Bula lui Moise Guran

white flagPrimul contact cu emisiunea lui Moise Guran l-am avut acum vreo 5 ani când prindeam emisiunea lui de pe TVR1 în pauza unor traininguri pe care le țineam pe undeva prin țară. Toată lumea se uita în pauza respectivă la emisiune. Mi-a plăcut modul simplu, complet nealambicat în care explica noțiunile economice. Și ăsta cred că este marele atu pe care-l are Moise Guran. A reușit să fie printre ăia extrem, extrem de puțini care au explicat românilor de ce nu e bună corupția, de ce nu ne fac bine jafurile și mânăriile politicienilor. I-a făcut să-și scoată nasul din traista proprie în care un partid sau altul aruncase în scârbă o pungă de făină și să gândească nițel în perspectivă.

Din păcate treaba asta se întâmpla mai mult atunci când emisiunea rula pe TVR1. Mă îndoiesc că la trecerea pe Digi emisiunea mai atingea targetul ăla demografic al celor care CHIAR au nevoie să înțeleagă ce e cu adevărat în neregulă în țara asta. Nu de alta dar majoritatea celor care se uită la Digi fac deja parte din minoritatea aia care înțelege cauzele. La fel și cei care-i vizitează site-ul. Și generația asta nu are atât de multă nevoie de explicațiile lui Moise Guran. Are nevoie cel mult de alinarea pe care ți-o poate da momentul în care vezi că mai există cineva care-ți confirmă părerile. E motivul pentru care noi ne retragem în bula noastră de cunoștințe în care știm sigur că nu dăm nas în nas cu România aia care votează PSD-ul cu două mâini, Românie care ne înspăimântă până la dorința puternică de a ne lua picioarele la spinare și a ne căra în alte zări.

Și din păcate Moise Guran vrea să facă același lucru. Să se adreseze doar targetului ăsta format în special de oameni tineri, cu un loc de muncă. Oameni care-și plătesc taxele și impozitele și care deja gândesc cam același lucru pe care-l gândește și Moise Guran. Fără formatori de opinie de genul lui Moise Guran care să ia în piept opiniile celorlalți rămânem condamnați să facem noi între noi o labă-n cerc și să ne căinăm amar că iar au câștigat alegerile ăia din partidul veșnic.

Nu ăsta-i publicul către care ar trebui să se îndrepte Moise Guran. Publicul ăsta este absolut capabil să îl urmeze pe orice platformă și-ar exprima el opiniile. Publicul țintă ar trebui să fie fix ăla încă amorțit undeva prin anii ’80-’90, public care nu prea știe ce-i ăla internet, ăia care n-au auzit de Digi24, oameni care nu ascultă Europa FM. La ăștia trebuie ajuns cumva și din păcate fără TVR eu unul nu am habar cum poți ajunge la ei.

Poate părea ușor ipocrit să critic pe cineva care până acum totuși a făcut treaba asta, mai ales având în vedere pasivitatea generației noastre. La urma urmei și eu mă adresez doar unei mici bule de oameni care este deja de acord cu mine într-o mai mică sau mai mare măsură. Arareori am ocazia să port discuții cu persoane cu opinii diferite. Dar pe de altă parte sunt conștient că eu unul nu am efectiv metode prin care să ajung la audiența respectivă. Așa că mă pot concentra doar să-mi fac cât mai bine treaba în felia mea și, inspirat de oameni ca Moise Guran să mă implic în moduri în care pot să o fac ca cetățean obișnuit.

Tocmai de asta decizia lui Moise Guran îmi sună ca o capitulare, ca o retragere efectivă într-un cerc de prieteni în care să te simți confortabil. Păcat.

22 Comments Bula lui Moise Guran

    1. Radu

      Nu-l condamn. Doar zic că-i păcat, el fiind unul dintre ăia puțini și dornici să discute cu cretinii și să-i mai și facă să înțeleagă.

      Pe online, la gradul de alfabetizare pe care-l avem, multă baftă să ajungă mesajul la cine trebuie, darămite să mai și fie înțeles.

    2. pawn

      As reformula un pic: nu poti condamna un cretin ca nu vrea sa mai discute cu oamenii, nu? Ah, da, prin “oameni” inteleg pe aceia care au avut suficient discernamant pentru a vota PSD cu 2 maini.

  1. Ionel Cristian Mărieș

    Păi pe logica asta nu a capitulat când a mers la Digi24? Ăla e momentul în care și-a limitat audiența la publicul tânăr defapt.

    Pe de altă parte, presupui că publicul „amorțit în anii 90” nu e o cauză pierdută. Daca nu ar fi, atunci emisiunile de la TVR ar fi avut un efect mai mare în acel tip de public nu? Nu știu dar mi se pare că nu se vede nicăieri, dat fiind felul în care se votează în continuare.

    Reply
    1. Radu

      Mutarea la Digi a fost una forțată. Acum ia o decizie din cu totul altă postură și limitează audiența la un cerc și mai restrâns.

      Nu se vede nicăieri pentru că noi avem impresia că acel gen de public, o dată adus la realitate rămâne acolo și nu este influențat de alte voci din mass-media când de fapt e mult mai simplu să redevină captivi în lumea aia în care tot ce le zice nenea Gâdea este adevărul adevărat.

  2. Gogu

    Moise Guran era rațional până în punctul în care trebuia să susțină interesele economice ale celor care-i băgau reclamă. Și acolo se rupea firul logicii. Numai că omul nu separa clar conținutul de susținerea intereselor unor companii.

    Reply
  3. Tyby

    Radule, vorbim de acelasi TVR care n-a participat la Eurovision pentru ca avea o datorie de te durea mintea? Datorie facuta in ciuda faptului ca banii au existat, ca suge ca mielul inainte de Paste de la o tara intreaga, persoane fizice si / sau juridice?!

    Acelasi TVR care are un consiliu de administratie mai penal si mai gaunos decat insusi Parlamentul Romaniei?! Si care nu raspunde decat la ordin?

    Sincer sa fiu ma mir ca a rezistat Guran la TVR atat timp. Sunt destui care au fost zburati pentru mult mai putin decat criticarea regimului.

    Deci TVR este cu nu in fata pentru Guran. Nu stiu care au fost dedesubturile de ordin economic, insa degeaba esti singurul care face gargara pe un post care linge in cur pe toate celelalte directii. Mesajul se pierde repede si extrem de usor prin marea incetosata de limbi. Si – in final – ajunge tot doar la bula lui Guran.

    Sa fi plecat unde? ProTV? Nu stiu de ce, insa am impresia ca nu prea sunt compatibili. Iar ProTV-ul – in opinia personala – nu este (si nu a fost niciodata) un formator de opinie. Cu toate stirile lor de la 11, 5, 7 , 11 etc, nu fac decat rating. Exista o “Romania, te iubesc!” a lui Dima & Team, cu un suflu bun si (inca) plamani sanatosi, insa nu e suficient. Publicul tinta Pro este interesat de cu totul altceva decat “starea natiunii”. Las Fierbinti, Buze-groase-cu-sclipici, concertul-din-fundul … fundul, etc.

    Next: Antene? Cred ca nu are rost sa discutam subiectul, Guran si Felix Co fiind la poli complet opusi.

    Realitatea, B1, rTV etc – astia chiar sunt pielea pulii.

    Ce-a mai ramas? Ai o incercare!

    Pe de alta parte, problema este in alta parte. Target-ul asta de care vorbesti tu, de votanti PSD cu doua maini si o limba proaspat razuita, nu vor intelege niciodata mesajul lui Guran. Nu au capacitatea “tehnologica” sa o faca, aia nu vor pricepe nici daca le desenezi si le dai Guran pe paine.

    Insa – din pacate – aia formeaza (si au format intotdeauna) majoritatea, chit ca nu ne place. Putem noi sa votam cu doua maini la generale (ceea ce imi place sa sper ca se va intampla, urmare a dezastrului de la locale), ca sunt prosti, da’ multi. Din ciclul nu puteti voi vota cat putem noi fura!

    Pe de alta parte stiu (prea) multi oameni in toata (F)irea care au votat cu PSD, desi sunt capabili, macar partial, sa priceapa mesajul lui Guran. Dar nu vor sa o faca, din motive care – de cele mai multe ori – ma depasesc.

    Pe de ultima parte, uita-te nu mai devreme de azi ce au votat baietii destepti din Parlament. Cu doua maini, fara culoare politica.

    QED

    Reply
    1. Radu

      Stai bre, era la Digi24 de ceva vreme. Era pe o televiziune. Eu am zis doar că TVR îl aducea mai mult spre publicul care chiar avea nevoie de o voce ca a lui.
      Da, normal, la modul în care se prezintă TVR în momentul de față eu unul nu știu de ce naiba mai plătește cineva taxa aia de radio-tv darămite să am pretenția ca ăia să-l poată ține pe Guran la ei.

  4. ddr

    Sau poate Moise Guran merge acolo unde sunt bani mai multi si crestere. Publicul de la TV e mai sarac, publicul din online e mai bogat. Un advertorial la TV merge in buzunarul televiziunii, in online poate merge in buzunarul lui.

    Cu toate acestea, dupa ceva timp va descoperi si el fragmentarea din online si va afla ca oamenii, desi dau click, au adblocker-ere, nu cumpara si vor totul gratis (daca e pe net e gratis).

    Si da, observatia ca se intoarce intr-o bula e valida, chiar asta face. Dar nici nu i se poate cere sa faca voluntariat si sa educe un public care (probabil) oricum nu il urmarea.

    Reply
    1. Radu

      Și fix ăsta-i motivul pentru care am scris “aberația” de mai sus. E păcat că se duce spre bani în vremuri în care am avea nevoie de mai mulți oameni providențiali și mai puțini care să alerge după cât mai mulți bani.
      A nu se înțelege greșit, e dreptul fundamental al fiecăruia să-și asigure un venit decent. Însă venitul decent îl avea și acum.

  5. Tyby

    Aici gresesti, cel putin partial. Educatia se face pe bani, ca vin direct sau indirect, asta e alta poveste. Nu sta nimeni sa dea din gura daca e cu burta goala.

    Problema sta iarasi in alta parte: sa acceptam ca astfel de oameni chiar isi merita banii (Guran sau altii), trebuie doar ca oamenii sa vrea si sa aiba interes, pe ei personal nu-i costa nimic.

    Dar, deh, educatia e grea, mai simplu sa discuti cu … altii la fel ca tine la colt, la bere si semnite, decat sa pierzi timpul prin carti sau pe net. Strici ochii, ce dracu’!

    Reply
  6. Cristi

    Focusul vostru e indreptat intr-o directie gresita. Poate Guran sa-si raceasca gura pe tv sau online cat doreste, realitatea este ca suntem o societate imbatranita (majoritatea tinerilor sunt plecati in afara tarii) iar populatia activa ramasa este majoritar idioata ( o spun cu simt de raspundere, in sensul de needucata, necioplita, etc). Eu as incepe din scoala cu educatia financiara, sau cum vreti voi sa o numiti, acolo ar avea efect, nu la tv.

    Reply
  7. Ciprian

    Salut, prima oara cand ajung pe aici, o sa mai revin :).
    Cat despre Guran, si-a dat seama ca isi raceste gura de pomana cu TV-ul. In online ai mai multa libertate. Nu exista CNA, poti sa iti exprimi mai direct optiunile politice, la TV trebuie sa arati o impartialitate mai mare.
    Si cred ca din online, intr-un final o sa vina si solutia pentru schimbarea intr-un fel sau altul al taii asteia. Incet, incet oamenii se aduna in “triburi” pe bloguri, pe pagini de facebook, acum trebuie sa isi puna in miscare rotitele sa faca ceva: si eu incerc sa vin cu o solutie de ceva timp, ma gandesc, cum sa educam oamenii, cum sa ii facem sa isi doreasca sa se informeze corect, nu doar din povesti, pentru ca aici este cheia: informati = putere…
    Spor la.gandit :)

    Reply
  8. salal

    Hai sa fac eu pe Gica Contra. Intotdeauna mi s-a parut ca Moise Guran si cei care il admira neconditionat traiesc in bula celor care nu se indoiesc deloc de ei insisi. Si in comentariile de aici se vede aceeasi incredere oarba ca lucrurile stau exact asa acum le percep comentatorii si nu altfel. Toti stim ca politicieni sunt mincinosi si hoti dar trecem foarte usor peste minciunile si hotiile noastre zilnice necesare pentru a supravietui. Toti stim exact ce ar trebui schimbat in administratie pentru ca lucrurile sa mearga bine dar daca am ajunge acolo va garantez ca nu am sti de unde sa incepem. Nu exista oameni providentiali asa cum nu exista politicieni sfinti. Politicienii sunt acolo sa faca lucrurile pe care un om obisnuit nu ar putea sa le faca din comoditate si frica. Si ca fapt divers, nu vi se pare interesant ca cei mai fanatici lideri de opinie de pseudo-dreapta, Guran, Petreanu si Mandruta, sunt fosti salariati ai lui Voiculescu?

    Reply
    1. Radu

      Ai uitat de Tolontan :).
      Sunt pe undeva de acord cu tine, însă stai tu liniștit, nici ăia care ajung efectiv acum în administrație nu au idee de unde să înceapă.

  9. Moise

    Observatia cu bula este corecta, atata doar ca bula trebuie redefinita. E doar o bula cea a oamenilor cu care mai poti face ceva si care se mai uita la tv. De ani de zile ea se micsoreaza, pentru toate televiziunile. A mea a fost relativ constanta, si la TVR si la Digi24.

    Ideea este aceea a schimbarii liniei de atac, atunci cand vezi ca nu merge intr-un anume fel. Dai o pasa inapoi in jumatatea ta, catre fundasi iar apoi incepi sa reconstruiesti totul, intr-o alta paradigma. Ataci pozitional, dureaza mai mult constructia, dar incerci altfel.
    Multumesc pentru apreciere!

    Reply
  10. Vlad

    Interesant, ai fi putut avea contact mult mai demult pe vremea cand lucra la trustul Intact, chiar la Antena 3…

    Reply
    1. Radu

      Cu toții ne căcam pe noi când eram mici. Asta nu înseamnă că am continuat s-o facem.
      Nu zice nimeni să-l ascultăm orbește pe Moise, dar atâta timp cât acum spune chestii de bun simț mi se fâlfâie că acum coișpe ani a fost pus să îndoaie banconte pe la Antene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *