Teroriștii lor și-ai noștri

ahmedCând eram mic copil bunicii mei îmi povesteau de un loc minunat pe care l-au vizitat de mai multe ori dar care nu mai exista. Dar fusese un loc real, aveam fotagrafiile lor făcute acolo ca dovadă. Locul se numea Ada Kaleh și era o mică insulă (appx. 1-2 km² ) locuită de turci aflată pe undeva pe lângă Orșova, pe locul unde acum se întinde lacul de acumulare de la Porțile de Fier. Pozele erau dintr-un bazar turcesc care părea plin de bunătăți iar oamenii din jur arătau ca desprinși din 1001 de nopți. Îmi și imaginam râuri de bragă, dulciuri turcești într-un loc care mirosea a halviță și a parfum.  Cei ~600 de locuitori fiind turci aveau evident o moschee pe insulă deși era teritoriu românesc.
Ceva mai târziu, vizitând moscheile din Constanța și Mangalia îmi aduceam aminte de poveștile bunicilor. Asociam moscheea cu delicatesele turcești nu cu bombele și teroriștii.

adakaleh

                 Teroriști la o cafea în bazar.

Printr-a 10-a de liceu soseau la noi în clasă doi elevi noi, frate și soră, ambii sirieni. Fata frumușică foc, cu o claie de păr creț în cap și niște ochi verzi, a devenit în scurt timp sex-simbolul clasei, băiatul s-a integrat rapid în grupul “golanilor” care mai fumau o țigară prin budă în pauze. Nu prea vorbeau română cum trebuie așa că i-am învățat rapid înjurăturile. Erau haioși amândoi când spuneau “pida măsii”. Cert e că i-am “adoptat” rapid și deși îi mai întrebam cum e pe la ei prin țară nu ne-am speriat vreun moment că o să ne pună vreo bombă prin ghiozdane.

Ce-i drept, asta se întâmpla cu ceva vreme înainte de 9/11. În vremea respectivă nu asociam termenul de teroriști decât cu revoluția din 1989 unde teroriștii erau niște umbre neștiute care-au omorât atunci oameni nevinovați. Nu i-aș fi asociat în veci cu cei doi colegi de clasă.

M-am tot gândit zilele astea cum de-am ajuns în ziua de azi să privim oamenii străini ca pe niște potențiali inamici în primul rând. Singurul răspuns pe care mi-l pot da este că în sfârșit terorismul și-a atins scopul. Și nu de unul singur ci cu ajutorul mass-media. Și dacă în țările din vestul civilizat încă mai există urme de umanitate, acolo încă mai au de lucrat, teroriștii și-au atins scopul în totalitate într-o țară în care nu au pus nici o bombă dar în care locuitorii sunt proști de bubuie deci compensează. Pentru că altfel nu-mi pot explica de ce românii, un popor care a trăit alături de minoritatea turcă atâta vreme începe brusc să aibă accese naționaliste și să protesteze într-un mod absolut odios la ideea de-a construi o moschee în București. Presupun că băieții ăia supărați pe construcția moscheii nu halesc niciodată shaorma, nu ?

La fel și în zilele astea când vorbim de criza refugiaților, românașii noștri sunt cei mai viteji dintre europeni deși nici măcar refugiații ăia nu prea vor să vină în țara asta sălbatică. De altfel de ce-ar veni, statul român oferă fix 3,6 lei pe zi pentru refugiați. Din ăia 25000 € cu care-a fost prins dom’ doctor Oprescu ca șpagă România ar putea să găzduiască la 3,6 lei pe zi vreo 1500 de refugiați timp de o lună.

Și deși refugiații nu se îngrămădesc să ne “cucerească”, deși n-au văzut picior de sirian prin bătătură, deși nimeni n-a atentat cu vreo bombă la viața lui, românașul nostru cel viteaz se răscoală. E futut sistematic în cur de-o clasă politică care fură în draci dar pe el îl deranjează refugiații sirieni. Votează la două mâini personaje precum Vanghelie, Ponta, Năstase, Blaga, Udrea dar respinge cu toată ființa lui niște necunoscuți care nu i-au făcut absolut nimic. A căror simplă vină este aia de-a exista și de a-și dori o viață mai bună, eventual undeva unde să nu moară.

Cât despre refugiații ajunși prin țările civilizate eu unul nu-mi fac griji. Sunt șanse mai mari să pună de un atentat ăia care sunt obișnuiți cu binele de acolo nu ăia care de abia au ajuns și vor vedea diferența dintre a dormi liniștit sau de a fi speriat pentru viața ta. Or fi diferențe culturale dar nimic nu estompează mai mult diferențele culturale decât urma de omenie pe care-o primesc în noua țară. Pe noi în schimb nu prea ne văd bine, după cum spuneam, cam începem să bubuim…

9 Comments Teroriștii lor și-ai noștri

 1. Mihai

  Trebuie să pui construirea moscheii într-un context mai mare. Peste tot în Europa există din ce în ce mai multe inițiative din astea. Nu sunt deloc un om religios, dar refugiații sirieni sunt refugiați economici (așa cum spunea un prieten pe Facebook), folosiți pe post de cal troian. Mulți dintre refugiați sunt bărbați. Sunt de acord că pe noi nu ar trebui să ne deranjeze prea mult refugiații, pentru că în țară intră de mult timp oameni refugiați. Cred că în câțiva ani Vestul va avea probleme cu refugiații ăștia pentru că ei au preferat să vină în Germania, unde primesc bani suficienți cât să nu aibă nevoie de loc de muncă, în loc să aleagă țări apropiate de ei, cu aceeași religie și cultură.

  Noi, ca români, o să avem mereu ceva de spus despre oricare subiect. Iar moscheea deranjează creștinii care dau bani pentru catedrala încă neconstruită pentru neam. De asta avem nevoie, de mai multe biserici și catedrale, restul merge foarte bine în țară.

  Reply
 2. Mihai (Hawk)

  Ba pe mine mă deranjează ambele atât catedrala cât și moscheea. Și ambele au niște probleme pentru că atunci când porți un război “sfânt” nu prea mai sunt alte opreliști morale. Plus de asta, pe vremuri aveam o impresie (greșită) că “noi în anul 2000” nu ne vom prea mai bate capul cu religia, asta fiind așa un fel de poveste pentru copii.

  Cât despre refugiați problema e câți sunt refugiați și câți au alte interese? Pentru că (cinic) de unde naiba au avut toți amărâții ăștia mii de euro pe care să-i dea pentru a fugi in Europa?

  Dar de acord, că la noi nu prea au ce face, deci problema cu refugiații în România e umflată nu cu pompa ci cu…. (n-am găsit altă rimă)

  Reply
 3. adi

  1. Anacronism. Nu au treaba generatiile trecute cu cele prezente. Situatiile se pot schimba.
  2. Mi-e greu si refuz sa fiu tolerant cu cineva care este intolerant fata de mine/ ai mei. Ma doare fix in fund de ce religie este persoana respectiva, eu am o problema cu comportamentele lor, alea in care arunca apa si mancarea, fac dezastru pe unde trec, violeaza, burka sau husa aia, comportament vis-a-vis de femei etc.
  3. Chiar m-ar interesa o statistica despre media de varsta, demografie, daca au pregatire militara, cazier, daca au pregatire intelectuala, in ce domeniu, etc. De asemenea, as vrea o statistica si cu ce rele au facut comparativ cu ce se faceau in zona respectiva.
  4. Contextul socio-politic este interesant. Rusia, Grecia si Turcia joaca o carte interesanta cu refugiatii. Parca prea se intampla totul odata. E ceva ciudat ce imi scapa. Asta, cumulat si cu argumentele ca sunt refugiati economici ma duce la ideea ca e ceva concertat (as vrea sa vad statisticile alea de mai sus … )
  5. Zona din care provin ei este, istoric, macinata de conflicte inter-etnice de lejer 1500 de ani. Efectiv, se macelaresc intre ei si, daca de 1500 de ani nu au rezolvat problema asta mi-este greu sa cred ca o vor face acum..
  6. Sunt dispus sa imi schimb parerea, insa doar daca sunt niste argumente solide. In rest, tratez problema cinic si mi se pare normal sa incerc sa gandesc si sa evaluez problema din mai multe puncte de vedere. Asa ca deocamdata nu i-as primi.

  Reply
  1. Radu

   Când o să începem să ne dăm seama că între radicalismul lor și al nostru nu e nici o diferență o să fie cam prea târziu.
   Nu de alta dar o bună parte din atentate au fost făcute de indivizi convertiți la islam, născuți în vest, nu de ăia care au fugit ca să aibă o viață mai bună.

  2. adi

   Radu, am scris ca sunt dispus sa imi schimb parerea daca sunt si niste argumente coerente. Asta inseamna ca imi asum ca pot gresi si chiar daca imi deranjeaza ego-ul voi recunoaste daca am gresit.
   Acum priveste in aceeasi cheie te rog intersectia dintre cultura islamica si melanjul din europa, si spune-mi te rog daca tu consideri ca ei sunt pe aceeasi pozitie ca cea enuntata de mine: sa gasim o solutie de compromis astfel incat sa putem convietui in liniste.
   Eu nu vad altceva decat ca vor sa vina aici, dar in conditiile lor (sharia, burka, mancare, etc).
   De-asta zic ca nu sunt tolerant cu intolerantii. Pentru ca daca eu accept ca ei sa se comporte asa atunci le dau girul sa faca ce vor si ne cam c*cam pe toata munca de pana acum. Ei nu inteleg comportamentul asta ca pe o invitatie la pace, ci ca pe o slabiciune si actioneaza ca atare. Daca l-ar intelege nu am avea problemele astea.

  3. Radu

   E o diferență de cultură din start. Sunt modelați de lumea în care au trăit până acum pentru că nu au cum să fie altfel. Unde tragem linia asta a intoleranței ? Să fim noi intoleranți înainte de-a fi ei ? Sau să le întindem întâi o mână de ajutor și după aia să sperăm că putem astfel să-i ajutăm să vadă lumea altfel ?
   Cred sincer că dacă pornim din start pe drumul intoleranței nu o să avem un viitor prea mișto. Și din păcate se pare că nu vor veni vremuri bune :

   http://www.vice.com/ro/read/ura-impotriva-musulmanilor-a-crescut-in-londra-cu-70-fata-de-anul-trecut-263

  4. adi

   La mine e destul de simplist mecanismul pe care il aplic: pornesc cu premiza ca pot gresi, deci sunt dispus sa iau in considerare contra-argumentele. Daca sunt rezon si eu am gresit asta e, refacem pozitia, asumam greseala, corectam.
   Problema e ce te faci daca ai un conflict cu unul care nu e dispus in niciun moment sa plece de la premiza ca e posibil sa nu aiba dreptate. Asta e de fapt problema pe care o avem.
   O solutie simpla ar fi sa se spuna clar de la inceput ca sharia, burka si alte chestii nu sunt tolerate si sa dai eject cand vezi.. Atentie, nu moschei sau alte elemente culturale, ci pur si simplu comportamentele, nu credintele.
   Te caci pe strada? Zbang amenda si jet. Sharia? Jet direct. Nu stai sa explici. Amenzile cum se dau afara de iti ustura curul? E un pic de dublu standard aici tolerand aceleasi comportamente pe care celorlalti le refuzi.
   Corectand comportamente il obligi pe om sa gaseasca solutii adica alte comportamente, adica il obligi sa gandeasca (sa speram :) ). Cateodata bataia chiar e rupta din rai.

  5. Mihai

   Ura față de arabi și de islamiști a crescut pe baza comportamentului lor. Nici unul din noi nu trăiește în Londra, dar eu am avut posibilitatea să testez pe propria piele Londra suburbană timp de 2 săptămâni. Din 10 oameni întâlniți pe stradă, nu am găsit 2 oameni unul după altul care să nu fie de altă naționalitate sau origine (să nu fie britanici get-beget). Acum a venit un val mare, dar Vestul găzduiește imigranți de foarte mulți ani. Poate par că am ceva împotriva lor, dar rar auzeam vorbind engleza pe acolo. Mulți dintre cei care sunt deja acolo de ani buni muncesc, nu sunt toți răi, însă în momentul când britanici albi se iau de ei, nu contează că muncește sau se ocupă cu chestii ilegale. Ei nu se adaptează la societatea unde trăiesc, ei vor doar ca societatea să de adapteze pentru ei. Cred că lucrurile nu vor merge decât înspre rău de acum încolo.

   Nu am nimic împotriva culturii lor, dar nu trebuie să existe o adaptare reciprocă. Ei vor condiții de trai din Vest, dar să pastreze neatinse ideile lor și cultura. Deja lumea a uitat că extremiștii islamiști distrug istoria în Orientul Mijlociu. O să se ajungă la cartiere speciale pentru ei (enclave), îngrădite, ca în unele din filmele SF. Soluția ar fi să existe adaptare în ambele sensuri.

 4. Fani Bocancu

  Pentru ca foarte multi au rude/prieteni in vest cu care pot vorbi incorect politic despre realitate.
  Multi au pe strada turci si alte minoritati ,despre care efectiv nu are rost sa vorbim – poate doar sa mentionez ca dupa 11 ani economii de cumparat casa in nord la pensie am ajuns amandoi la concluzia ca e mai safe sa venim in Romania .
  Daca se intampla si acolo “refugiati de razboi” + moschei iar vom reconsidera .
  Multiculturalismul este o gogoasa aducatoare de bani .
  Este neplacut sa vad o multime de oameni pe care-i apreciez de mult timp cum se raliaza unei cauze doar pentru ca este cool si pare pozitia “superioara”.
  Stiu ca suna ingamfat si la fel de superior ,dar sincer nu stiti in ce va bagati…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *