La volan

Fiecare zi în care petrec minute/ore în trafic îmi aduce în atenție o serie de chestii care mă enervează cumplit la șoferii bucureșteni. O să fac un top al rușinii :

5. preselectarea benzii ;

Una din chestiile logice și de bun-simț, treabă care se învață încă de la școala de șoferi. Te încadrezi din timp pe banda care trebuie ca să nu-i tai calea bietului șofer care vrea să meargă înainte și tu vrei să faci stânga de pe banda I. Sau dreapta de pe a 3-a bandă. În general am o obsesie cu preselectarea benzii pe care circul tocmai pentru că îmi vine să-i dau în mod repetat cu capul de volan pe ăia care fac treaba asta (mai ales pe ăia care fac treaba asta doar ca să se bage în fața altora care stau cuminți pe banda care trebuie). Ce-i drept, mi se întâmplă și mie în locurile în care nu știu din timp cum sunt aranjate semafoarele, benzile sau în locurile pe care nu le cunosc prea bine și merg mai mult după GPS. Dar și atunci încerc să incomodez cât mai puțin ceilalții șoferi și stau liniștit semnalizând.

4. slalom fără semnalizare ;

În general sport practicat cu BMW/Audi de către puștimea cu muci la nas, părinți plini de bani și carnet încă proaspăt în buzunar. Pentru ăștia îmi doresc să-mi iau un Aro vechi de vreo 25-30 de ani și să merg cu el prin București fără prea multe griji c-o lovesc de-un idiot. Te-ai băgat în față fără să semnalizezi ? Ah, păi nu mă mai chinui să iau piciorul de pe accelerație și să calc frâna de frică să nu-mi îndoi și eu tabla. E o idee bună de-a disciplina cu forța șoferii idioți.

3. gagicile la volan ;

Asta-i un subiect extrem de delicat pentru că se poate lăsa cu blesteme din partea “sexului frumos”. Dar n-am ce face dacă dau zilnic de zeci de fufițe, multe din ele cocoțate-n SUV-uri și gipane, cu gene lungi și ochii umezi, uitându-se ușor tâmp în jurul lor și ținând mâinile pe volan de parcă ar fi pus mâna pe-o p.lă prima dată-n viață. Ele știu că trebuie să semnalizeze schimbarea sensului de mers și o fac conștiincios. Numai că nu se și asigură înainte. Cele 3 oglinzi din mașină sunt doar accesorii menite a fi folosite pentru a-și admira în timpul mersului coafura, rujul, tenul, zâmbetul șăgalnic, coșurile de pe nas, frunte și podoabele de la gât și urechi. Mai puțin pentru a se asigura în trafic.

2. telefoanele la ureche în timpul mersului;

Majoritatea sunt fie taximetriști fie gagici. Taximetriștii n-au nici o grijă. Ei sunt ași în ale volanului și ar putea să conducă mașina și cu pula flască dacă vor. Deci o mână pe telefon nu-i incomodează prea mult. Cu gagicile e alta treaba. Astea blochează intersecții întregi băi nene când vorbesc la telefon. Asta parțial pentru că au prostul obicei de-a vorbi cu orele și parțial pentru că au probleme cu condusul și fără ca atenția și mânuțele să fie ocupate cu altceva. Fără glumă, am văzut într-o zi o gagică care timp de 45-50 de minute cât am stat în coloană în spatele ei pe splai a vorbit NON-STOP la telefonul mobil. Într-un final, la Unirea, a blocat intersecția pentru că a vrut să facă de pe prima bandă stânga. Vorbind la telefon.

1. aruncatul gunoaielor din mașină pe jos ;

Eventual în timpul mersului. Eventual tras și-o flegmă după ele. Asta-i de departe cea mai mare mârlănie văzută vreodată. Și din păcate este atât de comună încât îții vine să-i bați cu capul de parbriz pe toți. Mai că-ți vine să faci ca Michael Douglas în Falling Down.

Azi în schimb am fost plăcut surprins când, stând la stop la o intersecție, am văzut o ușă deschizându-se undeva la 2 mașini mai în spate și un tânăr (20-25 ani) ieșind cu o cutie goală de cola și încă ceva în mână și mergând până la coșurile puse pe partea stângă a drumului, nițel mai în față și aruncând toate gunoaiele acolo. Deci s-a dat jos din mașină, a mers pe jos 10-12 metri și a aruncat la coș. Tot respectul. Am vrut să-l aplaud dar rămăsesem atât de mască încât n-am apucat.

12 Comments La volan

 1. jollyca

  Problema cu femeile la volan este spinoasa si cu doua taisuri. Nu sunt misogin de fel (prietena mea este cel mai bun sofer pe care-l stiu) dar atunci cand ti se pare ceva dubios la o masina in trafic (nu se hotaraste pe ce banda merge, blocheaza o strada ca sa parcheze etc.) probabilitatea e mare sa fie o femeie. Pe testate.

  Reply
 2. marcel

  Am mers in masini conduse de Femei. Unele dintre ele conduc demential de bine, fara vraja. Pacat insa ca marea lor majoritate conduc mult mai prost decat minimul de decenta.

  Reply
 3. alex

  Taximetriștii – ași în ale volanului? Cred că trăim în Bucureștiuri paralele. IMO foarte mulți din ei sunt cretini și/sau teribil de nesimțiți, altfel nu-mi explic cum poate cineva care trăiește din asta să conducă atât de prost.

  Reply
 4. Seth

  Salut pe această cale ideea cu ARO-ul. E una dintre cele mai bune. Eventual, schema ar trebui făcută simultan în mai multe orașe.
  Nu numai proastele vorbesc la volan. Sunt și tolomaci care au mașini de zeci de mii de $ și care n-au un rahat de kit handsfree montat pe mașină.

  Ar mai fi cretinoizii care claxonează atunci când abia s-a făcut verde la semafor. Delayoul tău fiind… prea mare pentru ei.

  Legat de gunoaie, știu (cunosc, din nefericire…) un tembel care a aruncat din mers (în timp ce mașina rula, da?!) o cutie goala de pizza pe geam. De-atunci nu mai schimb niciun fel de politețuri cu individu’.

  Reply
 5. Octav

  Ai punctat bine categoriile de “destepti” din trafic.
  Ma dispera cand vad (4) aplicata, nu am nimic cu cei care depasesc regulamentar (semnalizare, asigurare, etc), dar cand vad cate un “bolovan” care depaseste fara macar sa semnalizeze si o face doar pentru ca ii permite masina si-l doare’n … de restu’, ih!

  Reply
 6. theheartcollector

  Bre, dacă îți iei Aro, nu-i așa că “rezolvi” și barierele lu’ Abramburica? :P

  PS: Am remarcat că a înșirat tot campusul cu “opritoare de viteză” sau cum măsi le-o zice… Aproape că le-a pus din metru în metru… Probabil vroia ca bicicliștii ăia vitezomani care rupeau asfaltu’ din poli să facă bătături la cur de la ele că mașini oricum nu prea mai circulă de când cu barierele…

  Reply
 7. TheBride

  @meekuu: Prefer 200 de “flegmatici” (atentie, nu scuipatori de gunoaie) la volan unui singur prost/proasta care nu se asigura pentru ca si-a luat carnetul pe spaga si habar nu are la ce se folosesc oglinzile si semnalizatoarele.

  Reply
 8. Parintele Evghenie

  Nu pot decat sa aprob intru totul cele descrise in articol. Pe locul 1 as pune totusi masinile oprite cu avarii clipocind exact unde are proprietarul treaba. Adica daca vrea sa-si ia un covrig, opreste fix in fata magazinului, pune avariile, blocheaza banda 1 chiar daca mai in fata sunt locuri libere de parcare…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *