Cu ceva întâziere public răspunsul primit de la Alin Vlad. N-o fac neaparat pentru un nou set de înjurături ci pentru că erau și alții curioși de deznodământ.
Am făcut ieri verificări amănunţite în sistem şi încercăm să răspundem punctual celor semnalate de tine. Aşa cum ţi-am transmis şi în comentariul de pe blog, ne pare sincer rău pentru neplăcerile pe care le-ai întâmpinat pe parcursul utilizării produselor Bitdefender și vom lua în calcul tot feedback-ul primit de la tine în ultima perioadă.
1. Reînnoirea automată a valabilitaţii licenţei are scopul de a asigura o protecţie continuă, fără a exista riscul de a fi expus vreo secundă ameninţărilor informatice. Menţionez că noi informăm utilizatorul în privinţa acestei acţiuni folosind diferite metode:
a. în fereastra de confirmare a plăţii.
b. mail de informare trimis cu 5 zile înaintea platii efective.
De asemenea, mai pot spune că funcţia de auto-renewal devine o practică standard în industria online, datorită tendinţei actuale de trecere la modelul SaaS (Software aş a Service).
2. Mesajele în produs au rolul de informare, fiind cea mai rapidă şi sigură metodă de a păstra legătura între Bitdefender şi client. De obicei, acele mesaje sunt folosite pentru a te proteja în cazul expirării licenţei sau în situaţia lansării unui produs nou cu funcţii suplimentare.
3. În ceea ce priveşte inconsistenta semnalată de tine în procesul de plată, prin apariţia a doua preţuri diferite pentru aceeaşi tranzacţie, verificările realizate de noi în detaliu nu au identificat nicio deficientă în sistem care ar putea genera o astfel de eroare. Din punct de vedere tehnic nu există posibilitatea ca în procesul de plată să există această inconsistentă în afişarea preţului, iar toate scenariile testate de noi au confirmat acest lucru. Pentru alte lămuriri în privinţa acestui aspect îţi recomandăm să contactezi partenerul nostru de procesare a plăţilor Avangate.
4. În privinţa ştergerii datelor tale din sistem şi a dezactivării funcţiei de auto-renewal, un client are tot timpul posibilitatea de a anula acest proces şi, implicit, de a şterge datele de card din sistemul Avangate: https://secure.avangate.com/myaccount/
Îţi mulţumim mult pentru feedback-ul oferit.
O să comentez tot punctual.
1. Indiferent cum cosmetizezi un opt-in făcut fără posibilitatea de dezactivare de la bun început tot rămâne o practică murdară. Dacă oferi un produs bun clienții vor reînnoi și fără căcaturi de genul ăsta. Oricum, pentru a fi fair-play, Kaspersky face EXACT la fel (am constatat asta acum când am achiziționat noua licență). Ia, să testăm vocea poporului. Cine cred că-i o idee bună să faci opt-in pentru auto-renewal să ridice mâna sus.
2. Eu n-am văzut până acum produs plătit care să te frece cu reclamele la modul ăsta. Mi se pare acceptabil să apară o fereastră care să te anunțe că ești în ultimele x zile de licență. Dar nu ditai reclama care apare pe ecran încă din primele zile în care-ai cumpărat licența. Și asta având în vedere și faptul că îți fac automat opt-in la autorenewal. Aș adăuga pe lângă “cea mai rapidă și mai sigură metodă de informare” și “cea mai enervantă”. Înc-odată, dacă ai un produs bun oamenii vor reînnoi fără rahaturi de genul ăsta. Uite de asta mă întorc la Kaspersky (fără cele vreo 200 de zile de utilizare BitDefender cred că am vreo 7 ani de utilizare Kaspersky). E un produs bun, pot să lucrez cu el așa cum doresc, nu-mi șterge de nebun fișiere de pe disc, nu mă fute la cap cu reclame (să vedeți ce haios e când te vede cu IP nou în altă rețea și-ți mai împing reclama odată ) prin urmare l-am cumpărat. Mai că-mi vine să cred că dacă n-ar băga atâta reclamă prin bloguri, pe facebook, în mail-uri, în produs și cu auto-renewal activat, chiar n-ar mai cumpăra nimeni BitDefender. De fapt de aia-i necesară reclama, utilizatorii care știu produsul nu-l mai vor așa că au nevoie de persoane care n-au auzit de BitDefender sau n-au încercat până acum. Se explică…
3,4. Avangate nu e în stare să-mi răspundă la sesizarea legată de datele mele de card ținute minte de ei. Și a doua oară nu mai dau banii pe produs ca să documentez cu screenshot-uri de la început la final procesul de achiziție. Deși am explicat cât se poate de clar de la bun început că, având în față ambele oferte (cea de 109,98 primită de la support/auto-renewal și cea de 99,95 primită pe mail ca reclamă și care apare și în reclamele din cadrul produsului), am ales-o special pe aia mai ieftină. Tocmai de aia am fost surprins că la final mi-au modificat prețul în 109,98 și de aia întrebam care-a fost problema.
Nu contează, stați liniștiți, nu mă așteptam să primesc niște răspunsuri relevante sau să aibă vreun efect pozitiv. Și problema este de principiu, nu de ăia 10 lei. Trebuie să admir modul în care suportul nu rezolvă efectiv problemele apărute ci acționează ca o aripă a departamentului de marketing și nu se mai ocupă cu “solving problems” ci cu “deflecting issues”.
P.S. Nu mă (mai) interesează răspunsurile directe primite pe mail, mi-e clar că ne învârtim în cerc. Aveți drept la replică aici oricând, fac public orice comentariu din partea BitDefender cu cea mai mare plăcere. Aveți șansa de-a fi onești pe un blog care nu participă la campanii de marketing. Folosiți-o.
hot potato vs owning the issue :))
epic support is epic
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=hot+potato
http://www.cogiva.com/2012/12/10/own-the-issue/
Eu am primit mail de la BitDefender ca-mi ofera licenta pentru un an la Internet Security, gratuit. Dar atat de “multumit” am fost de produsul lor (ala free, ce-i drept) care-mi futea reteaua, incat nici nu ma gandesc sa folosesc licenta aia. Ba chiar ma tenta sa le dau reply sa le spun unde sa-si bage antivirusul lor.
Dacă BitDefender ar vrea să spele măcar 10% din rușine, ar trebui să-ți ia o licență de Kasperski pe 5 ani.
Din articolul trecut am aflat de faza misto cu auto-renewal. Am deschis un tichet la ei acum 5 zile sa imi spuna daca am activata mizeria aia si daca cumva da, sa o anuleze (si eu am sters bitdefenderu’ dupa vreo 2-3 saptamani)
Acesta este un mesaj trimis automat prin care ca instiintam ca cererea dumneavoastra a fost inregistrata cu urmatorul numar Ticket ID: 20131030184001 . Va recomandam sa pastrati acest numar pentru cereri ulterioare. Echipa de suport tehnic Bitdefender va incerca sa raspunda cat mai rapid cererii dumneavoastra.
Acum 2 zile:
Draga domnule/doamna Cireasa Cristian,
Am vrut doar sa va anuntam ca momentan ne ocupam de cerinta dumneavoastra. O sa revenim in cel mai scurt timp posibil. Va multumim pentru rabdare si suport. Sa aveti o zi frumoasa!
Inca astept.
Microsoft Security Esentials…
Subscriu! Sau Windows Defender in versiunile 8 si 8.1
Intrebare (fara intentie de flame): de ce nu folosesti Linux? Mai ales pentru oamenii care au cunostinte tehnice putin mai avansate (cum ai fi si tu), Linux poate sa satisfaca toate nevoile.
Daca cineva insista cu Windows (de exemplu parintii, angajati care au ceva soft care nu merge cu Wine, etc :-)): Microsoft Security Essentials + un cont cu privilegii limitate. Rulez aceasta configuratie pentru socrul de 5 ani cu WinXP (deci nici macar cea mai noua versiune de windows) si nu s-a virusat nici macar odata (!).
Nu chiar toate. Sunt o mulțime de tool-uri (de obicei pentru diverse chestii mai enterprise stuff ) care nu merg pe linux. Ar mai fi și Office folosit pentru prezentări. Libre/Open Office nu e chiar 100% compatibil și afișează jalnic în anumite cazuri.
O altă aplicație după care plâng în Linux este TotalCommander.
În plus apar și pe partea de hardware diverse bube. Cum ar fi faptul că m-am chinuit ultima oară să-mi fac camera web să meargă pe skype. Sau că nu pot să folosesc fingerprint reader-ul de pe HP la fel cum îl folosesc pe Windows (chestie de lene dar care optimizează destul de bine modul în care lucrez). Și tot așa…
Aș putea teoretic să lucrez 95% din timp pe Linux. Însă pe Win o pot face 100% din timp. Și-atunci aleg varianta asta.
Și au am recomandat MSE-ul însă pe notebook-ul meu sunt cam paranoic. Ajunge în tot felul de rețele dubioase și se întâmplă să tot bag diverse stick-uri prin el. Și cu Kaspersky n-am avut bube atâția ani. Nu zic că aș fi luat ceva cu BitDefender. Doar că Kaspersky nici nu m-a deranjat până acum în timp ce BitDefender a fost ca o curvă posesivă, fomistă și cu tendințe exhibiționiste (reclamele din produs).
@Meeku
GnomeCommander e destul de aproape de TotalCommander. Si in conditiile astea, ma mira ca-i atat de necunoscut…
^ce zice el
http://www.nongnu.org/gcmd/
http://www.krusader.org/
http://www.midnight-commander.org/
etc
oh, c’mon, e chiar atât de greu de acceptat ca total commander e mult mai complex/complet decat orice alta alternativa pe linux.
btw, prefer tux commander in fata Gnome commander. Si ca funcționalitate cred ca si MC e mai complet decat GC :P
Ai licenta pentru Total Commander sa il piratezi ca tot romanul? :-)
BTW, o alternativa superba si gratuita si open source (si cross platform – Win & Lin) este FAR Manager: http://www.farmanager.com/download.php?l=en
Pare el vechi cu interfata text, dar este ultra-modern cu o gramada de feature-uri.
Si probabil poti rula Total Commander cu wine – winehq zice ca au suport decent: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=614
Sau, ok, tux commander.
Ce-i drept, nu stiu cum/ce folosesti la totalcmd. Eu in afara de functia lui de baza si ocazional ca si client ftp nu-l foloseam la nimic altceva. In linux nu-mi trebuie altceva in afara de MC, imi amintisem de GC ca-l instalasem odata si-mi ramasese-n minte ca si alternativa la totalcmd
Cred c-a fost printre primele aplicații plătite TC-ul. M-am obișnuit destul de mult cu el și chiar mi-ar plăcea să existe un tool la fel de complex și în Linux. Sau să fie portat acolo.
N-am incercat niciodata Gnome Commander, dar din nume deduc ca merge doar sub X, nu? Ceea ce nu e cazul lui MC, care functioneaza si in mod consola…
Pe langa ce a zis Meekuu, mai sunt si jocurile :)
Eu acasa folosesc calculatorul pentru browsing (merge si din linux), jocuri (disponibilitatea lor in Linux e o gluma, iar rularea cu Wine este si asta o gluma – cand vreau sa ma joc, vreau sa ma joc, nu sa fac debugging) si messenger (nu am vazut nici un client care sa se apropie de Yahoo Messenger – este un bloatware masiv, dar totusi are o ergonomie pe care pana acum nu am reusit sa o gasesc nicaieri).
La mine la munca este si mai rau: nu exista nimic care sa se apropie macar de 50% la Visual Studio. Nu mai vorbesc de IncrediBuild sau alte dracii.
Linux e bun pentru anumite chestii, dar la “general use” inca este la cativa ani lumina distanta de Windows.
@ABS
Norocul meu e ca nu ma joc foarte multe jocuri, iar alea care ma joc ori merg in wine, ori au client de linux. Si pentru ca nu vreau sa fac debugging, folosesc playonlinux, e misto, configureaza wine-ul cum trebuie ca sa nu-ti bati tu capul.
Iar jocurile portate pe linux sunt din ce in ce mai multe – am fost surprins sa vad ca DOTA 2 si CS au versiune de linux, am si bagat cateva ture de control. In loc de yahoo messenger folosesc pidgin, mi se pare mai ok, dar e chestie de obisnuinta pana la urma.
In materie de development, folosesc doar Eclipse. O porcarie fara margini, dar sunt constrans sa folosesc aia.
Nu e la ani lumina distanta Linuxul de Windows. E la o distanta ce depinde de cheful dezvoltatorilor sa lanseze versiuni de Linux pentru programele lor. In materie de jocuri eu zic ca Valve o sa impinga inainte lucrurile, cu cat de mult, ramane de vazut.
Am scris toate astea pentru ca acum vreo 3-4 luni nu eram convins ca pot supravietui cu Linux acasa. Dar dupa ce m-a scos iar din sarite o chestie in Windows, am zis sa fac un test sa vad daca pot trai cu Linux. Pana acum e ok – insa, asa cum am scris, nu am mari pretentii in materie de software. Daca pana la sfarsitul anului nu trebuie sa pornesc Windows-ul penrtu ceva, pe 1 Ianuarie Windows-ul zboara de pe calculatorul meu.
@ABS – what Sabotor said :-)
Jocuri: good for you ca ai timp sa te joci langa servici :-). Steam a fost lansat recent pentru Linux si are deja multe jocuri disponibile. O alta sursa de jocuri ar fi “the humble bundle” – multe jocuri indie au versiune linux.
Re: messenger – eu nu suport YMSG, dar e chestie de gust I guess :-).
Re: programare – depinde foarte mult de limbajul de programare pe care-l folosesti. Evident daca dezvolti .NET pentru Windows nu are sens sa folosesti Linux. In schimb daca dezvolti *pe orice alta platforma* (php, perl, python, c, java, go, etc) in experienta mea Linux este de 2x mai rapid (dupa ce inveti sa folosesti cat de cat). Motivul major este ca Linux (si *nix in general) a fost conceput de programatori pentru programatori – poti automatiza cam toate task-urile cea ce inseamna ca le poti executa mult mai rapid si fara greseli. Comparativ in Windows cam toate lucrurile se fac point+click cea ce este mult mai lent si error-prone (da, exista lucruri ca powershell, dar nu prea le foloseste nimeni).
Si aici nici nu am intrat in partea filozofica / etica de ce ar trebui lumea sa foloseasca soft liber :-)
Am 560 jocuri pe Steam. Cred ca sub 50 au suport de Linux…
Jocurile indie sunt haioase pentru scurt timp, dar in the long run vrei sa joci si chestii mai serioase, care nu prea au suport de Linux.
Cat despre Steam for Linux, mai are mult de munca. Conform statisticilor lor, Linux este folosit de putin peste 1% din utilizatorii de Steam.
Rularea jocurilor cu Wine mi se pare o chestie extrem de ipocrita: injuram Windowsul ca nu e bun de nimic, dar il emulam pe Linux? In plus, folosirea Wine-ului este putin la limita legalitatii, ca sa nu zic chiar ilegala in unele cazuri (ultima oara cand am citit despre chestia asta, nu aveau toate DLL-urile rescrise de ei de la zero, asa ca foloseau unele DLL-uri luate din Windows).
Messenger – e clar o chestie de gust, am incercat mai demult pidgin si nu mi-a placut.
Programare – sunt probleme MARI de eficienta: de exemplu, un full build de proiect pe un singur computer dureaza peste o ora. Un build distribuit, folosind IncrediBuild, dureaza 10 minute. Iti dai seama ca nu se poate pune problema de trecere la Linux din cauza asta; din cate stiu nu exista nici un soft comparabil cu IncrediBuild (exista niste chestii de build distribuit, dar nu este nimic la nivelul asta). In cazul meu mai exista si un “mic” impediment, si anume Xbox SDK; nu cred ca exista pe Linux :)
Chestia cu “Linux e facut de programatori pentru programatori” este cu dus si intors. Programatorii sunt in general foarte orgoliosi si nu se prea pricep la design. Rezultatul este ca exista zeci de tooluri care fac cam acelasi lucru, nu in cel mai eficient mod, si daca te plangi in foarte multe cazuri primesti raspunsuri de genul “nu iti convine? fa-ti un fork al proiectului si modifica-l cum vrei tu”, spre deosebire de produsele pe bani, unde exista un project manager care pune piciorul in prag si zice: “60% din clienti au cerut feature-ul asta, asa ca il implementam”.
@ABS
Ma, eu nu injur Windows-ul ca nu e bun de nimic. Ma enerveaza pe mine. Ma simt mai in largul meu cu Linux. Iar wine folosesc nu pentru c-as vrea, ci pentru 2 jocuri care n-au versiune de Linux (restul jocurilor pe care le-am cumparat nu prea le mai joc). Rulatul cu wine nu e o chestie ipocrita – stii, e ca si cu administratia financiara: nu-s buni de nimic, da’ trebuie sa treci pe la biroul lor. A, si din ce stiam eu, aia au scris totul de la 0.
Chestia cu softul nu e nici asa cum a pus-o Cd-Man, dar nici asa cum ai pus-o tu, ci as zice ca e undeva la mijloc. Nu opreste nimeni nici o companie sa produca softuri comerciale pentru Linux. Si sunt cateva. Imi vine in minte Maya. Nu cred ca cineva de la Autodesk ar recomanda clientilor sa-si faca fork daca vor nu stiu ce feature.
Oh, flame-war civilizat despre sistemele de operare :P. How cool is that ? :D
Eu zic așa. Un sistem de operare este o unealtă care-ar trebui să te sprijine în munca de zi cu zi. E foarte ok să nu te deranjeze deloc, să nu-ți stea în cale și să te lase să faci ce vrei tu. Eh, aici mai intră și automatismele fiecăruia și diferite grade de subiectivism.
Eu momentan mă împac mai bine cu Windows-ul. Am aplicațiile mele preferate sub windows fără o alternativă la fel de bună în linux. Și în plus mă enervează că linuxul refuză să se maturizeze.Da, e mult mai lejer de utilizat decât în urmă cu 10 ani dar ferească sfântu’ sa dai acu’ peste vreo bubă pe undeva că îți fuți singur zilele până rezolvi. Și mai dai. Ba peste un kernel care papă inexplicabil bateria și-ți ține procesorul încărcat, ba peste altu’ care face urât legat de memorie și tot așa.
Mda. Se pare ca am atins nivelul maxim de indentare la blog, ca nu mai pot sa dau reply mai jos :)
Asa. Companiile mari nu fac soft SI pentru Linux (cu cateva exceptii), din cauza ca e cererea mica. Pentru ca, ne place sau nu, Linux este inca o chestie de nisa. Este posibil ca in cativa ani sa creasca, nu zic nu, dar in momentul de fata nu prea gasesti softuri comerciale pentru Linux.
Treaba cu fork-ul se aplica doar la softurile open source, bineinteles :)
Din cate stiu, cei de la Wine au rescris mare parte, dar mai exista unele DLL-uri care nu sunt scrise de ei (gen DirectX mai nou de 9), de aia exista toolul winetricks.
Intr-adevar, pentru o parte din utilizatorii casnici (browsing, facebook, messenger, filme, muzica) Linux ar fi mai mult decat suficient. Pentru web development este mai mult decat suficient, ba chiar cred ca poate fi mai bun decat Windows. Pentru jocuri inca scartaie. Pentru dezvoltare de softuri pentru Windows nu prea e bun :). Pentru dezvoltare de jocuri pentru PC/console iar nu prea te ajuta.
Deci YMMV… :p
@Meeku
Hah. Cred ca primul din istoria internetului. Facem istorie :D
Acum 3 ani nici nu concepeam sa-mi pun Linux acasa, dar ma tenta ideea. Apoi a aparut Gnome 3 si Unity, asa ca mi-am luat gandu’ de la Linux. Dar apoi a aparut si Windows 8 :D. In fine, in ultimul timp am descoperit Linux Mint si asta e ceea ce Ubuntu ar fi trebuit sa fie daca n-o dadeau in labarii de genul Unity sau Gnome Shell.
De la un timp incoace am inceput sa ma impac mult mai bine cu Linux decat Windows. Dar, asa cum am zis, nu prea am nevoie de softuri ce ruleaza in Windows. La lucru oricum s-a trecut exclusiv pe Linux.
Si am mai descoperit ca m-am obisnuit atat de mult cu unele chestii – prefer oricand un find in locul oricarui search GUI, un grep, awk, sed, etc – incat pur si simplu nu mai pot fara ele. Si desi se pot instala si in Windows – era ceva pachet de la MS, ce-ti facea Windowsul POSIX compliant (daca mai ofera MS-ul asa ceva) – nu pot sa trec de consola absolut imbecila a Windowsului. Si chiar am nevoie de consola pentru niste chestii ce le fac eu.
Pe de alta parte, daca inca m-as mai juca la greu, n-as putea renunta la Windows. Din fericire insa, nu prea mai am treaba cu jocurile.
@ABS
Iar cerea e mica pentru ca nu sunt softuri :).
@ABS si @Meeku – ma bucur ca va place dezbaterea pe tema aceasta.
Sa explic putin experienta mea: timp de 3 ani am lucrat ca si reverse engineer pentru BD (lol, I know, e haios in acest context), timp in care m-am familiarizat destul de bine cu detaliile Windows-ului (inclusiv la nivel de kernel). Intr-adevar este un sistem bine gandit, dar este un sistem gandit de un grup mic de oameni cu filosofia “my way or the highway” (a se vedea schimbarea de interfata intre Office 2003 si 2007 – ribbon sux! :-))
@ABS, legat de dezvoltare / InrcrediBuild / XBox SDK: da, daca dezvolti pentru ecosistemul Windows, e bine sa folosesti Windows :-). La fel pentru Mac sau orice alt sistem de operare. Cateva idei: ai putea incerca sa te uiti cu ProcessExplorer ce este mai stresat in timpul build-ului (CPU? Memorie? Disk?) si eventual sa creati un “build server” care are resurse din belsug (o masina cu dual quad core i7 + 32G of RAM + SSD are un pret decent si ar trebui sa fie destul de performant). O alta idee ar fi sa modularizati codul si sa recompilati doar bucatile care se schimba. Nu este o solutie magica, dar poate sa ajute.
@ABS: wine-ul si reactos-ul (care este o clona aproape completa de la win2k ;-)) au fost scrise complet de la zero, nu contin nici o bucata de cod “furat”. FYI.
Cum vad eu diferenta intre soft comercial si soft open source:
– soft comercial: nu ai acces la codul sursa, daca ceva nu merge trebuie sa astepti dupa suport care este un om “nine-to-five” aproape deloc motivat sa te ajute (trebuie doar sa-ti raspunda in alea 24 de ore care scrie in contract). Asta pentru soft ultra-special pe care s-a dat o caruta de bani (low-latency messaging middleware)
– soft open-source: ai acces la surse, poti vedea exact ce se intampla si de ce. oamenii care lucreaza pe el sunt entuziazmati (din ce alt motiv ar lucra pe el, ca bani nu castiga) si poti avea
discutii inteligente tehnice. De obicei sunt deschisi sa accepte contributiile tale, foarte rar se ajunge la fork-uri.
Solutia cea mai buna (pentru firme) mi-se pare folosirea unei solutii open-source cu suport comercial. The best of both worlds. Daca ar fi dupa mine, as obliga prin lege toate institutiile publice sa evalueze o astfel de solutie inainte sa arunce banii (nostrii!) pe solutii proprietare MS / Oracle / SAP / etc.
@Cd-MaN – totul este stresat in timpul buildului :), vorbim de Xeoane 12 core, cu 12 Gb RAM. Compilarea se face in general pe 60-70 de core-uri (adica cele 12 locale plus altele). Iti dai seama ca tot codul este facut pe module, daca dau un rebuild complet pe toate pachetele, toate platformele (debug, release, final, toate arhitecturile suportate), dureaza de obicei peste 24 ore.
Tot repository-ul de Perforce ocupa vreo 80 Gb, cred. Nu doar cod, si resurse…
Treaba cu softul open source pe care-l iei si il repari singur e cu dus si intors. De multe ori preferi sa platesti sa-l repare altii :). In plus, majoritatea softului open source este bun pentru chestii de dimensiuni mai mici. Noi folosim Perforce, care e mult mai robust decat SVN si este gandit pentru proiecte mari. De exemplu, acum cativa ani cand foloseam SVN la o alta firma, tin minte ca iti duplica tot ce iei in niste directoare .svn aflate in fiecare director; in felul asta stie ce ai modificat. Inchipuie-ti cum ar fi treaba asta pentru un repository de 80 Gb, pe care-l duplici de cateva ori (exista branch-uri etc).
Bineinteles ca noi suntem un exemplu extrem, majoritatea firmelor nu lucreaza cu chestii asa monstruoase.
Nu am afirmat ca Wine contine cod furat, ci doar ca se intra intr-o zona gri cand ai nevoie de DLL-uri pe care ei nu ti le dau, ca nu le au, si le iei de pe net sau dintr-o instalare de Windows.
@ABS
Cand instalezi wine iei de pe net niste fonturi, directx, .net, ie… si cam atat, nici un dll. Sau cel putin asta a luat cand am configurat eu PlayOnLinux pentru un joc.
@ABS – Probabil ca repository-ul acela de 80GB contine mai mult artwork decat cod, corect? Dezvoltarea de jocuri este un caz mai atipic pentru source control. Iti recomand sa te uiti la git-annex daca te intereseaza o alternativa open-source la Perforce. Intr-adevar SVN este o solutie depasita care a fost buna la timpul ei, dar intre timp au fost dezvoltate solutii mai bune – gen git (ca si paranteza Linus Torvalds s-a inspirat din Perforce cand a dezvoltat git-ul). Apropo, ca si mentiune: toata ideea de source control a pornit din open source (cu RCS) – asa ca nu cumva cineva sa zica ca open source-ul doar copiaza idei.
O alta idee care poate te/va ajuta: ati putea folosi “cloud”-ul pentru compilare. Ati putea sa inchiriati niste instance “spot” de la Amazon EC2 si sa le adaugati la build-farm (instantele spot sunt niste masini care nu sunt folosite la momentul dat si atunci Amazon ti-le da la un pret mult mai mic – cu riscul ca daca au nevoie de ele, ti-le iau fara sa te anunte). Aici depinde si cat de fault-tolerant este distributed build system-ul acela. Plus trebuie vazut daca nu consuma mai mult timp aducerea rezultatului build-ului (ma gandesc ca este un ISO de DVD?) inapoi. Din nou cateva idei rapide (fara sa cunosc mediul si cerintele exacte): puteti imprumuta VM-uri din datacenter-ul din Dublin de la Amazon, sa hostati o copie de la source control acolo (ca sa nu trebuieasca sa impangeti tot timpul 80GB cand vreti sa faceti build) si sa copiati datele inapoi prin rsync sau prin bittorrrent (amandoua protocoale stiu sa transfere doar partile schimbate dintr-un fisier cea ce ar trebui sa scada volumul transferat).
Revenind la discutie despre wine, open source, etc cu @Sabotor:
– majoritatea (multe? n-am nici o statistica doar anecdote) programelor functioneaza pe wine chior. Ba mai mult, wine implementeaza un subset din DirectX, deci multe programe DirectX ar trebui sa functioneze fara sa intalezi nimic extra.
– wine este un soft complet liber, n-ai nevoie sa downloadezi nimic proprietar de niciunde pentru a-l rula (cu exceptia programului pe care vrei sa-l rulezi care de obicei este proprietar)
– mai de mult erau solutii / script-uri / tool-uri care iti recomandau sa downloadezi componente proprietare (cum ar fi DirectX, IE sau font-uri). Pe de o parte aceste componente sunt disponibile in mod gratuit si legal. Pe de alta parte multe din aceste componente nu mai sunt necesare (a se vedea DirectX) doar ca informatia veche persista. Si intr-adevar exista un subset de entuziasti care au filosofia “make it work no matter what” care recomanda solutii problematice (gen “copiaza DLL-ul de pe o instalatie windows”) si acesti oameni trebuie educati (la fel cum oamenii care creaza “codec pack-uri” pentru Windows trebuie educati – pentru ca codeck pack-urile un lucru la fel sau poate si mai putin legale ;-))
Open source-ul este starea “naturala” a soft-ului (chiar si pentru game engine-uri – a se observa ca licenta game engine-ului si licenta artwork-ului sunt lucruri separate). Producatorul unui soft proprietar este prea putin motivat sa rezolve problemele tale. Tu ai dat deja banii pe produs si strategia optima este sa investeasca cat mai putin efort in activitati gen suport. Faptul ca dai 700+ RON pe Windows nu inseamna absolut nimic. Unde este bugtracker-ul public de la Windows unde sa poti semnala problemele sau sa vezi daca mai sunt si altii care au acelasi problema? Nicaieri. Trimiti un mail, ti-se raspunde politicos si gata. La fel si la soft-uri mai scumpe.
Comparativ la Mozilla Firefox (de exemplu, dar as fi putut sa iau orice soft F/LOSS – VLC, LibreOffice, etc), exista canale publice, bugtracker-uri publice si in mod paradoxal probabilitatea ca ti-se rezolva problema este mult mai mare – trebuie doar sa stii unde se intrebi. Si chiar daca acest lucru n-ar fi adevarat (n-ar exista o comunitate in jurul soft-ului care sa te ajute), ai la disponibilitate codul sursa cea ce inseamna ca numarul oamenilor care pot sa rezolve o problema a crescut exponential de la “angajatii firmei X” la “toti programatorii din lume”.
@Cd-MaN – vorbim despre una din cele mai mari de firme de jocuri din lume; s-au studiat variantele si solutia adoptata a fost cea mai buna din punctul nostru de vedere. Eu sunt doar utilizator, nu am treaba cu deciziile, dar la ce avem noi nevoie Perforce este mai bun decat orice altceva.
Pentru builduri “oficiale” si testare automata exista masini virtuale, se foloseste Build Forge de la IBM. Eu vorbesc aici despre buildurile pe care le fac programatorii local, atunci cand lucreaza efectiv pe cod (modifici o chestie, compilezi, rulezi, faci debug etc).
RCS este bazat pe SCCS (http://en.wikipedia.org/wiki/Source_Code_Control_System), care este mai vechi si care NU era open source (a fost facut open source mai tarziu).
Nici o firma mare nu cred ca se baga in chestii 3rd party, daca le poate evita (ma refer la cloud-ul de la Amazon), pentru ca este un element de risc destul de mare si care nu se afla sub controlul tau direct.
Nu prea sunt de acord cu afirmatia ta ca starea “naturala” a softului este open source, si iti spun asta din perspectiva unui om care lucreaza in industria software de 13 ani, din care vreo 10 in industria jocurilor. Producatorul unui soft proprietar este FOARTE motivat sa iti rezolve problemele, pentru ca altfel vei migra la alt soft proprietar. Nu te gandi ca ai cumparat softul o singura data si gata; in general platesti ori un fel de “abonament” pentru suport, ori platesti versiuni mai noi ale softului; daca la un moment dat isi baga picioarele si nu mai rezolva buguri, le pleaca imediat clientii la concurenta. Softurile open source sunt in general dezvoltate de oameni in timpul liber, si suportul este oferit de comunitate, care de multe ori are doar entuziasm, nu si suficient de multa pricepere. Gandeste-te cum ar fi evoluat lumea software/gaming daca NU ar fi existat softuri si jocuri pe bani, pentru ca pana la urma evolutia a fost impinsa de la spate de bani, nu de entuziasm.
Sincer sa fiu, pentru o problema nasoala prefer sa astept 2 zile ca sa primesc un patch de la Microsoft/Oracle/Adobe/whatever, decat sa caut o saptamana pe diverse forumuri, sa gasesc 10 fixuri posibile si sa le testez. Asta se poate face la softuri mici si neimportante, dar in momentul in care o zi de ne-lucrat te costa 10.000$, preferi sa platesti un abonament de suport prioritar.
Si apropos de suport: am Windows 8 cu licenta si cand l-am instalat prima oara (facand upgrade de la Windows 7) nu mi-au mers clientul de mail si alte cateva dracii. Am intrat pe suportul live de la Microsoft si a stat un nene mai mult de o ora cu un remote desktop pe computerul meu ca sa imi rezolve problema, timp in care eu am stat si m-am uitat la el, am baut o bere si m-am relaxat. Uneori merita, decat sa te chinui 2 zile pe diverse forumuri (pana la urma s-a dovedit ca de vina era Kaspersky, ca tot vorbim de antivirusi – era o versiune mai veche, care nu stia de Windows 8, si imi blocase niste porturi de iesire sau ceva de genul asta, nu mai tin minte).
@ABS – nu sunt impresionat de marimea firmei. De fapt, din experienta mea, cu cat este mai mare firma, cu atat creste riscul deciziilor mediocre – “nobody got fired for buying IBM”. Asta pe langa faptul ca marimea firmei sau suma cheltuita pe o suita de software este “appeal to authority fallacy” (http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority#Fallacious_appeal_to_authority) care incearca sa sustina un argument apeland la emotii.
Felicitari pentru cei 13 ani in mediul software, multi inainte. Inseamna ca esti aprope de o varsta cu mine :-) Cum ai trecut de pragul de 30? :-)
Legat F/LOSS si starea naturala a soft-ului: initial (prin anii 60) toate soft-urile veneau cu codul sursa. Acesta pentru ca afacerea principala era vanzarea de hardware nu de software, soft-ul era doar un fel de accesoriu, “nice to have”. De altfel si SCCS intra in aceasta categorie (n-a fost oficial sub o licenta de OSS – pentru ca ideea s-a concretizat mai tarziu prin anii 80 – dar a fost de facto open-source – primeai codul sursa). Sau o alta idee: Internetul n-ar fi existat (si n-ar exista) fara protocoale si soft-uri deschise. Toate protocoalele fundamentale (IP, TCP, UDP, BGP, HTTP, etc) sunt protocoale deschise, dezvoltate de IETF si disponibile gratuit. Peste 70% din toate sistemele de calculatoare ruleaza un soft liber (serverele web, mail, data center-ele de la FB, Google, Amazon, etc – chiar si MSFT rula la un moment dat load-balancere pe Linux :-)). Repet: soft-ul liber face posibil internetul pe care avem acuma.
Exemplul “10 000 USD pe zi” cred ca este tras de par pentru ca situatia nu este alb-sau-negru ci mai mult gri de obicei (de genul: putem rula daca restartam odata la 30 de min). Si turn-around-ul de 2 zile improbabil sa ai cu oamenii externi (gandeste-te la un bug dificil pe care ai debugat – acuma imaginaza-ti ca cineva incearca sa-ti descrie problema prin email, fara stacktrace-uri, fara debug build-uri si fara acces la sistemul unde s-a produs problema – ai putea sa rezolvi in 2 zile?). Evident, toate aceste probleme se rezolva (poti instala un “debug build” – checked build cum ii zice la Windows, sa dai acces la om la sistem, etc), dar nu in 2 zile. Deci nu, in 2 zile nu rezolva nimic in IT cu soft proprietar :-). In schimb daca ai oameni talentati care au acces la codul sursa (pentru ca produsul este open source) atunci mai ai sanse la turn-ardound time de 2 zile. Chiar si mai bine – am patit de multe ori sa caut un mesaj de eroare la produse open source si sa-l gasesc gata cu rezolvarea pentru ca si altii au avut problema respectiva si au gasit solutia intre timp. Din nou, cu soft-uri proprietare care tine secret toate rapoartele de probleme, ai zero sanse la un astfel de happy ending.
Exista o gramada de informatii gresite legate de F/LOSS, si unul dintre motivele pentru care comentez in continuare este sa incerc sa clarific lucrurile (celalalt fiind spiritul meu de “alpha male” :-)):
– soft open-source nu insemna neaparat “written by those damn hippies/socialists”. De fapt exista o multitudine de firme care iti accepta banii bucurosi daca nu vrei sa “cauti pe diferite forum-uri”. Daca vrei suport pe bani, o multime de oameni sunt bucurosi sa-ti ofere. De fapt soft-ul open source este mai “capitalist” din punctul acesta de vedere pentru ca mai multe firme pot sa concureze in serviciul de suport (toti au acelasi accces la surse) si tu poti alege care-ti convine cel mai mult din punct de vedere a pretului/calitatii.
– multe soft-uri open source *sunt* dezvoltate de companii. Si chiar daca sunt multi dezvoltatori care lucreaza in timpul lor liber, inseamna ca sunt mai de calitate (daca n-ar fi, ar fi fost respinsi de comunitate / n-ar fi lucrat pe open source pentru ca oricum sunt 9-to-5-ers – oameni care incearca sa faca minimul posibil sa fie dati afara de la lucru, nu maiestrii a meseriei care incearca sa-si imbunatateasca abilitatile in continuu si au o contributie 10x comparativ cu oamenii din prima categorie)
– apropo de companii mari si jocuri: jocurile “legendare” au fost tot timpul lansate de companii mici si refuzate de companiile mari (vezi de exemplu ID Software, Sid Meier, Peter Molyneux, etc). Cred ca companiile mari de fapt distorsioneaza piata si limiteaza evolutia in mod artificial in domeniul IT (de exemplu prin “mituirea” altor organizatii si guverne sa convinga sa foloseasca produsul lor – indiferent de meritele obiective a produsului). Si BTW, ID face open source engine-urile (nu si artwork-ul) de la jocurile mai vechi.
– poti folosi intern cod open source (chiar si sub licente copyleft) fara si fi nevoit contribui inapoi. Clauza de contributie din licenta intra in joc doar daca distribui mai departe libraria / programul.
PS. (si @Sabotor) Sunt de acord ca “disponibil gratuit” nu inseamna neaparat ca-l poti folosi in orice scop (legat de discutia cu DirectX). Dar @ABS: TOS-ul de la DirectX si IE permite (sau permitea la anumite versiuni) sa le folosesti in acest mod (ie. sa le downloadezi pe pe site-ul MSFT si sa le rulezi sub Wine).
@Cd-Man
Din ce stiu eu nu serverele MS rulau linux. Erau niste servere de caching de la Akamai (parca).
Ok, stiu ca nu are toate facilitatile Total Commander, dar macar Midnight Commander nu ai incercat? Eu stiu ca se holbau totzi linux-arii la mine cand vedeau ecranul albastru (stiu ca seamana mai mult cu Norton Commander), dar nici de ala nu auzisera pe vremea DOS-ului…
Alin Vlad, daca produsul tau e platit nu ar trebui sa contina reclame.A, imi expira licenta antivirusului de doi lei bitdefender, ma astept la :
1. o notificare cum e la nod32
2. un mail si atata.
[b]cel mai slab antivirus bitdefender[/b], [b]spam bitdefender [/b], [b]serviciu clienti bitdefender praf [/b]
e cu :) adica trebuia sa iti iasa asa:
cel mai slab antivirus bitdefender, spam bitdefender , serviciu clienti bitdefender praf
lol.
e cu in loc de [b]
ce magarie. ia cuvintul “strong” intre paranteze unghiulare chiar si cu spatii intre ….
/offtopic
meeku, da’ Midnight Commander de ce nu-i bun ?
mai pe scurt, ti-a dat muie si te-a facut lejer mincinos.
mama, mama,mama ce ma enerveaza astia care “ai cumparat produs de la noi si ai o problema cu plata? nu stiu coa’ vezi si tu la ala care a procesat plata”.
e ca si cum la Mega, te-ar trimite sa iei legatura cu ala care a facut acasa de marcat.
@Arhi, Pennypim, fix pentru chestiile astea o sa continui să le dau muie până răspund. Pentru ca, surpriză, nici Avangate nu-mi răspunde la tichet și nu văd posibilitatea prin care pot să-mi șterg datele de card de la ei.
Se vede pixelul albastru pe capturile din articolul trecut. Muia elegantă era sa iti spună ca oferta primită pe mail nu e contractuala sau ca a expirat dupa o zi ;)
Băi, mă enervați și sunt cât p’aci să mai arunc 100 de lei pe fereastră ca să mai trec odată prin procedura aia de achiziție. Asta dacă n-au reparat ei “feature-ul” între timp…
Am uitat sa pun Smile dupa pixelul albastru . Credeam ca te prinzi de gluma ;)
Eu m-am prins. Da’ am văzut că și Alin Vlad sugera tot ceva similar în răspunsul lui. Și tare-aș fi vrut să am procesul documentat din prima dar nu m-am așteptat (deși ar fi trebuit să mă învăț minte).
Las’ ca stim ca ai facut tu ceva ca sa-i faci de rusine. Sigur esti platit de Kaspersky ca sa le faci antireclama astora de la BitDefender :)
Faza e ca nu depinde nici de el toată treaba asta. El e omul care încearcă sa calmeze spiritele. Dacă Dorel a reparat deja bugul si a dat din umeri când l-au întrebat șefii, e partea a doua ;) înclin spre varianta asta.
Ca sa simulezi eventul corect, trebuie luat un id cu licența valida si plecat din mail ca sa păstreze sesiunea cu preț scăzut.
Exact asta am făcut prima oară. Plecat din mail cu licența valida si cu prețul afișat si pe pagina de achiziție de 99, 95 am ajuns la ala de 109
Nu caut publicitate gratuită, dar tocmai am gasit o vulnerabilitate pe care am exploatat-o fara sa am cont Bitdefender. Alin, receptie? Unde o pot raporta in afara de blogul meu?
Nu e XSS, nu e injection, deci chill. E vorba de cea mai puerila modalitate de a configura un magazin online. Testez acum si pe shopuri din Italia si vad ca se păstrează tradiția.
Este clar ca punctele forte ale domnului Alin nu se intersecteaza cu virgulele, gramatica si comunicarea clara a unor lucruri, dar el cunoaste o alta multime de lucruri, dupa cum ar zice si Seinfeld. Mai este si computerica care face Social Media la ei. Computerica a ramas limitat undeva intre 3-6 adjective cunoscute:).
Cand BitDefenderul lanseaza noi produse vine si computerica cu anuntul: “Noul BitDefender X este foarte bun”. :)
Apropo de punctul 1. Aia anu e opt-in si nici opt-out. E o mizerie jegoasa si ordinara. Opt-out e daca pui pe dialogul ala un checkbox “da, vreau sa ma futeti automat inca un an cind asta expira” si il bifezi automat cind se deschide dialogul (versus opt-in, cind checkboxul e acolo, dar nu-i bifat automat). In felul asta cum e facut la ei nu ai nici o sansa sa opt-out, decit dupa ce ai opt-in deja si ti=ai dat acordul sa… orice scrie acolo cu litere mici.
Eu am luat un virus pe care bitdefender nu-l stia. L-a detectat un alt calc cu nod 32 atunci cand am trimis un fisier infectat. Nici macar support nu am primit de la bitdefender pentru devirusare. Nu vreau sa=ti mai zic ca eu sunt clientul lor de multi ani si cumparam cate 5-6 licente annual….dar m-am lecuit decand cu faza asta.
Hai cu print screen din Homebank, sa se vada suma de 109.98
intrebare : cei 109.98 ron au mers in contul bitdefender sau in contul avantgate ?
Astia sunt ca aia de la bilete.ro , daca te uiti pe site poti cumpara din 500 locatii, daca mergi in locatii aia se uita stramb si iti explica elevat ca ei nu au auzit de asa ceva, ca nu le merge internetul, ca nu le merge imprimanta, ca nu apare evenimentul … am cautat ieri bilete in 5 locatii diferite, am sfarsit prin a face comanda online cu livrare prin curier. Servicii in Romania.
Poftiți screenshot din Homebank (am tăiat detaliile legate de nume/adresa de acasă) cu suma plătită :
http://big.lazyadmin.ro/wp-content/uploads/2013/11/bitdef4.png
mah, prostul ala de alin nu-si da seama ca are deja 4-5 licente pierdute (2 de la mine, 2 de la grasu si inca una pt spare-ul meu nu stiu daca au trecut 30 de zile si daca defenderii lu’ peste au ceva return policy ) mai vine si catalinu’ de mai sus (si asta nehalit cu 6 – bre tu n-ai crescut in comunism cu sa se dea cite una sa ajunga la toata lumea :D ) si tace ca prostu.
daca nu-l minca in cur sa raspunda prima data nici nu stirnea atita zinzanie pe aici :)))
lasa-l ca e mai bine sa fii mandru si semet in jobul tau de media cacat nu stiu cum, in loc sa zica stai ca ne-am eronat iti mai dam 6 luni de licenta gratuita, renuntam la [strong]spamul jegos bitdefender[/strong], si imbuntatim [strong]servicul clienti de cacat al bitdefender[/strong].
lasa-l ca e mai bine sa fii mandru si semet in jobul tau de media cacat nu stiu cum, in loc sa zica stai ca ne-am eronat iti mai dam 6 luni de licenta gratuita, renuntam la [strong]spamul jegos bitdefender[strong], si imbuntatim [strong]servicul clienti de cacat al bitdefender[strong].
@octavian paranteze unghiulare :)
http://www.techspot.com/news/35049-symantec-mcafee-settle-over-subscription-auto-renewal-problems.html
Pot sa ridic doar un deget? :D
Ba meekule, baga dracu’ si tu +1 pe blog la tine :).
Si baga si +1000, ca asta chiar mi-a placut.
@sabotor pai și DirectX ala ce crezi ca e? Niște dll-uri. Întâmplător scrise de Microsoft și proprietatea lor. :-)
Da, dar sunt disponibile gratuit, pentru toata lumea ;)
Sunt disponibile gratuit, pentru toata lumea, dar doar daca esti de acord cu niste “Terms of service”. Faci si tu o eroare foarte frecventa: daca sunt gratis, nu inseamna ca poti sa faci orice vrei tu; trebuie sa respecti niste reguli.
Nu fac nici o eroare, stiu ca trebuie sa respect niste reguli.
Si chiar m-am uitat pe agreementul ala de la directx cand il instalezi. Nu scrie niciunde ca ai voie sa instalezi numai pe Windows ;).
Chiar am verificat-o acuma, ca sa fiu sigur, ca de banuit banuiam eu ca asa e cazul – sunt foarte multe tutoriale despre cum sa instalezi un joc/un program sub wine, iar Microsoft sta linistita, nu se ia de ei? :)
Ultima noutate: Avangate “din punct de vedere tehnic” nu poate sterge contul, ninciodata din cate dau de inteles. Au mai pierdut 8 licente si de la mine.