Prin cămine

Probabil o să stârnesc destul de multe antipatii printre cititorii mei cu articolul ăsta însă nu mă pot abține. Via Bogdan am aflat de o petiție făcută de studenții care stau în Regie vis-a-vis de “monopolul” RoEdu Net. Monopol care i-a deranjat cu limitări drastice și porturi blocate.

Poate pe alocuri au dreptate. Și zic “pe alocuri” gândindu-mă la cei care chiar își mai descarcă un soft de pe MSDN-AA sau o distribuție obscură de linux doar ca să se mai joace cu ceva nou. Dar pe de altă parte sunt conștient cu ce este umplută banda RoEdu. N-o să fac trimiteri subtile la porn. Nu cred că este cazul. Știe fiecare cât și ce fel de porn descarcă. O să mă limitez la a enumera distracțiile aflate la ordinea zilei printre studenți de azi. Un imens cârd de seriale, WoW, CS, muzică, ultimele filme apărute (cu care până mai acu’ un an erau la curent toți studenții serioși cu un pc în Regie), youtube și altele asemenea. Sunt în stare să pun pariu că traficul “school related” ocupă doar o minusculă parte din “coșul zilnic”.

“Și ce dacă ?”, m-ar întreba rapid un oarecare. “Ce, RoEdu nu-i plătit tot din banii noștri și-ai părinților noștri ?”. Well. și da și nu prea. Internetul în cămine (chiar dacă a devenit o necesitate) este încă un privilegiu nu un drept. Banda RoEdu ar trebui folosită în principal în scopuri academice. În schimb, în ultimii ani a fost folosită aproape pentru orice altceva. Este o legătură la internet oferită în mod gratuit celor care stau în cămine. Prețul unei camere de cămin (deși dotată relativ jalnic) nu se apropie de o chirie modestă în apartamentele sau garsonierele la fel de insalubre de prin capitală. Și unde nu vine nici un RoEdu cu net gratuit. În plus, limitările de trafic existau și pe abonamentele plătite. Și erau mai mici de 10 gb pe lună. Cât despre porturi blocate nu cred că trebuie să mai amintesc încă odată exemplul RDS cu smtp-ul blocat. Mai ales când cred că  băieții de prin RoEdu mai citesc încă mail-uri primite în coadă acu’ 5 ani și legate de pirateria sau “problemuțele” ușor ilegale create de bravii studenți din camerele de cămin.

Ce e însă extrem de amuzant la petiția respectivă (și totodată și motivul pentru care n-o s-o ia nimeni în serios) este lista celor cărora le este adresată. Citez :

destinatar: Click Net,RDS-RCS,UPC,Astral Telecom,BMF-NETWORKS,Bitway Telecom,C-Zone,D-Net,Evolva,Lamit Company,Media Sat,OUTER RIM,Net Vision Telecom,Gemenii Network,Madnet,Net Comp Media,Enternet Land,SKY INTERNET,TeenTelecom,Total Net

Ce vreți voi măi băieți de la ăștia ? Să vă tragă net în cămine ? Eventual pe moca. Să le rupeți banda-n două cu torrente ? În primul rând nici un provider de internet din lumea asta nu are voie să tragă un cablu undeva fără acordul proprietarului ? Dețineți în proprietate personală căminul ? Mă cam îndoiesc. “Monopolul” a existat și va exista pentru simplul fapt că, cel puțin până în momentul de față, NIMENI n-a fost atât de prost încât să investească într-o infrastructură într-o zonă care aparține și este legată la un provider Edu. Pentru simplul fapt că e o tâmpenie să concurezi un serviciu gratuit. Și în plus, este absolut evident că numai UPB poate decide dacă un anumit provider are dreptul de-a instala o anumită infrastructură într-o cameră de câmin. Și este absolut evident că UPB nu ar avea de ce să facă treaba asta.

Buun, și-acu’ că am terminat cu comentariile mai mult sau mai puțin tendențioase să vă povestesc cum arăta Regia prin 1998 când eram eu tânăr boboc pe la facultate. Nu exista net în cămine. De fapt nu exista net prea mult nici prin facultate. Iar lumea se distra nopțile cu alte activități. Nu cu ochii în monitoare. Se socializa la greu. Nu o singură dată am mutat baieramele dintr-o cameră în alta. Iar ca un bonus, studenții își pierdeau în mod sigur virginitatea mai devreme. Și nu “by themselves”. Și toate lucrurile astea s-au stricat odată cu primul cablu de internet ajuns în Regie. Brusc, studentul politehnist a descoperit internetul și-a înțepenit acolo. IRC, kazaa sau mai noile rețele Direct Connect au pus stăpânire pe sufletele ușor impresionabile ale tinerilor studioși. Ultima “bombă” pentru cei care stăteau în București cu părinții era să-și aducă calculator în regie ca să aibă pe ce să se joace sau cu ce să facă download. Asta se întâmpla cam prin vremea în care dial-up-ul era cam singura metodă accesibilă de internet pentru acasă. Și care costa o gălăgie de bani. În timpul ăsta, studenții se bucurau de o lățime de bandă care bătea lejer dial-up-ul.

În final vă las să savurați comentariile făcute de semnatarii petiției. Îmi plac enorm ăia care nu-s în stare să lege 2-3 cuvinte scrise în limba română da’ vor net pentru FIFA.

58 Comments Prin cămine

  1. mihai

    Am uitat sa mentionez motivul antipatiei mele fata de monopolul RoEdu. In caminele medicini internetul merge foarte prost. As platii cu draga inima pt internet, chiar si restrictionat, dar sa vad ca se misca bine, ca pot sa am un download decent si asa mai departe, sa avem si noi fiecare ip sau .. intr-un cuvant sa fie un lucru decent. Nu stiu cum este la caminele politehnicii, dar la noi admin sunt varza sau plecati, MAC se fura intr-o veselie, virusi peste tot…

    Reply
  2. suhoi

    grasule :) astia micii cred ca tot ce zboara se maninca, mai ales mihai care cred ca a vazut niste pule zburind.

    astia vor totul ca li se cuvine, la munca cershetorilor, romani tipici! ai dreq, nu le ajunge netul, ca la ma’sa acasa au fost obishnuiti (era sa zic ca au fost downloadati – da’ la ingustimea de banda mintala de care dau dovada le suspectez tatzii ca i-au facut la betie)

    @all care se pling de conditiile de cazare: mucles – am inceput in p27 cu 3 pereti jumate – jumatea de perete care trebuia sa fie usa fusese “heckarita”. si lipsea. ca si geamurile medii. intr-o saptamina aveam una din cele mai faine camere din tot caminul. covor/tapet/sistem audio/etc.
    jegosilor: luxul inseamna bani. luxul costa. vreti conditii? platiti.

    la fel si internetul. internetul moka presupune sacrificii. da, celui/celei care amintea de ed011. acolo am invatzat ce inseamna un protocol, un http, o aluna, o maslina. vrei sa inveti ceva? nu o faci in camera cu inca 2-3 indivizi de cea mai josnica speta :D (aia care te iau la o bauta) – o faci in bibleoteca sau in laborator.
    aia care se pling ca nu pot downloada documentatie – citi dintre voi s-au dus la proful de proiect (in caz in care shtiti ce-i aia) sa-i cereti documentatie?
    o sa fiti surprinsi sa aflati ca profii “k lumea” au documentatia care va trebuie pt proiecte. o au deja ei – nu va trebuie decit bunavointa si un dvd blank.

    vreti banda larga internet? pt ce? domeniile .edu n-au reclame. manelele le ascultati oricum de la vecini.

    siktir.

    Reply
  3. Madalin Lupuleasa

    1. Mai asta mare, la un moment dat ai promis ca o sa spui cat trafict faci tu pe luna personal.

    2. Inteleg ca traficul sa fie limistat, e ok sunt de acord. Dar in acelasi timp limitarea asta facuta dupa ureche nu este benefica pentru educatia studentilor, dece nu implementati o metoda astfel incat traficul facut pe siturile care se termina cu “.EDU” sa fie necontorizat, ca doar astea sunt site-uri ale institutiilor educationale. Si astfel studentii sunt indemnati sa intre pe acestea si poate poate se prinde ceva de ei. (Dresarea unui caine nu se face cu batul !)

    3. Ai idee (si nu cred ca nu ai), cata documentatie f. utila se gaseste pe site-ul “Massachusetts Institute of Technology”, http://www.mit.edu , daca universitatea asta (UPB) de 2 parale nu poate sa ofere documentatie pentru studentii sai, documentatie care sa nu fie de pe vreme lui ceasca, cred ca toti care au terminat politehnica au avut cel putin 2-3 profesori care aveau notitele de cursuri pe foi ingalbenite de negura timpului, macar sa ii lase sa isi ia documentatie de la unii care o ofera gratuit.

    Madalin

    Reply
  4. Meekuu

    :)) Ai scris și tu primul comentariu într-un moment în care zău că nu eram atent la cine mai comenta pe aici (mai ales la articolele mai vechi).

    1. Într-o vreme aveam pe routerul de acasă un traffic counter. Lunar ajungeam pe undeva pe la 15-20 gb de trafic. În ultima vreme a fost off dar uite că azi l-am pornit iar și chiar te rog să-mi aduci aminte într-o lună să-ți dau rezultatele :).

    2. Citește cu atenție postul. Nu am zis că-i ok să fie traficul contorizat. Am zis că mi se pare normal ca UPB să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește internetul GRATUIT oferit studenților care stau în regie. Din contră, nu mi se pare deloc normal să fie limitată banda. Mai normal mi se părea să fie nelimitată dar să iasă printr-un proxy squid care să le permită doar portul 80 (necontorizat). Și cam așa este prin majoritatea centrelor universitare de prin alte zări.

    Ai nevoie de altceva, există alternative plătite (gen modem 3G). Nu internet la punct fix pentru că studentul nu are dreptul de-a contracta servicii în spațiul în care locuiește.

    3. Vezi punctul 2. Și da, sunt de acord (cu unele excepții) asupra subiectului.

    P.S. Nu mi-s profesor. Chiar departe de statutul respectiv. Mai curând un student care-a rămas lipit p’acolo și uită din când în când să plece acasă seara :D.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *