Mai acu vreo 4 luni când mai aveam doar vreo 1 lună rămasă din licența de Kaspersky Internet Security (pe care l-am folosit fără probleme de 4-5 ani încoa’ ) am prins o ofertă de reducere la BitDefender.  Și cum sunt de felul meu mai curios am zis să-l încerc și l-am luat. Așa, pentru 3 PC-uri, 1 an.

Aia era versiunea BD Total Security 2012. Cu care am avut și eu (dar mai ales Bogdan) grămada de probleme. Printre care cea mai haioasă a fost când mă uitam ca prostu’ la o captură de Wireshark în timpul unui laborator cu studenții și nu înțelegeam de ce nu văd în Wireshark pachetele generate de stația mea.

Buun, acu vreo lună m-am trezit cu un pop-up jos în taskbar prin care eram anunțat că BitDefender are versiune nouă. Deși am fost ușor agasat de pop-up am înhățat rapid versiunea nouă (doar, doar voi scăpa de probleme).

Într-adevăr, nu mai face chestia cu Wireshark-ul. Dar asta nouă face o fază nițel mai haioasă. Și-a instalat propriul certificat în Windows și acum se bagă peste TOATE certificatele https de pe toate site-urile. De exemplu vă prezint mai jos certificatul pe care-l văd eu pentru gmail.com :

gmailcert

Hai să acceptăm până la urmă și să zicem că e relativ ok. Deși aș fi preferat să văd direct certificatele originale. Însă în ultimele 2 săptămâni a început să mă enerveze masiv BD. Au început iar cu reclamele prin popup-uri. Repet, am licență validă, cumpărată. Nimic gratuit. În plus mai am peste 200 de zile rămase din licență. Nu doar o lună ca să zicem că acceptam să-mi facă reclamă pentru a reînnoi licența. Cam odată pe zi mă trezesc cu chestia asta mare în colțul din dreapta jos :

bdfu

Prin urmare, FUCK YOU, BitDefender. Am plătit un produs, aș prefera să nu fiu bombardat cu reclame. Există în cel mai rău caz mail (pe care îl știți că doar am fost nevoit să-mi fac și cont de mail pentru a putea valida cheia). Orice CONSIDERAȚI că aveți important de transmis îmi puteți transmite pe mail. Unde eu pot alege să vă ignor sau nu. Faptul că v-am plătit produsul ar trebui să-mi ofere măcar această opțiune. De a vă ignora mesajele.

Prin urmare voi renunța la produsul dumneavoastră deși este încă validă licența și voi achiziționa din nou o licență Kaspersky. Și sper să vă luați cât mai multe mui de la cât mai mulți plătitori de licențe ca să înțelegeți două lucruri esențiale :

1. Nu creezi un produs DOAR pentru userii tâmpiți (pentru că atunci DOAR tâmpiții îl vor folosi). Aici sugerez să permiteți posibilitatea utilizatorului de a controla în amănunt ce are voie să facă antivirusul și ce nu.

2. Din moment ce clientul îți plătește produsul încearcă să-i câștigi atenția prin cât de bun și util este produsul nu prin cearceafuri de reclame. Chestia asta n-o fac nici antivirușii gratuiți.

By the way. Am în medie 3.5h dormite pe noapte în ultimele 3 nopți. Îmi pică ochii în gură, nu planificam să scriu articolul ăsta acum. Dar în momentul în care IAR mi-a sărit peste ochi reclama, n-am mai rezistat. Vă sugerez să-i puneți și un sunet enervant. Ca să fie scârba maximă !

 L.E. : Bogdan a avut nițel mai mult timp liber și nici nu era adormit cum eram eu aseară așa că a detaliat mai bine motivele pentru care BitDefender-ul nu va mai pupa biții prin laptopul meu vreodată.