Cu ceva întâziere public răspunsul primit de la Alin Vlad. N-o fac neaparat pentru un nou set de înjurături ci pentru că erau și alții curioși de deznodământ.

Am făcut ieri verificări amănunţite în sistem şi încercăm să răspundem punctual celor semnalate de tine. Aşa cum ţi-am transmis şi în comentariul de pe blog, ne pare sincer rău pentru neplăcerile pe care le-ai întâmpinat pe parcursul utilizării produselor Bitdefender și vom lua în calcul tot feedback-ul primit de la tine în ultima perioadă.

1.             Reînnoirea automată a valabilitaţii licenţei are scopul de a asigura o protecţie continuă, fără a exista riscul de a fi expus vreo secundă ameninţărilor informatice. Menţionez că noi informăm utilizatorul în privinţa acestei acţiuni folosind diferite metode:

a.     în fereastra de confirmare a plăţii.

bd1

b.    mail de informare trimis cu 5 zile înaintea platii efective.

De asemenea, mai pot spune că funcţia de auto-renewal devine o practică standard în industria online, datorită tendinţei actuale de trecere la modelul SaaS (Software aş a Service).

2.     Mesajele în produs au rolul de informare, fiind cea mai rapidă şi sigură metodă de a păstra legătura între Bitdefender şi client. De obicei, acele mesaje sunt folosite pentru a te proteja în cazul expirării licenţei sau în situaţia lansării unui produs nou cu funcţii suplimentare.

3.     În ceea ce priveşte inconsistenta semnalată de tine în procesul de plată, prin apariţia a doua preţuri diferite pentru aceeaşi tranzacţie, verificările realizate de noi în detaliu nu au identificat nicio deficientă în sistem care ar putea genera o astfel de eroare. Din punct de vedere tehnic nu există posibilitatea ca în procesul de plată să există această inconsistentă în afişarea preţului, iar toate scenariile testate de noi au confirmat acest lucru. Pentru alte lămuriri în privinţa acestui aspect îţi recomandăm să contactezi partenerul nostru de procesare a plăţilor Avangate.

4.     În privinţa ştergerii datelor tale din sistem şi a dezactivării funcţiei de auto-renewal, un client are tot timpul posibilitatea de a anula acest proces şi, implicit, de a şterge datele de card din sistemul Avangate: https://secure.avangate.com/myaccount/

Îţi mulţumim mult pentru feedback-ul oferit.

O să comentez tot punctual.

1. Indiferent cum cosmetizezi un opt-in făcut fără posibilitatea de dezactivare de la bun început tot rămâne o practică murdară. Dacă oferi un produs bun clienții vor reînnoi și fără căcaturi de genul ăsta. Oricum, pentru a fi fair-play, Kaspersky face EXACT la fel (am constatat asta acum când am achiziționat noua licență). Ia, să testăm vocea poporului. Cine cred că-i o idee bună să faci opt-in pentru auto-renewal să ridice mâna sus.

2. Eu n-am văzut până acum produs plătit care să te frece cu reclamele la modul ăsta. Mi se pare acceptabil să apară o fereastră care să te anunțe că ești în ultimele x zile de licență. Dar nu ditai reclama care apare pe ecran încă din primele zile în care-ai cumpărat licența. Și asta având în vedere și faptul că îți fac automat opt-in la autorenewal.  Aș adăuga pe lângă “cea mai rapidă și mai sigură metodă de informare” și “cea mai enervantă”.  Înc-odată, dacă ai un produs bun oamenii vor reînnoi fără rahaturi de genul ăsta. Uite de asta mă întorc la Kaspersky (fără cele vreo 200 de zile de utilizare BitDefender cred că am vreo 7 ani de utilizare Kaspersky). E un produs bun, pot să lucrez cu el așa cum doresc, nu-mi șterge de nebun fișiere de pe disc, nu mă fute la cap cu reclame (să vedeți ce haios e când te vede cu IP nou în altă rețea și-ți mai împing reclama odată ) prin urmare l-am cumpărat.  Mai că-mi vine să cred că dacă n-ar băga atâta reclamă prin bloguri, pe facebook, în mail-uri, în produs și cu auto-renewal activat, chiar n-ar mai cumpăra nimeni BitDefender. De fapt de aia-i necesară reclama, utilizatorii care știu produsul nu-l mai vor așa că au nevoie de persoane care n-au auzit de BitDefender sau n-au încercat până acum. Se explică…

3,4. Avangate nu e în stare să-mi răspundă la sesizarea legată de datele mele de card ținute minte de ei. Și a doua oară nu mai dau banii pe produs ca să documentez cu screenshot-uri de la început la final procesul de achiziție. Deși am explicat cât se poate de clar de la bun început că, având în față ambele oferte (cea de 109,98 primită de la support/auto-renewal și cea de 99,95 primită pe mail ca reclamă și care apare și în reclamele din cadrul produsului), am ales-o special pe aia mai ieftină. Tocmai de aia am fost surprins că la final mi-au modificat prețul în 109,98 și de aia întrebam care-a fost problema.

Nu contează, stați liniștiți, nu mă așteptam să primesc niște răspunsuri relevante sau să aibă vreun efect pozitiv. Și problema este de principiu, nu de ăia 10 lei. Trebuie să admir modul în care suportul nu rezolvă efectiv problemele apărute ci acționează ca o aripă a departamentului de marketing și nu se mai ocupă cu “solving problems” ci cu “deflecting issues”.

P.S. Nu mă (mai) interesează răspunsurile directe primite pe mail, mi-e clar că ne învârtim în cerc. Aveți drept la replică aici oricând, fac public orice comentariu din partea BitDefender cu cea mai mare plăcere. Aveți șansa de-a fi onești pe un blog care nu participă la campanii de marketing. Folosiți-o.