Numitorul comun

trumpNu știu câți dintre cei cu drept de vot de prin țărișoara asta au observat cam care este tactica PSD-ului de câțiva ani buni încoace. În loc să înceapă măcar câteva reforme prin interior pentru a scăpa de personajele cu grave probleme legale ăștia au strâns rândurile și aplică câteva tactici devastatoare pentru noi restul.

Nu zic c-or fi ei singurul partid corupt dar până una alta sunt singurul partid cu președintele în funcție condamnat, partid care-a dat naștere baronilor locali, corupției generalizate și care de peste 25 de ani parazitează țara asta. La urma urmei și PNL-ul actual e construit tot din aceeași tulpină și deja nu ne mai miră nici la ăia că adoptă gașca UNPR-ului.

Dar să revenim la tactică. Pentru simplul fapt că nu vor, nu se poate conform ADN-ului lor, să facă vreo reformă internă și să scape măcar de politicienii corupți dacă nu și de cei bănuiți de fapte de corupție partidul unic a observat o oportunitate uriașă în absenteismul masiv. Așa că fac tot posibilul să scârbească cât mai mult potențialii alegători și de fiecare dată când în prim-plan apare câte un eventual om politic demn de a fi băgat în seamă își pornesc mașinăriile de propagandă și încep să toarne lături peste el. Vezi recentul caz cu  Cristian Ghinea care, după scrisoara aia deschisă în care a aplicat un croșeu nemilos PSD-ului, a fost luat la tocat prin trompetele PSD-ului. Adică cam toată mass-media. La fel s-a întâmplat și cu Nicușor Dan prin campania de la locale, la fel s-a întâmplat la prezidențiale cu Monica Macovei, la fel se va întâmpla și pe viitor cu absolut orice persoană care ar putea să mobilizeze ceva electorat la vot. Aproape instant apar despre persoana respectivă informațiii fie denaturate fie pur și simplu false dacă nu există ceva mizerii ascunse prin sertar. Dacă există, cu atât mai bine, alea sunt amplificate și repetate până la obsesie.

Astfel ăia ca potențiali aleși sunt aduși la un numitor comun cu oamenii PSD-ului despre care toată lumea știe că sunt corupți și se induce ideea perversă că dacă sunt toți la fel nu mai bine votezi un corupt simpatic pe care deja îl știi ? Hai, că doar ăsta pe care-l știi a mai turnat o bordură roz, a mai dat ceva și p’acolo. Ce dacă a furat cu basculanta și nici nu-și plătește impozitele, uită-te la el ce față de băiat simpatic are.  Și dacă alegătorii nu pun botul la treaba asta măcar sunt suficient de scârbiți ca să nu se mai prezinte la vot și nu mai încurcă planurile partidului.

Aici intervine al doilea aspect pervers al tacticii ăsteia. Faptul că alegătorul din România are impresia că dacă nu-și mișcă curul la vot sau dacă-și anulează votul asta transmite un semnal politicienilor. Nimic mai fals. Politicienii actuali din România se bazează pe faptul că există o masă tot mai mare de tâmpiți pe care nici nu se mai obosesc să-i mintă. E suficient să apară la vot electoratul ăla disciplinat care votează masiv cu partidul. Alegătorul din România nu pare să priceapă că și dacă ies la vot doar două babe știrbe, ce votează ele va fi ales. Și e infinit mai ieftin și mai simplu să convingi două babe știrbe să voteze decât să faci cu adevărat ceva pentru toți potențialii alegători. Alegătorul român este fix ca o fată mare care așteaptă să vină s-o sărute făt-frumos călare pe un cal alb în timp ce se lasă futută în toate găurile de toți nespălații.
Politica nu funcționează așa, nu a funcționat niciodată, nu va funcționa niciodată așa. Cineva tot va fi ales și este dreptul și obligația ta să te asiguri că îl alegi pe ăla care crezi că-ți va reprezenta cel mai bine principiile și ideologia ta. Nu pe un făt-frumos ideal ci pur și simplu opțiunea aia un pic mai bună. Altfel nu prea ai altă pârghie prin care să convingi politicienii să reprezinte pe toată lumea, nu doar electoratul captiv. Da, va fi nevoie de ceva vreme să înceapă să apară și alt gen de politicieni, va exista o rezistență la schimbarea asta, mass-media va arunca cu și mai mult căcat în potențialii noi politicieni dar altă șansă nu prea există. Și nu, ieșitul în stradă nu e o soluție viabilă. Au ieșit după Colectiv o grămadă ca la aproximativ jumătate de an distanță să câștige aceiași primari. Și sunt convins că și Piedone câștiga dacă-l lăsau să candideze. Iar ceea ce nu înțeleg isteții ăia care nu ies la vot este că treaba asta nu spune ceva negativ despre cei care l-ar fi votat pe Piedone  (că ăia ar fi fost probabil tot un procent relativ mic din numărul total de alegători ) ci spune ceva negativ despre indolența lor și incapacitatea lor de a se implica în funcționarea societății în care trăiesc.

Tactica asta a mers de minune la locale, a funcționat parțial și la prezidențiale și dacă alegătorii nu-și scot capul din cur să se prezinte la vot, va funcționa și în continuare. Să nu uităm totuși că absenteismul la vot și alegerile într-un singur tur au făcut ca primarii actuali să nu reprezinte decât o mică parte din cetățenii localităților respective (făceam eu un calcul aici și arătam că Firea a devenit primar cu voturile a ~14% din totalul celor cu drept de vot ). Numărul celor dezinteresați de ceea ce fac oamenii politici este uriaș.  În ritmul ăsta o să avem în câțiva ani niște oameni politici care mai că nu ne spun să nu-i mai deranjăm din furat că altfel nu ne vede bine…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *