele de mai sus pot fi configurate pe Synology sau alte NAS-uri de genul.
@Gabriel: pentru discuri de dimensiune diferita, ai SHR (Synology Hybrid RAID).
http://forum.synology.com/wiki/index.php/What_is_Synology_Hybrid_RAID%3F
Care face cam ce ai facut si tu, dar cu mai putina bataie de cap :)
Treaba buna, nu m-as fi gandit ca e asa destept firmware-ul de la Synology. :)
Eu pentru torrente am gasit alta solutie. Am facut un script in Python + Raspberry Pi + HDD extern. Pi-ul oricum sta mereu aprins, asa ca printre alte intrebuintari, m-am gandit sa il folosesc si la asta. Mai vreau sa ii fac mici modificari la script iar apoi o sa il pun pe GitHub, poate mai sunt si altii interesati.
Echivalentul actual la 410J e 413J :)
De altfel, DSM-ul e superb și mașinăria poate fi controlată chiar și de pe un telefon.
Ce mi-a plăcut la Synology e că au îmbunătățit vitezele de transfer cu fiecare update de DSM.
Am un DS209+II de 4 si merge aprope non stop de atunci. I-am facut bootstrap din prima zi de cand l-am luat si am pus un customizat la maxim. Daca urmaresti seriale iti recomand sickbeard+transmission care este bestial. In caz ca le urmaresti pe TV cu DLNA are implementata indexarea cu daemonul de la syno si merge brici. In afara de asta eu ma folosesc si de compatibilitatea cu timemachine de la mac.Restul e poveste, linux fiind :). E o masina grozava.
Ai reușit să faci cumva să-ți funcționeze subtitrările peste DLNA ? Eu de aia folosesc doar SMB (și mediaplayer extern). În plus mediaplayer-ul știe să citească lejer și iso-urile de DVD-uri cu meniu full.
Meekule, suburile merg nativ (DSM 4.x) pe DLNA, cred ca tine de player-ul “incastrat” din TV. Ca idee eu am renuntat complet de mai bine de 2 ani la mediaplayer, pur si simplu nu l-am mai pornit. Si am vazut ceva filme si seriale pe DLNA, majoritatea cu subtitrare.
Ca regula generala: unele modele mai vechi de playere embeded (ex. Samsung Smart seria D) nu stiu de subtitrarile incorporate in mkv-uri, cele din seriile mai noi (ES-uri) stiu si de astea. Motiv pentru care, daca imi schimb player-ul in timp ce vad un film, trebuie sa am grija sa-i arunc si un srt in folder. Toate pot sa spun ca stiu de mai multe track-uri audio, toate stiu DTS (dar asta tine de “inaltimea” seriei). Ciudat, cele mai noi (ES-urile) nu inghit cateva tipuri de fisiere pe care D-ul le rumega fara probleme (posibil tot ceva legat de sunet).
Nu stiu cum merg modelele altor producatori in afara de Samsung (cu exceptia unu Sony Bravia ceva mai vechi – vreo 3 ani – care insa abia stie sa redea pozele, nu mai zic de filme, indiferent de sursa – DLNA / USB etc).
In concluzie problema nu e de la media server, ci de la DLNA client.
Papuci, eu am un Blu-ray player nou, Samsung (BD-F5100), și n-am reușit sa vad cu el filme cu subtitrare. Pe mobil la fel, nu se vad. Și după cum ziceam mai sus, icybox-ul citește si iso-uri iar mai nou bsplayer de pe mobil imi reda direct din arhive filmul (cu subtitrarea pusa in același folder).
Banuiesc ca respecti regula de aur: acelasi nume sub si video, cu ACELEASI caractere!
Tocmai am facut un screenshot pe tableta cu un serial prin DLNA (Media House DLNA player sau asa ceva e app) si apare cu subtitrare. Nu am idee cum bag o poza (simplu, e ora 2) aici, dar oricum arata cam asa:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/35301637/Screenshot_2014-02-15-01-34-48.jpg
Ma rog, pe tableta / telefon / laptop le iau prin smb, pe TV-uri insa nu merge smb (cel putin nu intr-un mod simplu), si nici nu am simtit nevoia. DLNA-ul (AllFuckin’Share la Samsung – vezi ca au si o aplicatie in sensul asta) functioneaza ok.
@Meekuu: ce zice Tyby zic si eu :). Subtitrarile merg impecabil prin DLNA dar problema apare extrem de rar pe la containere de mkv iar acolo e problema de la client (tv,tel,etc). Asa ca solutia este sa te asiguri ca ai sub in folder. In rest, no problem.
Am cochetat si eu la un upgrade la DS410j dar intr-un final mi-am luat un HP n54l (era la oferta).
Ai reușit să faci downloadezi prin RSS și subtitrările? Dacă da, cum? :)
Folosesc Subliminal, un alt pachet pentru Synology din SynoCommunity.
Mulțam, e foarte tare aplicația, m-a ajutat să setez pe un laptop un XPEnology și să văd care-i treaba cu OS-ul celor de la Synology fără să iau și hardware-ul. Am decis să-mi fac un custom NAS pe o platformă mITX, să vedem ce iese luni sau marți când vin componentele… :)