Prin cămine

Probabil o să stârnesc destul de multe antipatii printre cititorii mei cu articolul ăsta însă nu mă pot abține. Via Bogdan am aflat de o petiție făcută de studenții care stau în Regie vis-a-vis de “monopolul” RoEdu Net. Monopol care i-a deranjat cu limitări drastice și porturi blocate.

Poate pe alocuri au dreptate. Și zic “pe alocuri” gândindu-mă la cei care chiar își mai descarcă un soft de pe MSDN-AA sau o distribuție obscură de linux doar ca să se mai joace cu ceva nou. Dar pe de altă parte sunt conștient cu ce este umplută banda RoEdu. N-o să fac trimiteri subtile la porn. Nu cred că este cazul. Știe fiecare cât și ce fel de porn descarcă. O să mă limitez la a enumera distracțiile aflate la ordinea zilei printre studenți de azi. Un imens cârd de seriale, WoW, CS, muzică, ultimele filme apărute (cu care până mai acu’ un an erau la curent toți studenții serioși cu un pc în Regie), youtube și altele asemenea. Sunt în stare să pun pariu că traficul “school related” ocupă doar o minusculă parte din “coșul zilnic”.

“Și ce dacă ?”, m-ar întreba rapid un oarecare. “Ce, RoEdu nu-i plătit tot din banii noștri și-ai părinților noștri ?”. Well. și da și nu prea. Internetul în cămine (chiar dacă a devenit o necesitate) este încă un privilegiu nu un drept. Banda RoEdu ar trebui folosită în principal în scopuri academice. În schimb, în ultimii ani a fost folosită aproape pentru orice altceva. Este o legătură la internet oferită în mod gratuit celor care stau în cămine. Prețul unei camere de cămin (deși dotată relativ jalnic) nu se apropie de o chirie modestă în apartamentele sau garsonierele la fel de insalubre de prin capitală. Și unde nu vine nici un RoEdu cu net gratuit. În plus, limitările de trafic existau și pe abonamentele plătite. Și erau mai mici de 10 gb pe lună. Cât despre porturi blocate nu cred că trebuie să mai amintesc încă odată exemplul RDS cu smtp-ul blocat. Mai ales când cred că  băieții de prin RoEdu mai citesc încă mail-uri primite în coadă acu’ 5 ani și legate de pirateria sau “problemuțele” ușor ilegale create de bravii studenți din camerele de cămin.

Ce e însă extrem de amuzant la petiția respectivă (și totodată și motivul pentru care n-o s-o ia nimeni în serios) este lista celor cărora le este adresată. Citez :

destinatar: Click Net,RDS-RCS,UPC,Astral Telecom,BMF-NETWORKS,Bitway Telecom,C-Zone,D-Net,Evolva,Lamit Company,Media Sat,OUTER RIM,Net Vision Telecom,Gemenii Network,Madnet,Net Comp Media,Enternet Land,SKY INTERNET,TeenTelecom,Total Net

Ce vreți voi măi băieți de la ăștia ? Să vă tragă net în cămine ? Eventual pe moca. Să le rupeți banda-n două cu torrente ? În primul rând nici un provider de internet din lumea asta nu are voie să tragă un cablu undeva fără acordul proprietarului ? Dețineți în proprietate personală căminul ? Mă cam îndoiesc. “Monopolul” a existat și va exista pentru simplul fapt că, cel puțin până în momentul de față, NIMENI n-a fost atât de prost încât să investească într-o infrastructură într-o zonă care aparține și este legată la un provider Edu. Pentru simplul fapt că e o tâmpenie să concurezi un serviciu gratuit. Și în plus, este absolut evident că numai UPB poate decide dacă un anumit provider are dreptul de-a instala o anumită infrastructură într-o cameră de câmin. Și este absolut evident că UPB nu ar avea de ce să facă treaba asta.

Buun, și-acu’ că am terminat cu comentariile mai mult sau mai puțin tendențioase să vă povestesc cum arăta Regia prin 1998 când eram eu tânăr boboc pe la facultate. Nu exista net în cămine. De fapt nu exista net prea mult nici prin facultate. Iar lumea se distra nopțile cu alte activități. Nu cu ochii în monitoare. Se socializa la greu. Nu o singură dată am mutat baieramele dintr-o cameră în alta. Iar ca un bonus, studenții își pierdeau în mod sigur virginitatea mai devreme. Și nu “by themselves”. Și toate lucrurile astea s-au stricat odată cu primul cablu de internet ajuns în Regie. Brusc, studentul politehnist a descoperit internetul și-a înțepenit acolo. IRC, kazaa sau mai noile rețele Direct Connect au pus stăpânire pe sufletele ușor impresionabile ale tinerilor studioși. Ultima “bombă” pentru cei care stăteau în București cu părinții era să-și aducă calculator în regie ca să aibă pe ce să se joace sau cu ce să facă download. Asta se întâmpla cam prin vremea în care dial-up-ul era cam singura metodă accesibilă de internet pentru acasă. Și care costa o gălăgie de bani. În timpul ăsta, studenții se bucurau de o lățime de bandă care bătea lejer dial-up-ul.

În final vă las să savurați comentariile făcute de semnatarii petiției. Îmi plac enorm ăia care nu-s în stare să lege 2-3 cuvinte scrise în limba română da’ vor net pentru FIFA.

58 Comments Prin cămine

  1. nexus

    Avand in vedere natura “mai putin laudabila” a 95% din trafic (sunt darnic, stiu :)) ), mi se pare penibila initiativa. Nu spun ca nu as fi fost si eu plin de spume sa o patesc, da ar fi de luat in calcul si “musca pe caciula”…

    Mai bine ar fi incercat o negociere (sau ceva similar) in speranta ca mai obtin ceva trafic/latime de banda. La noi petitiile oricum sunt degeaba si cand sunt fondate.

    Reply
  2. Laura

    Poate că ai dreptate. Dar din 1998 până acum au trecut 11 ani, iar internetul în România (vorbesc la modul general) nu mai este un lux. Este o normalitate.
    Mi se pare normal ca plecând de la această normalitate generală, noi (studenții căminiști) să ne dorim să avem acces la lucrurile pe care ni le dorim fără a ne gândi că suntem limitați.

    Sunt de acord cu o limită. Nu sunt de acord cu limita de 10gB în 30 de zile. Mi se pare o aberație. Și nu pentru că trag zilnic soft de pe MSDNAA. Ăla îl iei acum și cine știe peste cât timp… Dar 10 gB în 30 de zile înseamnă cam 333 mB pe zi. Câteva clipuri pe youtube, un episod din south park, eventual mai asculți un radio (presupunem că n-am avea muzică piratată), poate mai citești diverse chestii pe diverse site-uri (documentații, știri din IT, whatever)… mie nu mi se pare chiar okay.

    Poate mă puteam obișnui cu gândul limitării la 20 de gB. Greu, dar cred că puteam. Însă 10 gB chiar nu e okay.

    Reply
  3. add

    nici mie nu-mi placea ca aveam porturile blocate cand eram student.

    Pe de alta parte, cel mai misto a fost in anul I cand n-aveam internet, dupa aia s-a terminat cu viata sociala.

    Reply
  4. VAXXi

    Heh, mi-aduc aminte că am fost la o grevă prin anu’ 2. S-a plecat din facultăți spre cămine, pentru a prelua alți studenți care să se-alăture mitingului (motivele protestului erau în mare parte de interes pentru cei ce stăteau în cămin). N-a ieșit nici dracu’.

    N-a ieșit nici dracu’ până a venit ideea unuia din organizatorii marșului să sune și să ceară oprirea internetului în cămine. Să vezi cum s-a trezit spiritul protestatar în toți … :-)

    Reply
  5. Pisoiu

    Ceea ce vor sa fac acei de la RoEdu nu este corect dintr-un singur punct de vedere: ei vor sa blocheze si internetul din reteaua politehnicii. Ca sa ma fac mai bine intelesa voi spune atat: anul trecut am avut de downloadat de pe site-ul facultatii o imagine de linux care avea aproximativ 5 gb. Asta ar insemna, in conditiile actuale, intreaga portie de net de pe o saptamana. Normal mi s-ar parea ca macar reteaua UPB sa fie libera de restrictii. In rest sunt 90 % de acord cu tine. Din pacate si daca vrei sa te uiti la stiri se downloadeaza o gramada de chestii si astfel iti faci portia de download pe zi in vreo 3 ore.

    Stiu care e situatia download-urilor si stiu foarte bine ca socializarea actuala face parte din categoria messenger talk. Oamenii nu se mai vad la fata, nu se mai chinuie sa se deplaseze, nici macar sa vorbeasca: exemplul cel mai simplu este al colegilor de camera care vorbesc pe messenger, desi sunt la 2-3 m distanta unii de altii (am facut-o si eu :D ).

    Pana la urma, tot tanti Andronescu si ceilalti din conducere vor decide ce se va face. Si clar, petitia aceea nu are nici o sansa.

    Reply
  6. LArSON

    Cine s-a saturat de monopol, are deja o gramada de optiuni… Vodafone, Orange, Romtelecon, Zapp… Dar pe gratis asa… n-or sa vada :D

    Reply
  7. Marele Han

    “prețul unei camere de cămin (deși dotată relativ jalnic) nu se apropie de o chirie modestă în apartamentele sau garsonierele la fel de insalubre de prin capitală.”

    corect. dar daca pui in balanta cat se consuma si cat se plateste, iti iese clar ca preturile sunt umflate. si inca umflate bine de tot.

    iar conditiile sunt din ce in ce mai proaste. paturi gen spital, fara placaj (doar niste bate patratoase, bune sa-ti intre in coaste), saltele proaste care se fac praf in cateva saptamani (cum de-au rezistat alea vechi 20 de ani si astea noi nu dcu nici 2 saptamani? si pe vremuri in regie era tavaleala, nu stat la computer), apa calda-n dorul lelii…sa mai enumar?

    cat priveste netul, limita a fost gandita de niste idioti. 10 gb se aduna lejer si din chestii free + chestii de scoala, nu e nevoie de torrentshop :)

    PS: ma distreaza ca toata lumea e moralista :)

    Reply
  8. Meekuu

    Ce sa pun în balanta ? In regie platești curentul electric, întreținerea (care-i separată de chirie) ? Mă cam îndoiesc.
    În cămin plătești o singură taxă și atât. Taxă care e ~100 RON. Chiria (chiar într-o garsonieră) depășește lejer 100€. Do the math.
    Pentru 100 lei pe lună primești un loc de cazare in care ai internet gratuit, apa (calda, rece nu conteaza) gratuit, curent electric gratuit.
    Oricât m-aș chinui tot nu reușesc să vad cam ce e atât de umflat la prețul ăsta.

    Ceea ce vreau să zic este că nu e nimeni obligat să stea în camin. Dar nici să facă gălăgie pentru o limitare oarecum normala a unui beneficiu oferit gratuit.

    Aș fi extrem de curios să văd cum ar reacționa studenții și ce argumente ar mai aduce dacă ar fi puși în spatele unui proxy și filtrați astfel. Fără alte limitări în ceea ce privește volumul de trafic dar limitați STRICT la ceea ce au nevoie. Și înainte de-a sări cu gura, cam asta o să găsiți prin campusurile din alte țări.

    Reply
  9. Pisoiu

    dar in momentul cand platesti 100 de lei (iarna ajunge la 170 lejer) si stai cu inca 3 oameni intr-o camera care nu are mai mult de 10 mp nu ti se pare cam mult? 100 euro platesti si stai singur in camera, sau in cel mai rau caz cu inca o persoana. Se aduna si cjeltuielile. Bun. Sa adunam: la o garsoniera in care se spala la masina, se foloseste cuptor cu microunde (care consuma in draci) si se tin 2 calculatoare aproximativ non-stop in priza, plus becuri, tv si altele ajunge curentul 100 de lei (+- 10 lei), intretinerea 100 lei (aprox) si ai spatiu: 40 mp cu baie ca lumea, cu bucatarie, si doar 2 persoane in casa. Deci ajunge 120 lei cheltuielile (curent, intretinere, net). Te mai costa chiria cat te costa (depinde cum ai nimerit) si ajungi la cat? 300-400 lei. E mai mult, intr-adevar, dar conditiile nu se compara. Eu am stat in camin, acum stau in garsoniera. Ma bucur nespus ca am plecat din Regie. Chiar nu merita atatia bani. Au ajuns U-urile, care sunt camine stil bloc de garsoniere, unde ai bucatarie, baie si balcon, plus o camera mai mare ca in P-urile de 4 pers in camera si stau doar 3 oameni acolo, sa coste 120 de lei pe luna, adica aproape cat un loc din P-uri. Asta e bataie de joc. Si au net, tot gratis, dar nu sunt limitarile din P-uri. Ei nu sunt tot pe RoEdu?

    Reply
  10. dan broscoi

    fratzica Pisoi, 100 EUR nu-s multi, cand ii ai. Cand nu-i ai , ciocu’ mic si joc de glezna. Nu te obliga nimeni sa stai in camin.

    Discutia ii veche, pornita de zoso, privind cheltuielile studentilor… numai ca aici, intervine chestia ca internetul ii gratuit.
    Zicea cineva ca ii platit din banii parintilor. Corect. Dar si din bani mei. Si din bani lui nevasta-mea, a lui vecinu, si a lui colegu de la job. Si , noua chiar nu ne-ar conveni sa stim ca , din darile care le dam la stat, 0.01% se duc pe pr0n-ul studentilor. Ii o chestie la care nu avem control, dar, ar trebui sa va mustre putin constiinta. Asa, generic.

    Solutia este simpla: internetul si intretinerea retelei sa fie platita din bugetul propriu, din veniturile proprii ale institutiei de invatamant. Adica, din taxele care le platesc studentii.

    Sa vezi atunci cum brusc apare un sentiment nasol, numit “responsabilitate”

    Reply
  11. Marele Han

    Meekuu> nu te umfla de manie proletara. du-te frumos (daca nu ma crezi pe cuvant), ia costurile, fa socotelile si vezi ce iese.

    Si sa n-aud texte cu “pai da, da’ renovarea costa!” renovarea s-a facut in dorul lelii. judec dupa calitatea materialelor si calitatea manoperei si verdictul e ieftin si prost. aia nu e renovare, e smen facut sa pape niste bani pentru cine trebuie. ecaterinca stie de ce

    Reply
  12. Marele Han

    dan broscoi> stiu multi insi care de ani buni sunt gata sa faca ceva pe netul celor din poli. dar nu sunt lasati sa-si faca un contract cu alta firma. asa ca mai usor cu acuzele

    Reply
  13. Meekuu

    Meekuu> nu te umfla de manie proletara. du-te frumos (daca nu ma crezi pe cuvant), ia costurile, fa socotelile si vezi ce iese.

    Si sa n-aud texte cu “pai da, da’ renovarea costa!” renovarea s-a facut in dorul lelii. judec dupa calitatea materialelor si calitatea manoperei si verdictul e ieftin si prost. aia nu e renovare, e smen facut sa pape niste bani pentru cine trebuie. ecaterinca stie de ce

    Nu cred că-i ținut cineva cu forța pe locul din cămin. Și nici nu-mi explic atunci motivul pentru care se dau atâția bani pe cumpărarea unui loc în căminele din Regie. Hai să nu începem discuțiile pe subiectul ăsta. Cam prin fiecare toamnă e plin de anunțuri vând/cumpăr loc în cămin. Ori merită ori nu ?
    Cât despre renovări știu și eu foarte bine cam cum sunt tratate camerele de cămin. Nu odată era să mă trezesc cu gunoaie în cap când treceam prin spatele P-urilor. Scăpați brusc de gura părinților, statul în cămin devine o metodă prin care adolescenții frustrați își exprimă într-un mod destul de destructiv libertatea.

    Reply
  14. gigismen

    Poate unii au nevoie de internet fara restrictii ca sa-l foloseasca in scopuri constructive, ex: conectat la VPN-ul de la munca. Ce optiuni sunt in situatia asta? Conexiune mobila, 10E pe luna, sau stat in chirie doar ca sa poti sa ai internet decent cu doar 9 para.

    Mi se pare corect sa poti sa alegi intre internetul moca, dar gay, al lui roedu si o conexiune platita de tine (deci nu din banii contribuabililor).

    Reply
  15. Meekuu

    @gigismen, e un punct de vedere ceea ce am scris eu în postul de mai sus. Nu e literă de lege dar este un punct de vedere bazat pe experiența în lucrul cu studenții și în vizualizat grafice de trafic.

    Personal nu sunt adeptul limitărilor de trafic dar, dupa cum ziceam si mai sus, cred că roedu are tot dreptul să limiteze traficul atunci când majoritatea este trafic care nu are nici o legătură cu mediul academic. Imi pare extrem de rău că nu am la îndemână niște grafice de trafic din roedu ca să se vadă destul de clar cam ce înseamnă traficul făcut de studenți.

    Ziceam mai sus că eu aș proceda un pic diferit. Nu aș pune nici o limitare de banda dar aș scoate absolut tot printr-un proxy filtrat la sânge. Și gata. Este conexiune academică nu societate de caritate.

    Reply
  16. Marele Han

    “adolescenții frustrați își exprimă într-un mod destul de destructiv libertatea.” exagerezi. sper ca n-o faci cu buna stiinta. povestea asta cu “tineretul decadent care-si face praf camera de camin” e valabila doar prin anul I. sem I. dupa aia se trece la normalitate.

    cat priveste meritatul: merita sa iei un loc/ camera de doi pana acum un an doi. acum preturile au devenit nesimtit de mari. da’ ma rog, ecaterinca are nevoie de bani de campanie pentru pesedei, nu ma mir :)

    Reply
  17. Marele Han

    cat priveste netul, ca sa revenim totusi la discutia de baza: ok, n-au decat sa taie si sa spanzure. dar sa lase loc de alternative. screw roedu, imi fac eu contract cu altii. ups, rds, clicknet, nu conteaza. ma priveste.

    in anii trecuti mergea infect si un banal browsing pe pagini .ro. am dubii ca limitarile astea vor spori viteza

    Reply
  18. sin

    Mie personal mi se pare deplasat sa pui limita de trafic. Inteleg sa-i dai 10k/banda pe stundent, sau 50k banda, da nu-i da si’n cap cu X GB/luna. E trist. E mai rau c’an Australia sau alte tari din astea unde exista monopoluri.

    In alta ordine de idei, eu nu cred ca RoEduNet are surse proprii de finantare in afara de ce primeste de la buget sau prin cine stie ce proiecte UE, asa ca n-ar trebui sa stea cu coada pe sus. Mai ales ca peeringul si banda sunt ieftine in ziua de azi. Trebuie justificati cumva si toti gigabitii aia de banda internationala, nu ?

    N-am nimic impotriva cu any inbound deny :)

    Reply
  19. Life Tester

    mare admin, nu’s de acord cu tine, la nici un punct :p

    in primul rand UPBul a fost si este o sursa de shmenuri, gen cumparat XT si 386 la preturi exorbitante (ca tot pomenesti de cca ’98), de dinozauri carora nu le pasa de IT (exceptand cartile pe care le editeaza stundetii pt ei), samd

    iar majoritatea limitarilor sunt brain-child-ul ori sa zic aerele? brontozaurilor de pe domeniu, care se plimba da’ nu *vede* cum e la altii. rusinica *ca ei

    au fost destui care si-au pornit firme capusa pe langa EDU, RNC, Soros, etc. iar muritorii de foame de stiinta, folositori de bude turcesti, tot la stadiul ala au ramas, ori au plecat mai departe injurind printre dinti.

    cat consuma caminele? pot fi limitati zilnic 8-18 (or 6-20) la 10/100mbps (extern/metro) sa zicem, si in rest lasati sa se zbenguie liber (in banda care zace nefolosita). EDU plateste la canal (mbps/gbps) si nu la TB/luna.

    iar daca vreunul din brontozauri mai are sinapsele conectate, se poate duce direct la provideri (locali pt peering mai bun), externi pt mai multa banda. dar vezi tu, brontozaurul care a negociat o data si si-a luat valijoara, nu mai e interesat sa strice intelegerea. o protejeaza de elementele astea subversive si retrograde.

    indiferent ce fac studentii, mai bine ai unii de le merge mintea (script kiddies nu se califica :-), decat o populatie de ingineri care folosesc PCurile la incalzirea camerei si au sansa sa devina dinozauri foarte inainte de termen.

    Reply
  20. adrian

    as plati 20-30 ron catre roedu ca sa am limitarea la 30-40gb pe luna. si cred ca nu sunt singurul.

    oricum, parca s-a mai zis pe bloguri, s-a rezolvat ceva vreodata cu petitii semnate online ?

    Reply
  21. dojo

    Dar de ce aveti voi compul pornit non-stop? Ca nu inteleg. Sunteti toti web developeri? Chiar si atunci mai dormi, ca doar nu lucram 24/7. Si daca lucrezi in domeniu, teoretic scoti si bani. Deci statul compului pornit aiurea si cand dormi stim de ce este si mai ales ce se descarca.

    Acum niste ani, inainte sa trec la UPC cu netul, aveam “sarma” de la un provider local. Cu limita pe luna de 2 GB trafic. Adica mult mai putin. Si culmea este ca ajungea sa lucrez pe net (sa transfer fisiere pe siturile realizate) sa citesc documentatie etc.) E adevarat ca nu jucam WOW si nici nu scoateam 40 de giga de seriale. Acum, daca am chef de astea, platesc un abonament mai teapan si gata.

    Faptul ca peste 90% din traficul facut pe reteaua in cauza nu are nicio legatura cu studiul, spune cred enorm. Cei care se vor ocupa EXCLUSIV cu ce trebuie sa se ocupe, vor sta lejer pe limita aia. Restul n-au decat sa isi cumpere net wireless de la Vodafone, Zapp, Orange sau cine le mai da. Si sa plateasca un abonament teapan si se distreaza in liniste.

    Este un serviciu gratis. Este shitty? Asta e, exista solutii platite.

    Reply
  22. A.Faith

    nu se poate rezolva problema cu un VPN? sau e filtrat traficul chiar în aşa hal?

    10 gb pe lună e foarte puţin. eu ţineam o reţea de 4 calculatoare care făcea lejer 40-50-60 de gb într-o lună doar pe portul 80 (deci nu punem la socoteală ce fişiere schimbau ei prin intermediul Y!M). şi da, într-adevăr, le-am studiat puţin comportamentul şi youtube-ul era deschis destul de des, însă restul traficului era făcut de alte siteuri. să fim serioşi, că dacă încarci un gsp sau un protv fără adblocker, downloadezi cel puţin 1 mb de date. nu mai pun la socoteală ce se întâmplă dacă te atrage vreo reclamă şi începi să te documentezi…

    există o soluţie pentru providerii care vor să acopere Regia cu internet nelimitat, chiar dacă nu primesc acordul rectoratului: 802.11n. că tot au definitivat acum standardul şi o să-l scoată din draft. în plus, în banda de 5 ghz e mai linişte decât în cea de 2.4 :) iar dacă vor să se complice, să-şi cumpere frecvenţe şi să termine bâlciul.

    dar, există o vorbă românească: calul de dar nu se caută la dinţi. nu-ţi convine, pleacă de-acolo!

    Reply
  23. Meekuu

    @Life Tester

    Nu e chiar așa. Licitațiile care se fac acum se fac pe bune. Și crede-mă pe cuvânt, nu facultatea încearcă să trișeze la licitațiile aste ci chiar firmele care participă. Să-ți povestesc de licitație în care noi am cerut în caietul de sarcini echipamente care suportă CDP și EIGRP ca protocol de routare (ca să forțăm Cisco pentru a fi integrat într-o rețea deja existentă) și ei au venit cu 3com sau altele și evident cu un preț mai mic decât ăia care veneau cu Cisco ? Și noroc că de data asta a fost cineva (Bogdan) care s-a ocupat de licitație. Altfel pățeam ca mai anul trecut când ne-am trezit cu switch-uri Asus pe o licitație similară. Evident acceptată de diverși mistreți. Sau cu un KVM switch (cerut cu cabluri și monitor lcd) și venit unul fără nici un cablu și nici nu avem de unde să cumpărăm. Și stă aruncat pe undeva că nu-l putem folosi. Sau tot recent, cerut un patent pentru montat piulițe de rack (e o sculiță specială care te ajută să îndoi clemele alea să bagi mai ușor piulițele). Și au venit 2 patenți ordinari și cu comentariu ulterior “da’ noi cu ăștia băgăm piulițele…”. Cam astea-s firmele românești care sar imediat când e vorba de un tun rapid dat (mai ales în vreme de criză).

    Mai apoi, pe-afară e mai rău în ceea ce privește limitarea. Căminele (ce-i drept, cu condiții de trai net superioare) sunt filtrate la sânge prin proxy. Sau liber doar pe portul 80. Și acolo un simplu caz de piraterie sau hacking se lasă cu repercursiuni grave. La noi, până mai acum a fost boierie. Iar studenții noștri au ca termen de comparație anii trecuți nu realitatea în domeniu. E simplu de explicat, privești limitările de internet din campus la fel cum privești limitările de internet la locul de muncă. Ești fix în aceeași situație. Nu e legătura ta la internet, ești constrâns de niște reguli pe care trebuie să le accepți iar soluția cu “cerem RDS-ului să vină să ne pună net pentru că “direcțiunea” nu vrea să ne dea net” este absurdă.

    Cât consumă căminele ? Wow, acum câțiva ani căminele consumau mai mult de 75% din banda folosită de RoEdu. Amintiți-vă de la cine vă îngrămădeați să luați de pe DirectConnect. Consumă mult.

    @dojo, word ! :)

    @A.Faith, da, fără gsp tv, fără protv, fără youtube, fără WoW, fără W3, fără seriale. Uite, din pură curiozitate o să-mi contorizez timp de o lună traficul făcut pe internetul de acasă. Și-o să public rezultatul. Și având în vedere că scot banii stând online (administrez remote majoritatea timpului) sunt curios cam cât trafic fac. Cu tot cu seriale, filme și alte prostii pe care le iau (le adun și pe astea și separat).

    Ca să revin, discuția a luat-o destul de mult pe arătură. Argumentul meu se referă strict la drepturile studenților vis-a-vis de banda gratuită oferită de facultate și dreptul lor de-a întinde sârme de la RDS prin cămine.

    Reply
  24. Pisoiu

    O chestei oarecum off-topic: stiati ca exista si apartamente care au net de la RoEdu in Crangasi? Nu e vorba de camine sau alte chestii studentesti. E vorba de oameni care au reusit sa isi traga net si care nu platesc un chior pe asta.

    Nici eu nu mi-am permis sa stau in chirie multi ani. Nu pot sa spun ca am dus-o foarte rau in camin, dar faptul ca se incep limitari de toate felurile e destul de grav. In P27 (si nu numai) s-au pus cate 3 camere pe palier si daca te prinde ca fumezi iti da amenda. Si in celelalte camine e interzis fumatul si totusi oamenii si-au dat seama ca asa ceva e f greu sa opresti si au facut locuri speciale pentru fumat: la capatul culoarului este o “scrumiera” comuna.

    Internetul e marul discordiei acum pentru ca a inceput lumea sa se sature. Ca nu mai putem face trafic mare? OK, blocheaza torrentii. Cum se poate in alte parti sa se faca asta? Nu mai vrei youtube? Blocheaza accesul. Totusi nu obliga un student care chiar vrea sa invete ceva sa stea doar la x gigi pe luna. Eu am colegi care descarca documentatii de cativa giga pe luna, pentru ca majoritatea au si tutoriale video. Ei ce sa faca? Sa fie obligati sa isi ia net de la un provider wireless? E mult mai scump asta decat unul de la RDS, click-net sau care o mai fi pe acolo. Dupa cum a fost sugerat si mai devreme: cea mai buna solutie ar fi filtrarea traficului, nu limitarea lui.

    Reply
  25. Meekuu

    Yup, ăsta este un argument cu care puteți avea succes în fața “autorităților”. Filtrare NU limitare. De exemplu eu sunt acum pus în situația de-a găsi o soluție RAPIDĂ de filtrare a traficului pentru internetul din facultate. Studenții, odată limitați în regie, vor veni să se lege prin wireless-urile lăsate la liber de prin facultate și vor face trafic pe acolo. Ceea ce nu-mi prea convine. Dar nu voi limita traficul or smthg ci voi filtra (eventual prin proxy).

    Reply
  26. Pisoiu

    Nu vreau sa fiu rea, dar in facultatea de Automatica si Calculatoare merge netul bine doar in putine locuri. Eu am patit sa ma chinui pentru browsing. Nu am mai incercat de ceva timp, dar oricum nu cred ca se va ajunge chiar acolo incat sa vina lumea cu laptopul sa traga filme prin wireless. Doar daca se muta cu saltea si patura in facultate. Altfel nu vad cum am reusi sa ia ceva intr-un timp cat de cat decent.

    Reply
  27. A.Faith

    @Meeku : please do that! eu nu prea mai pot să instalez VNSTAT acum pe laptop pt că aş cam vrea să fac upgrade la distribuţie şi nu cred că mai stau o lună de zile cu asta ed-o am acum. sunt tare curios să văd statisticile tale.

    Reply
  28. DragosI

    Mi se pare ok sa limiteze, dar nici la 10Gb, ok scopuri academice. Sau macar sa ne lase sa ne tragem net de la altii. Anul trecut a zis cineva ca vroia sa traga cablu si nu l-a lasat administratorul, depre net nu cred ca se mai pune problema.

    Reply
  29. theheartcollector

    Văd că ai reușit să stârnești ceva agitație pe aici cu acest articol.

    Eu am stat în regie timp de 5 ani. Această perioadă s-a încheiat fix acum o lună. Hai să descriu în câteva alineate experiența mea:

    În anul 1 am fost repartizat în căminul P6 la ultimul etaj. Ce am găsit acolo a fost o mizerie de nedescris. Totuși, m-am bucurat că WC-ul, chiuveta și geamurile erau relativ intacte. Alții nu au fost așa de norocoși… În viața mea nu mai văzusem așa mulți gândaci câți am găsit în acea cameră. Curgeau efectiv din mobilă. Nu știu câți dintre cei care au comentat pe aici au avut parte de o asemenea priveliște. Să nu mai spun că ușa nu avea încuietoare… În fine, după câteva zile de tras din greu, se putea locui în cameră. Apoi am avut “plăcerea” de a îmi cunoaște noii colegi. Am spus, totuși, mulțumesc că am toaletă la cameră și, deci, o foloseau doar 4 persoane, deși, cam zilnic trebuia să curăț urina de pe colac, pentru că, deh, așa au fost unii educați. Apoi am aflat ce înseamnă petrecerile din Regie: chefuri în fiecare seară până la ore ciudate de nu se putea dormi. Dimineața găseam o mizerie cruntă pe hol, și, de câteva ori, am găsit pereții mânjiți cu sânge, că deh, s-au supărat roackerii pe manelari, cică…
    Anul 2 a început în forță, cu o lună petrecută pe acasă prin Petroșani, deoarece căminul P6 era în renovare, iar, în București, nu am avut unde mă caza (când am ajuns pe la școală, am constatat – fără să ma surprindă prea tare – că nu am pierdut nimic). În noiembrie, unei rude i s-a făcut milă de mine și m-a cazat până pe 5 decembrie, când ne-a dat drumul în cămin. Deși arăta mult mai bine, am avut ceva de frecat și curățat până să putem locui acolo (tot în P6). Băile erau chiar de vis. Gândacii erau aproape inexistenți.

    Anii următori a început să decadă treaba, acumulându-se jegu’, an după an. Ghena comună a căminelor P5-P6 este curățată ocazional, de niște femei de serviciu cu ustensilele cu care spală și pe holuri. Nu aș putea să descriu în cuvinte mirosurile de pe holurile acelor cămine… În special vara, când curățenia este efectuată mai rar… Să nu mai spun că, tot vara, pentru că nu există nici un fel de sistem de aerisire, temperaturi de peste 40 de grade în camere sunt la ordinea zilei…

    Abia vara trecută am reușit să mă mut temporar în U-uri cu un amic. Acolo, din motive pe care nu le-am înțeles, am găsit curățenie, ordine și liniște (automatiștii sunt mai țărani decât doctorii???). Liniște perturbată în fiecare seară de clubul Princess. Efectiv tremurau geamurile de la boxele ălora. Cine a dat autorizație ca acel club să fie deschis într-un campus universitar?

    Din U-uri am plecat direct în chirie în Crângași. Regret doar că nu am lăsat o bombă în urmă, pentru că, altfel, nu știu cum ar putea dispărea mizeria asta de “campus”.

    Pentru cei (câțiva) care doresc să obțină mai mult decât un simplu carton de la facultate, Regia nu oferă prea multe condiții, nu că facultate în sine ar fi mai grozavă (dar, asta e deja altă poveste).

    Toată conducerea UPB se plânge în fiecare an că locurile din cămin sunt insuficiente, iar banii de renovări sunt prea puțini, dar, de fiecare dată, se găsesc bani pentru instalarea camerelor de supraveghere, renovarea parcărilor, construirea unei biblioteci imense (care nu va folosi la nimic, că deh, fac pariu că nu mai au bani și pentru cărți) și, cum scriai tu mai demult mă Meekule, vor să construiască un corp nou lângă Rectorat. Acum, pot să întreb și eu: bani de un cămin nou de ce nu se găsesc?

    Dar, evident, astea sunt doar mici impedimente. Toată lumea vrea net, nu? Spăla-ți-vă, mă, pe cap cu el! Cred că vă simțiți minunat jucând WoW în timp ce șobolanii vă fură cartofii din tigaia de pe reșoul din hol. Dacă tot faceți o petiție care a strâns deja ~800 de semnături, măcar să fie pentru ceva cu adevărat util.

    Într-o zi, după ce mi-oi face și eu un blog, probabil voi scrie o serie de articole mai lungi pe tema asta. Aici oricum va rămâne doar un comment supradimensionat pe care nu îl citește mai nimeni.

    Reply
  30. sin

    Referitor la licitatia aia cu cisco de saptamanile astea: nu puteti si voi sa folositi OSPF/ISIS sau altceva mai open decat Cisco ?

    Eu stiu ca esti instructor Cisco, da acu nu trebuie sa plecam de la premisa ca exista numai Cisco pe lumea asta cand vine vorba de networking.

    Reply
  31. Meekuu

    Inteleg curentul anti-corporatist. Dar am si eu o intrebare, ce alt producator major mai stii, producator care are un canal de distributie pus la punct cum are Cisco in România. Ultima oara cand am verificat nu exista Juniper Romania.

    In alta ordine de idei nu luam Cisco pentru EIGRP sau alte drăcii. Luam Cisco pentru a fi integrat intr-o retea deja existenta, rețea bazata pe echipamente Cisco. Iar “răhățelul” ăla de CDP e al naibii de folositor. Plus lipsa durerilor de cap atunci când transporti trunk-uri pe o infrastructură cap-coadă Cisco. Am blestemat 3 zile cât m-am chinuit să aduc un trunk pe un switch Asus (cu management). Și am sfârșit prin a-mi băga picioarele (și din cauze legate de lipsă de documentație suficientă).

    Ah, și ăla Asus era switch cerut tot cu “CDP”. Și dat de mârlanii care au câștigat licitația ca atare. Că deh, e ușor să dai cu copy/paste din caietul de sarcini și să vinzi Asus zicând că are CDP. Dacă mai prinzi și un fraier care face recepția la final e totul perfect.

    Reply
  32. Gabriel

    Juniper intr-adevar e destul de slab reprezentat la noi si exista un delay maaare cand interactionezi cu distribuitorii…

    Strict legat de CDP, exista LLDP care e vendor neutral.

    Reply
  33. Meekuu

    Dar, dar dupa cum spuneam si mai sus, avem deja echipamente Cisco in retea. Care stiu cdp, nu lldp. Mi se pare un lucru destul de important sa incerci sa-ti tii reteaua pe acelasi vendor de echipamente (fie el cisco, juniper, hp sau mai stiu eu ce). Amestecul de tehnologii/implementari iti poate da dureri de cap (și șale) nedorite.

    Reply
  34. sin

    Eu intrebam asta in contextul in care RoEdu, UPB sunt institutii publice, nu ca’s eu anticorporatist.

    Stiu ca e bine sa ai o retea omogena, insa asta nu scuza faptul ca unii sau altii sunt biased catre un anume vendor.

    Juniper este reprezentat in Romania prin doi distribuitori si o suma de reselleri. Asta nu inseamna ca nu se poate obtine suport profesional in Romania. Doar ca doar un singur distribuitor poate oferi suport cum trebuie.

    Reply
  35. Meekuu

    Rețeaua din UPB e pornită cu echipamente Cisco într-o vreme în care România nici nu auzise de Juniper. Și putem să ne considerăm norocoși pentru că am trecut prin multe instituții publice/bugetare unde rețeaua este la pământ și e cârpită pe toate părțile.

    Reply
  36. valentin

    eu sunt la UGAL si intamplin aceeasi problema in caminul acestei facultati , vreau sa zic ca referitor la socializare…esti libera alegere a fiecarei persoane. Eu nu cred ca neaparat faptul ca ai internet nu mai socializezi …din contra te bagi in seama mai usor dar…asta e partea a 2-a , chestia cu …porn…ai dreptate cu filmele acutualizate la zi …la fel dar mi se pare o tampenie…daca tot suntem studenti …(in romania) si asta e foarte greu ..fara bani , la facultate profesorii vin plictisiti la ore… , programa de kko …multe multe…isi mai bat joc si de noi si ne da 4 KB la downlaod de pe un isoh.sau nustiu lasttor,sau filelis, sufletu meu …eu sincer unele carti despre programare mi le gasesc pe torrenti …si multe documentare pe care nu am bani sa le cumpar .macar asa sa ne protejeze si statu daca altfel nu…

    Reply
  37. rpetre

    … si maine dimineata o sa se trezeasca din betie si o sa zica “aoleu, cu asta am consumat eu 20M de trafic azi-noapte? nu mai beau in viata mea”. :-)

    Reply
  38. Meekuu

    Uite și-un argument solid pro-carti (din alea cu copertă și foi scrise mic, nu din alea cu KJQA), contra internet.

    Reply
  39. Jhony

    tu nu descarci de pe torrent?…interes academic zici?mie la facultate imi zic profesorii sa lucrez acasa de exemplu in AUTOCAD,de unde naiba sa il iau?mil cumperi tu ma?asta nu e scop academic?acum ca nu mai pot sa descarc si eu un film un program stau si injur desteptii care creeaza blog-uri,care stau cu ____ in mana si se cred ei atotstiutori…P.S. poti sami verifici ip-ul ca apartine retelei RoEdu…

    Reply
  40. daniel

    Esti un Mare OM ….iti dedic toate melodiile lu Parazitii…..DA,DA……

    Rusine ma tu descarci cat ai chef si cum ai chef si noua ne dai cu picatura…..asta se numeste?(comunism)

    Reply
  41. Radu

    Tari sunt studenții ăștia… Un ping habar nu au ce e, dar episodul x din sezonul y al serialului z a fost fain și educativ.

    Habar nu au că la universitățile din afară (ălea care-și găsesc loc prin top 100 cele mai bune universități din lume) accesul la Internet se plătește separat de cheltuielile de cazare și de regulă e reprezentat de o conexiune ADSL. Ce-i drept, universitățile respective știu ce înseamnă intranet și îi pun la dispoziție studentului tool-urile necesare pentru a-și dezvolta proiectele.

    Reply
  42. mihai

    > Internetul în cămine (chiar dacă a devenit o necesitate) este încă un privilegiu nu un drept.

    WTF?!?

    Ok, sa zicem ca ai dreptate, dar atunci de ce nu exista libera concurenta si lasati studentii sa-si faca contract cu ce ISP vor ei? Ca pana la urma sunt toti adulti, vaccinati, cu drept de vot, nu mai trebuie dascaliti ca la gradinitza. Si cu ocazia asta s-ar elibera si banda de la Roedu, deci un win-win situation (studentii acces liber la porn, banda de la Roedu mai libera pt. chestiile cu adevarat importante, oricare ar fi alea).

    Si oricum, situatzia asta mi-aduce aminte de nemuritoarele zile de vreo acum 10 ani cand doar se pusese net in Regie si cand un profesor important la vremea aceea dadea ordin sa se taie din banda in timpul sesiunii. C-asa-i in tenis.

    Reply
  43. mihai

    Si ca sa inchei,ca intre timp am apucat sa citesc tot postul: eu zic sa taiem naibii netul de tot in regie, si sa facem ca in vremurile bune coada la ED011. A, si sa se reinnoade traditia serilor de bridge in Max, sa fie berea mai ieftina in Piranha si in Pub18 si in general vremurile sa fie ca acum 10 ani, ca atunci era bine.

    Reply
  44. Meekuu

    Ok, sa zicem ca ai dreptate, dar atunci de ce nu exista libera concurenta si lasati studentii sa-si faca contract cu ce ISP vor ei? Ca pana la urma sunt toti adulti, vaccinati, cu drept de vot, nu mai trebuie dascaliti ca la gradinitza. Si cu ocazia asta s-ar elibera si banda de la Roedu, deci un win-win situation (studentii acces liber la porn, banda de la Roedu mai libera pt. chestiile cu adevarat importante, oricare ar fi alea).

    Total de acord. Însă există câteva piedici minore. În primul rând nu cred că există un ISP îndeajuns de curajos încât să se bage în regie. Pentru că, deși sunt mulți care fac acum gălăgie, odată puși în fața alternativei contra-cost, vor cam da din colț în colț. În plus, mai există problemele arhicunoscute legate de infrastructură și securizarea unei rețele într-un mediu destul de dinamic (în ceea ce privește oamenii care se plimbă pe acolo).

    Și bun, hai să zicem că există un ISP destul de curajos (sau inconștient) și se bagă în regie. Orice contract făcut cu un beneficiar aflat într-o locație fixă trebuie să aibă și acordul proprietarului locației respective. Care proprietar NU este studentul. Mai adăugăm și faptul că locul în cămin anul ăsta îl ai, anul viitor nu prea mai știi și ajungem la concluzia că-i destul de complicat să plătești un abonament pe un serviciu oferit într-o locație fixă atunci când beneficiarul azi e, mâine nu se mai știe.

    Bineînțeles există și soluții alternative. Gen wi-fi și autentificare via radius. Dar asta presupune o investiție inițială destul de mare din partea ISP-ului și sincer mă îndoiesc că-i cineva dispus să investească atâția bani fără a avea un profit asigurat. Pentru că, până la urmă, ei concurează împotriva unui serviciu similar gratuit.

    Și ajungem la ultimul argument. Există cea mai bună soluție. Internet prin telefonia mobilă. Do-able. Dar costă. De ce nu-l folosesc pe ăsta studenții indignați din regie ? Simplu, nu e nici moca și nici nu prea îți convine să descarci cu ~1 mbps.

    Reply
  45. huh

    Ma indoiesc ca ai avut ocazia sa alfii cat e o bursa la Poli. Te-ai gandit vreodata ca in caminul ala afurisit intr-o mini-camera stau 4 studenti si fiecare plateste 100 RON => 400 RON => aproape 100 EUR; un pret decent pentru chiria unei garsoniere cu confortul aferent celor 4 persoane/camera.

    Stii tu care este orarul la Poli si ce pretentii au profesorii? Ii doare undeva ca lucrezi, ei vor sa te vada la cursuri/laboratoare/samd. Deci dupa ei, ai la dispozitie doar suma aia de bani, din bursa, din care platesti caminul, iti iei mancare pe o saptamana si s-a dus.

    Te constrang deci sa stai in camin, unde “serviciile” precum internetul, apa calda, caldura chiar sunt jalnice (apa calda 2/3 zile, caldura cam intarzie, etc). Si problema e ca nici nu-ti dau dreptul sa alegi. As plati un pret normal pentru o conexiune de la RDS sau oricare altii decat penibilitatea asta de la RoEDU.

    Ca am vazut ca le iei apararea, drept dovada uite ce au facut mai nou. Au redus banda la 500 MB pentru toata Regia + Leu (din 2GB cat era acum 4 ani cred). Au scos orice limitare. Toti disperatii downloadeaza de pe torente. ieri la ora 3 noaptea banda era la 100%. Nu poti sa vezi nici macar un filmulet in flash, ce sa mai zici de necesitatea unei discutii pe skype (colaborarea alea alea).

    E trist… si BTW. Ce cauta semafoarele in regie??? Fix in mijlocul campusul studentesc? Tre sa astepte studentii 3-5 minute sa poata traversa strada. In campus… smart move. Facultate de kkt. Regret ca am terminat-o, si desi sunt in prezent la master il voi abandona pentru ca practic mi-e sila si incepe sa-mi fie si rusine.

    Bafta.

    Reply
  46. alin87k1

    “Stii tu care este orarul la Poli si ce pretentii au profesorii?”

    Ce vrei ma baiatule tu ? si cu pula in cur si cu sufletul in rai? si cu serviciu si cu nota maxima la examene ? adica sa stai la munca fara sa dai pe la scoala si sa iti vina diploma de inginer ? facultatea vine de la facultativ. stiai de la inceput sa intri aici ca e orar incarcat.

    “Te constrang deci sa stai in camin, unde “serviciile” precum internetul, apa calda, caldura chiar sunt jalnice (apa calda 2/3 zile, caldura cam intarzie, etc)”

    Eu am stat 4 ani in P6, unde apa calda a fost non-stop, iar in fiecare iarna dormeam cu geamul deschis de cald ce era in camera.

    Nu stiu altii cum sunt dar noi in camera din p6 ne-am gospodarit si aveam: frigider, aer conditionat, LCD + home cinema, cuptor microunde etc. (n-am avut restante si ne-am pastrat si camera si colegii de camera) + ca ne-am amenajat si loc la et 5 unde aveam sacul de box sa ma antrenez cand nu ajungeam la sala.

    Si sa nu mai aud afirmatii de gen: “daca stai in camin inseamna ca mananci conserve pe resou”. N-au multi acasa cum aveam noi in camera de camin.

    Numai bine

    Reply
  47. mihai

    Mancami-ai pula de ipocrit. Tu acasa la tine nu stai pe torente si pe youtube? Si ma rog ce cacat chestii utile sunt pe Roedu, vb de medicina…. iti spun eu fix pula
    pe reteaua asta gasesti fix pula. E o retea de cacat fara nici o utilitate “academica” cu care trebuie sa stam pt ca asa vrea UPB??? Vor sa detina controlul asupra internetului din camine? foarte bine sunt complet de acord, dar sa o faca cum trebuie nu bataia de joc care este acuma.
    Si , iar sunt nevoit sa apelez la apelativul de ipocrit, daca tu ai fi avut net in 1998 nu ai fi stat pe mess? Nu ai fi socializat si tu futebook sau myface?
    Multi spun ca afara e nu stiu cum, si ca e nu stiu cum si bla bla… NU SUNTEM IN AFARA!!! deci as aprecia daca am fi scutit de comentariile omenilor care au auzit de la prieteni ca e misto acolo. Aici suntem la UMF din Bucuresti o facultate pe deplin romaneasca cu oameni “romanesti” care nu se dezice nici cand vine vb de internet.
    In final, daca cineva are de comentat la adresa limbajului meu indecent/suburban/de mahal bla bla, nu am facut altceva decat sa fiu in ton cu autorul acestui articol care, el nefiind un adept al onanismului ca si miscare culturala, ii face pe altii “virgini” si “by themselves”.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *