Până mai acum o lună am folosit acasă un NAS (Network-Attached Storage) D-Link. Mai precis un D-Link DNS323, un model destul de vechiuț, “împrumutat” pe termen lung de la Bogdan care-l ținea aruncat pe undeva. A fost de neprețuit pentru home-entertainment împreună cu un media player IcyBox care știe să redea absolut orice format share-uit în rețea.

De curând însă am luat (tot de la Bogdan dar de data asta cumpărat) un NAS Synology DS410j. Nici ăsta nu-i ultimul răcnet însă după o lună de utilizare mă simt ca un țăran din evul mediu ajuns brusc într-un Mall. Echivalentul actual ar fi 411j dar nu l-am mai văzut pe stoc pe nicăieri, găsiți doar 411 slim sau 213j (cu 2 bay-uri în loc de 4).

Nu stau să-i fac review-ul că nu e jucărie nou-nouță dar o să vă povestesc cum mi-a rezolvat două probleme.

1. De la închiderea Google Reader m-am tot chinuit să găsesc un mod decent de-a păstra feed-urile RSS sincronizate cumva.  Toată pleiada de soluții online gen Feedly au un mare minus. Nu au un API și niște aplicații cu care să poți lua offline feed-urile respective. Pentru că nu am și noi voi avea niciodată încredere 100% într-o soluție aflată complet online și care nu depinde de mine. Dacă existau aplicații offline sincronizate prin soluția online nu aveam o problemă prea mare. Până la urmă asta făceam și cu Google Reader. Foloseam FeedDemon pe PC și o altă aplicație pe mobil. Ambele sincronizate cu GR dar ambele capabile să funcționeze și dacă, din motive externe, GoogleReader nu ar fi fost accesibil.

Ei, după îndelungi suferințe am descoperit Tiny Tiny RSS. Se instalează pe un server web și poți accesa feed-urile cu diverse aplicații. Din păcate încă nu am găsit aplicație de Windows separată, există doar o extensie de Chrome. Dar aplicația de Android este destul de ok și se poate folosi și în Linux cu Liferea.  Tiny Tiny RSS poate fi instalat pe Synology din repository-ul SynoCommunity.

Împreună cu suportul excelent pentru DDNS pe care-l are Synology-ul,  TTRSS funcționează excelent oriunde-ai fi.

2. A doua e o problemă pe care nici nu știam c-o am. Foloseam torrentele pentru a descărca cele 3-4 seriale urmărite. Evident făceam treaba asta manual. Descarcă fișierul .torrent, pune-l în clientul de pe NAS (pe D-Link foloseam Transmission instalat cu FunPlug) și la final urmărește-l fie pe mobil/tabletă fie pe PC fie pe TV. Dacă vroiam și subtitrări eram nevoit să le descarc și pe alea separat și să le copiez în folderele respective.

Pe Synology, tot în SynoCommunity, am descoperit SickBeard. Nu aveți idee cât de mișto este jucăria. Varianta clasică folosește UseNet-ul (da, da, chestia aia antică pe care-o foloseam acum 15 ani pentru a comunica cu diverse persoane) ca să descarce episoadele din diverse seriale. Varianta “custom” poate folosi și torrente. Am preferat versiunea cu torrente (cea cu UseNet presupune anumite costuri și are problema lățimii de bandă mai reduse).  În interfața web adaugi serialele urmărite și calitatea video preferată pentru descărcare, setezi sursele pentru torrente (atâta timp cât trackerul de torrente are posibilitatea unui feed rss, poți să adaugi ORICE tracker), opțional setezi și sursele pentru subtitrări și te așezi comod pe spate și aștepți. În ziua în care apare pe trackerele de torrente episodul nou din serialul preferat, jucăria asta îl pune la descărcat și ți-l împachetează frumos în orice director vrei tu pe NAS. Simple as pie.

Există în SynoCommunity și versiuni pentru filme (CouchPotato) sau pentru muzică (Headphones). Însă nu funcționează la fel de bine.

Pe lângă cele 2 exemple povestite mai sus gândiți-vă că jucăria asta, limitată ce-i drept de puterea de procesare și de memoria RAM, poate face cam orice. Nu vă va permite să vă găzduiți blog-ul dacă este unul accesat destul de mult dar vă permite să testați diverse teme sau plugin-uri pentru că are și WordPress / Moodle / Magento / Joomla / DokuWiki / osCommerce / phpBB și altele.

Împreună cu suita de aplicații de sincronizare pentru Android/Windows/Mac/Linux îți poți transforma NAS-ul în cea mai mișto sculă de backup accesibilă de oriunde. Fără grija NSA-ului și cu dimensiunea limitată doar de discurile înfipte în el.