goatAcu’ mai bine de un an vindeam bătrânul meu Polo către un cetățean de bine de prin județul Constanța. Am făcut civilizat act de vânzare-cumpărare, am scos din evidența taxe și impozite mașina și mi-am văzut de treabă pentru că așa zice legea țării în care trăim. Cel care a cumpărat mașina are obligația să o înmatriculeze la poliție în termen de 30 de zile, eu neavând nicio obligație în acest sens.

Mai aproape de zilele noastre, adică săptămâna trecută, mă trezesc la poștă cu proces verbal de amendă pentru c-am trecut prin ianuarie pe la podul Fetești-Cernavodă fără să plătesc nuș ce rahat de taxă. Evident pe mașina vândută acum un an. În primă fază, crezând totuși că nu trăim într-o țară atât de absurdă încât să-și amendeze cetățenii aiurea, stau calm. La urma urmei aveam toate dovezile că am vândut mașina, aveam procesul verbal de scoatere de la impunere de la taxe și impozite, ce aia a calului se poate întâmpla.

Chiar pe procesul verbal este menționat faptul că pot ataca la judecătorie amenda în termen de 15 zile. Dar pe lângă treaba asta mă interesa inclusiv metoda prin care pot să evit și pe viitor astfel de amenzi ajunse pe adresa mea. Nu de alta da’ nu am timp de alergat pentru că statul român nu e capabil să-și unifice bazele de date cumva.

Și dă-i și caută nene informații legate de subiect. Câteva zile mai târziu plângeam în pernă îngrozit de poveștile citite/auzite. Oameni cărora judecătoria nu le-a admis plângerea și care au ajuns să se judece cu noul proprietar, alții cu amenzi primite pe bandă rulantă fără nicio metodă de a opri amenzile respective, deși nu mai dețineau autovehiculul. Și altele asemenea. Zic plm, nu se poate, o exista vreo metodă prin care, dacă te duci la poliție la înmatriculări, poți scăpa de treaba asta. Aș, ia fiți atenți ce zice MAI către avocatnet.ro :

In cazul vanzarii unei masini, noul posesor este cel care trebuie sa anunte autoritatile despre transmiterea dreptului de proprietate, conform informatiilor furnizate redactiei noastre de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Vechiul proprietar poate sa notifice vanzarea, dar acest lucru nu duce la o schimbare efectiva in baza de date.

Cu alte cuvinte, “fraierilor, sugeți pixu, așezați-vă mai bine capră și pregătiți fundul”.

Ce mi se pare extrem de amuzant este că la vânzarea mașinii, una din acțiuni este scoaterea ei de la taxe și impozite. La cumpărarea și înmatricularea mașinii ai nevoie OBLIGATORIU de decizia de impunere pentru autovehiculul nou cumpărat altfel poliția nici nu te bagă în seamă. Deci același act care este obligatoriu la cumpărare, este complet ignorat de poliție la vânzare și în baza lor de date autovehiculul rămâne înscris ca fiind al tău. Este fascinantă țara în care trăim, mă jur.

Și stați că nu se termină. Ajung astăzi pe la 13:10 la judecătorie să depun plângerea. Dau să intru, mă oprește un gardian care mă întreabă unde mă duc. Îi spun ce problemă am și-mi răspunde “aaa, păi știți, programul este până la ora 13, duce-ți-vă dumneavoastră acasă, scrieți plângerea acolo și veniți mâine”.

Cum sula calului o fi să lucrezi frate până la ora 13 ? Și cam cât de mult își respectă cetățenii statul dacă singurul interval orar în care poți veni să depui plângerea respectivă este de luni până vineri între orele 9-13 ?

Domnu’ Cioloș, ce papuci face comisia aia a dumneavoastră de tăiat hârtii ? Nu-și bagă nițel nasu’ și în căcatul ăsta cu amenzile sosite aiurea de la CNADNR ? Hai că-i simplu, scoți judecătoria din ecuație, persoana amendată trimite la CNADNR copii după act vânzare-cumpărare și gata, CNADNR se repliază pe noul deținător dacă vrea.