Baze de date clienți

Am pățit ieri o chestie ușor neplăcută pe care nu mi-o pot explica altfel decât cum voi încerca să o explic mai jos. Fiind acasă mi-a sunat telefonul fix, un număr cu 031-228 xx xx. Eu nu prea folosesc telefonul fix așa că l-am ignorat nonșalant mai ales din cauză că nu știam numărul. La nici 15 secunde după ce-a “tăcut” fixul, începe să-mi sune telefonul mobil, EXACT același număr. Răspund, o firmă a p.lii, vroia să-mi vândă nuș ce căcat. N-am avut răbdare să ascult ce că aveam treabă dar am întrebat de unde are totuși numărul meu de telefon. Mi-a răspuns că îl au dintr-o bază de date, bază de date care este cumpărată legal.

Și aici începe partea cu adevărat frumoasă și-am să vă rog să faceți un pic excepție de faptul că într-adevăr, am mai înjurat în trecut Romtelecomul/Telekom. Telefonul fix nu este pe numele meu, apartamentul în care stau nu este pe numele meu. Ambele sunt pe numele celei cu care trăiesc de 15 ani într-o frumoasă relație de concubinaj fără a fi căsătoriți. Eu nu am dat numărul de telefon fix pe nicăieri, nici nu-l știu pe de rost, nu-l știe banca cu care lucrez (ING-ul are doar telefonul meu mobil), nu l-am completat pe formulare, nu l-am scris pe nicăieri.

Singurul loc în care apare o corelare între numele meu și telefonul fix este la Telekom România unde eu m-am ocupat practic de negocierea contractului cu ei acum câțiva ani și am discutat cu persoanele de acolo folosind numărul meu de telefon mobil. De fapt ei m-au contactat după ce-au citit articolul acesta și le-am dat detaliile locului în care vroiam să instalez serviciile de televiziune/internet. În rest este practic imposibil de făcut corelarea între numărul de fix și numărul meu de mobil.

Și acum vă întreb pe voi, ce concluzie puteți trage ? Vinde sau nu Telekom România baze de date cu clienții lor ? Eu aș băga mâna în foc că da.

8 Comments Baze de date clienți

  1. Radu

   Da, ar fi trebuit să-i pun pe ăia care m-au sunat să-mi dea datele lor ca să pot face reclamație. Și ieri n-aveam timp de vorbit cu ei. În mod sigur vor mai fi și alții care sună la un moment dat.

 1. Arbait

  Interesant că au precizat „bază de date care este cumpărată legal”.
  Este posibil ca vînzarea să o fi făcut vreun SysAdmin de la Telekom România?

  Reply
 2. matthers

  Nu ma laud cu cunostiinte juridice, dar aici ( https://www.telekom.ro/images/docs/Legal_docs/utilizare_site/PROTECTIA_DATELOR_CU_CARACTER_PERSONAL_telekom.ro.pdf ) zice ca pot sa dea datele alea mai departe la X terti. care terti teoretic ar trebui sa pastreze si ei confidentialitatea. Dar zice si de:

  De asemenea, Telekom poate furniza datele dumneavoastra cu caracter personal altor companii cu care se afla in relatii de parteneriat, dar numai in temeiul unui angajament de confidentialitate din partea acestora, prin care garanteaza ca aceste date sunt pastrate in siguranta si ca furnizarea acestor informatii personale se face
  conform legislatiei in vigoare, dupa cum urmeaza: furnizori de servicii de marketing, curierat, servicii de plata / bancare, telemarketing sau alte servicii, alte companii cu care putem dezvolta programe comune de ofertare pe piata a produselor si serviciilor noastre, asigurători.

  Ceea ce inteleg ca inseamna ca o pot da oricui cu care au ei un contract.

  Reply
  1. Radu

   Corect matthers, dar eu am bifat explicit să nu le dea. Și în plus, ei NU au contract cu mine. Au numele și telefonul meu mobil de la PR-ul lor, nu din contract.

  2. matthers

   Informatiile personale sunt colectate numai cu acordul dumneavoastra (de
   exemplu, daca ni le oferiti cu buna stiinta printr-unul dintre formularele on-line
   , prin participarea la tombole si concursuri, prin inregistrare sau sign-up pe un site Telekom

   Adica ai trimis ticket la ei, voila, au datele tale. Nu scrie ca trebuie sa fie preluate din contract sau ca trebuie sa ai contract cu ei.

   Deci nu stiu unde ai bifat tu explicit sa nu le foloseasca.

 3. Cosmin

  Si o completare la ce spune matters: ar trebui sa ai un acord cu ei in care sa spui explicit DA la instrainarea datelor personale catre terti in scop de marketing. Poate ai asa ceva in contract si n-ai fost atent cand ai semnat (trebuie o bifa separata).

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *