Informatizare

Povesteam în urmă cu câteva luni despre modul în care primesc anual odată cu înștințarea privind impozitele și taxele locale o străveche amendă RATB plătită dar neluată în evidență în perfect realizata bază de date a celor care se ocupă cu taxele noastre.

Azi o să continui povestea pentru că am câteva date noi. Pe lângă amenda RATB se pare că am și o amendă de circulație. Amendă de circulație primită undeva la începutul anului 2008 când am lovit mașina în București din cauza drumurilor curățăte perfect de zăpadă. Amenda respectivă am plătit-o (o să povestesc mai jos unde și cum) și norocul meu este că la asta am și dovada. Dacă prin 2003 mai înțelegeam să nu existe o metodă de-a centraliza datele respective, la nivelul anului 2008 nu mai este nici o scuză. S-au investit tone de bani și s-au mâncat tone de rahat pentru eliminarea birocrației și formarea unui sistem informatic bine pus la punct.

O să vedem mai jos și cât de bine este pus la punct.

Amenda am plătit-o folosind măreața realizare a MCTI (Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației) ghiseul.ro. Ghiseul.ro, apărut cu mare tam-tam în 2007 (deși era anunțat de pe la jumătatea anului 2006) promitea să rezolve birocrația plăților din instituțiile publice. Èšineți minte, apărut în 2007. Un anișor mai târziu, în 2008 (ce-i drept la începutul lui 2008) ghișeul.ro nu permitea decât plata amenzilor de circulație primite pe raza municipiului București. Ce-i drept, treaba a mers mișto, am primit dovada plății sub forma unui pdf semnat digital care conținea toate datele tranzacției.

Între timp n-am mai avut (bafta mea) nevoie de ghișeul virtual. Așa că n-am mai dat pe acolo și nu m-a mai interesat subiectul prea mult. Până acum când am început să mă documentez nițel pentru acest post. Ocazie cu care am revizitat site-ul ghișeul.ro. După 2 ani de la lansare, ghiseul.ro oferă posibilitatea plății impozitului pe venit pentru persoanele fizice și plata amenzilor de circulație aplicate în București cetățenilor români cu domiciliul în București sau cetățenilor străini cu reședința în București. Și cam atât. Nimic mai mult. Asta deși se anunță tot cu tam-tam de la jumătatea lui 2008 că serviciul va fi disponibil la nivel național. După cum puteți vedea cu ochiul liber e disponibilă doar o mare pulă băgată pe gât fraierilor.

Am stat să caut și sumele implicate în proiectul ăsta măreț. Am găsit pe sfin o analiză destul de cuprinzătoare a costurilor implicate. Cum vă sună 500 000 RON ? Vă sună bine ?

Și pe lângă toate astea ai un sistem în care tot trebuie să ajungi la ghișeele locale ca să te iei în bețe cu cei de acolo pentru că banii dați de tine cine știe pe unde naiba s-au rătăcit prin sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *