The only "intuitive" interface is the nipple. After that it's all learned.

 

Da, știu, încă nu există termenul în DEX da’ ar trebui având în vedere că n-am cum să traduc altfel “usability”.

Înjur de circa o săptămână BCR-ul și al său internet banking. Care se cheamă foarte frumos “24 banking” și care mai mult a stat pe butuci decât să funcționeze. Hai să zicem că în timpul săptămânii îmi mișc curul până la prima sucursală BCR și într-un timp record (record în ceea ce privește durata de așteptare pentru o problemă minoră cum ar fi transferul unei sume de bani dintr-un cont în altul) îmi rezolv treburile.

Dar la fel a fost și în weekendul ăsta. Iar în weekend pulpa bancă deschisă. Și uite-așa stau eu cu contul de card pe aproape 0 lei, cu banii în contul de economii și fără posibilitatea de-ai accesa cumva. În timpul ăsta BCR-ul extrage frumos comisioane peste comisioane pentru că îmi oferă distinsa onoare de-a-mi ține banii în preacinstita lor bancă.

Dar să revenim la titlu că m-am pierdut iar în detalii. De ceva vreme au modificat pagina băncii și accesul la interfața de internet banking. Înainte intram pe site-ul băncii, dădeam click pe un link/buton și aveam interfața de login. Or fi constatat oamenii că au prea mic “time-on-site”-ul și au modificat șmecheria. Poți să intri pe www.bcr.ro de acolo dai click pe 24banking care se deschide în pagină nouă iar de acolo dau click pe Login care și ăla se deschide în pagină nouă. Și uite-așa te procopsești cu 3 tab-uri deschise până să ajungi la un amărât de login pus pe-o pagină aproape goală. De ce ? Naiba știe. SEO stuff, bullshit marketing și alte alea. Le cădea mâna dacă făceau direct un link către login de pe prima pagină de la www.bcr.ro.

Și nu că ar da iama cu informații folositoare în ochii utilizatorilor. Că dacă vrei să cauți chestii legate de conturi bancare, împrumuturi și altele sunt și alea bine ascunse pe acolo. Prima pagină e doar pentru reclame tembele. Pentru informațiile utile există butoanele cu drop-down-menu pe coișpe niveluri.

Noroc că după o zi în care te chinui să accesezi serviciile lor nefuncționale te înveți să scrii direct: login.24banking.ro după ce-i mai trimiți ceva carne-n frigider webdesigner-ului.

Și evident să te gândești serios să-ți bagi pulpa și-n ea de bancă și să-ți muți fondurile la una mai prietenoasă.

P.S. Pentru cei care se întreabă ce legătură este între poză și articol : “The only “intuitive” interface is the nipple. After that it’s all learned.