Odată cu trecerea pe T61 mă tot bate gândul să cumpăr (as in “să mă opresc din piratat” ) o soluție antivirus.

Am folosit multă vreme nod32 prin urmare a fost prima alegere. Am mai cumpărat și instalat Nod32 retail pentru câțiva clienți. Cutia de retail conține un CD scris în proporție de maxim 10% și codurile de activare. Cu alte cuvinte o risipă imensă de hârtie/carton și mediu de stocare. Plus oamenii plătiți ca să plimbe cutiile alea prin depozite. În naivitatea mea m-am gândit că, fiind în anul 2008, progresul tehnologic o să-mi permită să cumpăr un antivirus online. Să-l descarc și să primesc codurile alea de activare pe mail. Platibil cu cardul de credit, descărcat de pe internet, nu părea o misiune imposibilă.

Plin de avânt am intrat pe www.eset.com (site-ul oficial al producătorului Nod32). Văd link-ul cu “Purchase”, dau click pe el și văd cum mă redirectează pe site-ul www.nod32.ro. Bravo, site local în limba română, șansele cresc. Încep să frunzăresc site-ul și devin din ce în ce mai dezamăgit. În afară de faptul că nu există ABSOLUT nici o listă de prețuri oficială nu există nici posibilitatea de-a achiziționa online antivirusul. Există în schimb o listă de magazine partenere. Prin urmare m-am apucat să le iau la rând pe astea deși îmi devenea din ce în ce mai clar că nu voi avea posibilitatea de-a cumpăra antivirusul online.

Aici situația devine chiar hilară. O bună parte din magazinele “partenere” nici nu au la vânzare produse Eset. Câteva exemple, www.mariosoft.ro, www.dol.ro, www.beta-n.ro. Alți “parteneri” nici nu au site-uri funcționale ( www.ket.ro, www.lotuscomputer.ro).

În plus, la cei 2-3 parteneri care vindeau produsele Eset, range-ul de prețuri era destul de mare. Lipsa unui preț oficial pe site-ul lor nu mă ajuta de loc să-mi dau seama care din ei oferă un discount sau care sunt pur și simplu nesimțiți. Prin urmare am început să caut pe www.eset.com o listă de prețuri cât mai oficială. N-am găsit nici acolo dar m-am apucat să caut pe site-urile localizate de prin Europa. O mențiune o merită și redirectul către site-ul din Irlanda de pe www.eset.com (între timp reparat). Mă trimitea către https://nod32.ie . Da, foarte funny, trebuie să recunosc.

Într-un final am găsit niște prețuri pe www.nod32.de și pe www.nod32.es. În Germania prețul era de ~35€ cu tot cu VAT iar în Spania aveam și prețul fără taxă, 30,4 €. Bun, deci aveam și un preț cât de cât oficial.

Ca să fiu împăcat am trimis și un email celor de la vânză[email protected] Mail-ul este reprodus mai jos :

Bună ziua,

Sunt unul din utilizatorii care au intrat pe pagina dvs. de internet cu scopul de-a achiziționa online (adică acea metodă revoluționară care nu mai presupune deplasarea până la un magazin IT unde sa mai ai si neșansa de-a fi tratat cu dosul) produsul dvs. nod32 antivirus. N-aveam pretenții extrem de ridicate, doream doar o licență pentru un utilizator, cât să-mi apere notebook-ul de eventualele probleme.

Nu mică mi-a fost surpriza când am dat de-un stufos form de completat, absolut nici o listă de prețuri și evident lipsa oricărei metode de-a achiziționa online produsele (același lucru îl pot face pe www.bitdefender.ro în circa 5-10 minute).

Dezamăgit dar nu învins am încercat să găsesc în lista de parteneri unul la care să am posibilitatea de-a achiziționa online un produs software (produs la care NU este necesară o vizită a unui curier ci doar primirea pe o adresă de mail a unui cod de activare).

Din păcate (pentru dvs.) lista de “parteneri” ori este depășită ori marea majoritatea au uitat să vă anunțe că nu prea mai au chef să vă comercializeze produsele ( http://www.dol.ro/Categorie/IT-Electronice/Software/Antivirusi/index.asp?Producator=Eset+& sau http://www.mariosoft.ro/cautare/nod32 sunt doar 2 exemple). În plus, ceilalții care (încă) vă comercializează produsele au un range de prețuri prea variat. Înțeleg că depinde de ei stabilirea unui preț final dar nici măcar nu am posibilitatea de-a vedea un preț de plecare la dvs. pe site ca să știu cam cât de mare este nesimțirea fiecăruia sau, dimpotrivă să știu cât discount au făcut.

În concluzie, învins în cele din urmă, apelez la dvs. cu următoarele întrebări :

1. Există posibilitatea achiziționării online a produselor dvs. ?
2. Unde pot/putem găsi o listă de prețuri oficială a produselor dvs. ?

În speranța că voi primi un răspuns la întrebările lansate vă salut cu multă stimă,

Spre uimirea mea au răspuns destul de rapid (mail-ul a fost trimis aseară iar eu am primit un răspuns azi dimineață). Uimirea a durat doar până în momentul în care am văzut textul mail-ului trimis de ei. Reproduc răspunsul mai jos :

Buna ziua,

Va multumim pentru interesul acordat solutiei NOD32 Antivirus.

Licenta NOD32 Antivirus pentru o statie de lucru costa 33 EURO fara TVA și se calculează la cursul BNR+2%. Licenta este valabila 12 luni.

De la 1 Februarie 2008 este disponibil produsul ESET Smart Security box, impreuna cu promotia “12 luni + 6 luni licenta GRATIS”, disponibil de asemenea prin reteaua de magazine partenere. Pret 48 EURO fara TVA.

Pentru achizitia unei licente va recomand varianta BOX disponibila in reteaua de magazine partenere.

Iata cateva din punctele de vanzare NOD32 Antivirus din Bucuresti:

Urmează lista de magazine partenere de pe site-ul lor. ACEEAȘI listă.

Hai să recapitulăm, posibilitate de achiziționare online = 0/nulă, chef de-a vinde soluții software în România = 0/nulă. Pe lângă toate astea nu pot să nu remarc și diferența de preț pentru o licență de Nod32 Antivirus față de Germania și Spania. La ei este ~35€ cu tot cu VAT (~30€ fără VAT) la noi pleacă de la 33€ fără TVA (39€ cu TVA). Înțeleg diferența de preț având în vedere munca depusă cu promovarea produselor Eset în România. Doar au o relație atât de strânsă cu partenerii.

Din punctul meu de vedere au pierdut cel puțin un client. Fie că-i piratez în continuare (atâta timp cât va fi mai ușor să piratezi decât să achiziționezi legal produsul nici n-o să aibă prea multe șanse) fie că mă îndrept spre o altă soluție antivirus, imaginea cu care am rămas în urma contactului direct cu ei nu este deloc una care să-i ajute pe viitor. Și nu că ar conta foarte mult pentru ei licența pe care-aș fi cumparat-o eu personal dar s-ar putea să conteze în momentele în care voi fi pus în situația de-a recomanda altor persoane o soluție antivirus.