Mă dezlipesc nițel de QuizUp (bag picioarele în el de joc, că e ultra-addictive) ca să comentez puțin legat de www vs no-www. Nu-i prima oară când scriu ceva legat de asta. Am mai încercat și mai acum vreo 2 ani, mai încerc înc-o dată.

“www” pus în fața unui domeniu de internet este o convenție. Și mai mult decât atât, e o convenție nițel cam antică. Fiecare protocol (http/https/ftp sau ce-o mai fi) ascultă pe un port diferit. Cum nu pune nimeni wwws în fața unui domeniu la care se conectează folosind https, tot așa n-ar trebui să pună nici www în fața unui domeniu la care se conectează folosind http. Este evidentă nevoia de a utiliza un subdomeniu în cazul în care serviciile sunt pe servere diferite. Dar atunci când nu sunt, chiar nu are nici un sens. Ba mai mult, creează confuzie în rândul ălora mai slabi de înger.

Convenția asta a avut același efect asupra internauților pe care l-a avut și clopoțelul în cazul câinelui lui Pavlov. I-a “dresat” să tasteze automat “www” de fiecare dată când tastează o adresă în browser. Deși nu știu mai exact de ce, deși tastează 4 litere în plus (www + un punct), “userul” bagă acolo “www-ul”. Și avându-i pe ăștia ca motiv și web-developerii bagă repede www-ul în fața domeniului ca să nu-i “piardă”.  Și uite-așa ne învârtim în cercuri ca un coi într-o căldare și nu ajungem nicăieri. Utilizatorii nu “văd” că se poate și fără, developerii nu vor să învețe că se poate și altfel.

Și dintre toți, cei mai bătuți în cap sunt ăia care eu pe www.domeniu.x ceva si pe domeniu.x altceva. Săracu’ Vali îi înjură de când îl cunosc eu. Dar cum mama proștilor e mereu gravidă, apar în fiecare zi idioți proaspeți.

Care-ar fi rezolvările ?

1.  Redirect www -> no-www

Asta ar fi varianta recomandată de ăia cu capul pe umeri (subsemnatul se auto-include în această categorie) ar fi un redirect automat de la domeniul cu “www” în față la cel fără.  De ce e recomandat ? Pentru că în felul ăsta utilizatorul VEDE faptul că se poate conecta la site și FĂRĂ să folosească www-ul și astfel avem o satisfacție că am fost utili societății cu ceva. E ca atunci când ajuți o bătrânică să treacă strada (deși uneori nici nu știe săraca că are treabă pe partea cealaltă).

În felul ăsta nu “pierdem” utilizatorii care se conectează pe “www” și soluția asta nu are nici un dezavantaj mai ales dacă-i folosită de la începutul lansării site-ului.

2. Redirect no-www -> www

Varianta inversă. Nerecomandată de mine din motivele expuse mai sus dar acceptată mai ales dacă domeniul cu www are un PR mare. Sau pur și simplu îi place deținătorului așa. Dar dacă tot cineva ține să vadă www în fața domeniului propriu, să facă și un redirect de la domeniul simplu către cel cu www. Pentru că oamenii cu capul pe umeri (vedeți mai sus) NU vor să tasteze “www” în fața domeniului. Sunt leneși. Își optimizează efortul. Și ei știu deja că se poate și fără.

3. Fără redirect, dar cu ServerName/ServerAlias în vhost (Apache)

Cea mai “nasoală” alternativă dar oricum mai bună decât aia în care utilizatorii văd pe www.domeniu păsărele și floricele și pe domeniu direct văd o frumoasă eroare de webserver. E “nasoală” pentru că “împarte” utilizatorii pe domeniile la care s-au conectat. Adică ăia care-au tastat “www.domeniu” vor avea tot timpul în browser adresa cu www.domeniu, ceilalți vor avea fără. E în schimb varianta cea mai simplă. Teoretic orice admin începător e capabil să seteze un ServerAlias într-un Apache. Practic, după cum spuneam mai sus, mama proștilor e mereu gravidă.

Bun, și-acum dacă tot am lămurit cum stă treaba cu www-ul în fața numelui de domeniu, hai să mai facem un pas înainte și să discutăm de certificatele pentru https. Dacă ai domeniul să spunem (complet ipotetic) cosmote.ro și vrei să lansezi un site nou (idee GENIALĂ de altfel, că ajunsesem să cred că webdeveloper-ul pentru versiunea veche a site-ului e un bătrânel nazist care stă cu pușca în mână și păzește petarda aia de site pe care-o aveau înainte), asigură-te că certificatul ăla pe care-l cumperi pentru site e valabil și pentru www.cosmote.ro și pentru cosmote.ro. Da, se poate, se cheamă Subject Alternative Name și ar trebui să fie disponibilă și la Verisign unde-au făcut băieții ăia certificatul.

cosmote-cert

Dacă nu se descurcă mă ofer eu să-i dau o ciocolată lui Bogdan și să-l rog să le emită un certificat de pe StartSSL (de unde am și eu certificatul pe domeniul ăsta).  Că-i păcat de site-ul ăla nou pe care l-au făcut.