Probabil o să stârnesc destul de multe antipatii printre cititorii mei cu articolul ăsta însă nu mă pot abține. Via Bogdan am aflat de o petiție făcută de studenții care stau în Regie vis-a-vis de “monopolul” RoEdu Net. Monopol care i-a deranjat cu limitări drastice și porturi blocate.

Poate pe alocuri au dreptate. Și zic “pe alocuri” gândindu-mă la cei care chiar își mai descarcă un soft de pe MSDN-AA sau o distribuție obscură de linux doar ca să se mai joace cu ceva nou. Dar pe de altă parte sunt conștient cu ce este umplută banda RoEdu. N-o să fac trimiteri subtile la porn. Nu cred că este cazul. Știe fiecare cât și ce fel de porn descarcă. O să mă limitez la a enumera distracțiile aflate la ordinea zilei printre studenți de azi. Un imens cârd de seriale, WoW, CS, muzică, ultimele filme apărute (cu care până mai acu’ un an erau la curent toți studenții serioși cu un pc în Regie), youtube și altele asemenea. Sunt în stare să pun pariu că traficul “school related” ocupă doar o minusculă parte din “coșul zilnic”.

“Și ce dacă ?”, m-ar întreba rapid un oarecare. “Ce, RoEdu nu-i plătit tot din banii noștri și-ai părinților noștri ?”. Well. și da și nu prea. Internetul în cămine (chiar dacă a devenit o necesitate) este încă un privilegiu nu un drept. Banda RoEdu ar trebui folosită în principal în scopuri academice. În schimb, în ultimii ani a fost folosită aproape pentru orice altceva. Este o legătură la internet oferită în mod gratuit celor care stau în cămine. Prețul unei camere de cămin (deși dotată relativ jalnic) nu se apropie de o chirie modestă în apartamentele sau garsonierele la fel de insalubre de prin capitală. Și unde nu vine nici un RoEdu cu net gratuit. În plus, limitările de trafic existau și pe abonamentele plătite. Și erau mai mici de 10 gb pe lună. Cât despre porturi blocate nu cred că trebuie să mai amintesc încă odată exemplul RDS cu smtp-ul blocat. Mai ales când cred că  băieții de prin RoEdu mai citesc încă mail-uri primite în coadă acu’ 5 ani și legate de pirateria sau “problemuțele” ușor ilegale create de bravii studenți din camerele de cămin.

Ce e însă extrem de amuzant la petiția respectivă (și totodată și motivul pentru care n-o s-o ia nimeni în serios) este lista celor cărora le este adresată. Citez :

destinatar: Click Net,RDS-RCS,UPC,Astral Telecom,BMF-NETWORKS,Bitway Telecom,C-Zone,D-Net,Evolva,Lamit Company,Media Sat,OUTER RIM,Net Vision Telecom,Gemenii Network,Madnet,Net Comp Media,Enternet Land,SKY INTERNET,TeenTelecom,Total Net

Ce vreți voi măi băieți de la ăștia ? Să vă tragă net în cămine ? Eventual pe moca. Să le rupeți banda-n două cu torrente ? În primul rând nici un provider de internet din lumea asta nu are voie să tragă un cablu undeva fără acordul proprietarului ? Dețineți în proprietate personală căminul ? Mă cam îndoiesc. “Monopolul” a existat și va exista pentru simplul fapt că, cel puțin până în momentul de față, NIMENI n-a fost atât de prost încât să investească într-o infrastructură într-o zonă care aparține și este legată la un provider Edu. Pentru simplul fapt că e o tâmpenie să concurezi un serviciu gratuit. Și în plus, este absolut evident că numai UPB poate decide dacă un anumit provider are dreptul de-a instala o anumită infrastructură într-o cameră de câmin. Și este absolut evident că UPB nu ar avea de ce să facă treaba asta.

Buun, și-acu’ că am terminat cu comentariile mai mult sau mai puțin tendențioase să vă povestesc cum arăta Regia prin 1998 când eram eu tânăr boboc pe la facultate. Nu exista net în cămine. De fapt nu exista net prea mult nici prin facultate. Iar lumea se distra nopțile cu alte activități. Nu cu ochii în monitoare. Se socializa la greu. Nu o singură dată am mutat baieramele dintr-o cameră în alta. Iar ca un bonus, studenții își pierdeau în mod sigur virginitatea mai devreme. Și nu “by themselves”. Și toate lucrurile astea s-au stricat odată cu primul cablu de internet ajuns în Regie. Brusc, studentul politehnist a descoperit internetul și-a înțepenit acolo. IRC, kazaa sau mai noile rețele Direct Connect au pus stăpânire pe sufletele ușor impresionabile ale tinerilor studioși. Ultima “bombă” pentru cei care stăteau în București cu părinții era să-și aducă calculator în regie ca să aibă pe ce să se joace sau cu ce să facă download. Asta se întâmpla cam prin vremea în care dial-up-ul era cam singura metodă accesibilă de internet pentru acasă. Și care costa o gălăgie de bani. În timpul ăsta, studenții se bucurau de o lățime de bandă care bătea lejer dial-up-ul.

În final vă las să savurați comentariile făcute de semnatarii petiției. Îmi plac enorm ăia care nu-s în stare să lege 2-3 cuvinte scrise în limba română da’ vor net pentru FIFA.