Viața de după RDS

Cum spuneam câteva postări mai sus, am renunțat complet la serviciile RCS/RDS de internet și de televiziune și am trecut pe Romtelecom. Și cum azi au terminat de instalat și IPTV-ul m-am gândit c-ar fi util să fac o trecere în revistă a diferențelor față de ceea ce aveam înainte.

1. Internet – Clicknet Power 100Mbps.

Este clasicul “modem” Huawei HG658. Alb, așezat în poziție verticală și destul de istețel. În el intră clasicul fir de telefonie (și apropos de asta trebuie să chem pe cineva ca să-mi înlocuiască firele vechi care intră în casă). Până în scara blocului este fibră (FttB). Din panoul din scară și până la modem, fir telefonic clasic cu VDSL2. Conform statusului de pe modem, 99Mbps down/35Mbps up.  Cu speedtest.net am ajuns pe la 90Mbps down/ 25 Mbps up. Vă rog comparați cu vitezele obținute pe RDS (tot la abonament de “100Mbps” ).

SpeedTest

Ei, jucăria Huawei face și routare și are și wireless b/g/n. Însă din cauza setup-ului mai special de la mine, routarea o fac în altă parte. Așa că i-am pus un port din LAN în bridge și am făcut routarea unde aveam nevoie (cu tot NAT/DHCP) și cu un alt link m-am întors în el pentru că am vrut să-i folosesc wireless-ul n (n-aveam decât 802.11g în casă până acum). Și funcționează perfect cu semnal decent pe wireless (să dea dracii ce s-a umplut plaja cu AP-uri, noroc că-s mulți “isteți” care le lasă default pe canalul 1).

Tot din Huawei iese și telefonia (VoIP cu SIP) și IPTV-ul, ambele cu ip-uri private (10.x.x.x) dar evident în rețele diferite.

 Telefonia nu cred că vă interesează (nu eu sunt aici utilizatorul principal :D, nici măcar când mă sună maică-mea).

2. IPTV – Maxim + MaxPack

Ei, aici am câteva nemulțumiri. Receiver-ul este un Pirelli P.VU2000S-RT (mdap, ca cauciucurile) ceea ce înseamnă că este produs undeva înainte de 2010 (în 2010 Pirelli Broadband a fost achiziționat de ADB Group). Și n-ar fi atât de rău dacă n-ar fi mult mai handicapat din punct de vedere al opțiunilor față de janghina aia de Humax de la RDS.

În primul rând nu am posibilitatea de-a aranja posturile TV într-o ordine preferată de mine. Nu pot nici măcar să setez niște favorite. De fapt nu pot să fac mai nimic cu posturile TV și chiar și navigarea prin ghidul TV este ciudată cel puțin. Posturile sunt puse oarecum pe categorii. 111+ posturile generale, 200+ filme, 250+ știri, și tot așa. Problema e că nu ai altă metodă de acces rapid decât să sări dintr-o categorie în alta. Dar și așa i-am înjurat pentru că, pe categoria de posturi generale, numerotarea începe de la 111 (111 este primul canal, tvr1). Dar la posturile de filme, primul canal este 200 (ComedyCentral). La sport, primul este 301 (300 nu există). Absența unei “reguli” clare de numerotare este enervantă mai ales atunci când tastezi numărul canalului și canalul nu există (nu te duce nicăieri și nici nu afișează ceva).

În schimb are 2 opțiuni relativ interesante (deși și acestea destul de handicapate din punct de vedere al flexibilității). Există opțiunea de PiP (Picture-in-Picture). Trebuie întâi activată în profil și apoi accesată cu tasta galbenă de pe telecomandă. Când e activ PiP nu poți schimba decât canalele secundare (cele din imaginea mică) și nu le poți schimba decât cu Ch+/Ch- și fără afișarea numărului de canal pe care ești într-un anumit moment. Era utilă și-o funcție de “inversare” a programelor (cel secundar să devină principal și invers). Nu există. Televizoarele cu PiP au această funcție.

O a doua opțiune interesantă este cea de stop&play care-ți permite să pui pauză și să revii la un program mai târziu. Dar cum ăsta nu este un receiver cu hdd integrat care să aibă unde să stocheze fișierele respective, opțiunea nu este disponibilă decât pentru câteva posturi (cele care aparțin direct de Dolce). Deci aproape inutilă.

Mai există și-o filmotecă pentru Video-on-Demand dar nu afișează prețurile explicit pe fiecare film. Conține și o serie de filme gratuite, neinteresante.

Cea mai enervantă opțiune inexistentă este cea de selectare a limbii pentru audio pe anumite posturi. Cum ar fi alegerea limbii engleze pentru Cartoon Network de exemplu.

Cam astea ar fi capabilitățile receiver-ului de la Dolce. Ușor dezamăgitor, mă așteptam la ceva mai multă flexibilitate.

Și pentru că, fiind IPTV înseamnă că papă tot din banda de internet alocată pe abonament, am făcut un test să văd exact cât. Aproximativ 5Mbps. Adică cu televizorul pornit pe HBO-HD, un test de bandă arată așa :

 

Am înțeles însă că Romtelecom va implementa în continuare opțiuni pe receiverele interactive și că unele funcționalități (precum aranjarea programelor în ordinea dorită) vor fi accesibile la un moment dat. Așteptăm, ce să facem.

 
Ca să fim înțeleși de pe acum, nu e un articol sponsorizat de Romtelecom, n-am luat nici bani și nici servicii moca de la ei. Am cerut inițial să fac un test cu internetul lor Clicknet Power însă m-am lămurit de “capabilități” în urma discuțiilor cu voi iar acum sunt client obișnuit și plătesc absolut toate serviciile primite la prețul normal (toate 3 pe undeva pe la 120 de lei lunar). Spun asta ca să se înțeleagă clar că opinia exprimată nu este influențată de vreun avantaj financiar. 

43 Comments Viața de după RDS

 1. Tyby

  Meekule, sa fie intr-un ceas bun! :)

  Intrebare de baraj: nu au si un alt STB in oferta (ceva cu timeshift capabilities / recording etc)? M-am invatat prost de la UPC, ce sa-i faci!

  Pe langa asta: au si optiuni mai mari (aka business) pentru internet?

  Multam!

  Reply
  1. Meekuu

   Ba da, au unul tot Pirelli dar cu HDD integrat. Și ăla știe si de recording (evident). Ăsta al meu nu știe timeshift decât pe ce există deja salvat la ei (posturile lor).

   De internet pentru business nu știu. Dar mai mult ca sigur au. Probabil și cu un preț pe măsură.

  2. Meekuu

   Hehe, dacă te uiți pe link-ul de la Pirelli (pus de mine mai sus) scrie așa pe acolo :
   “SATA NAND flash storage module up to 8GB for PauseTV”. Deci și ăsta ar avea ceva de genul TimeShift dar cred că-i dezactivată funcția de cei de la Romtelecom.

 2. ClaudiuF

  Salutare,
  Ai idee daca exista posibilitatea de a vedea direct pe computer ceea ce vezi pe TV?

  Intreb si eu logic, caci totul trece prin ‘modem-ul’ Huawei.
  Ce-i drept ca semnul poate fi codat si jucaria aia sa o decodeze, dar intreb si eu in speranta ca poate poate…

  Reply
  1. Meekuu

   Nu cred că-i semnal codat. E semnal digital. Există o aplicație făcută de romtelecom dar cere un user și-o parolă pe care nu știu de unde să le iau. Merită întrebați. Ar trebui să se poată.

  2. tudor

   Nu cred ca poti sa faci asta. Cel putin nu asa simplu.
   Porturile de IPTV si cele de net(+ telefonie) sunt in domenii de adresare diferite- pe cicuite virtuale ATM diferite.
   La IPTV routerul tau face trasparent bridging DHCP si asigneaza iar STB are IP din clasa 10.x.x.x asignat de un echipaent “de la ei”
   La net IP-ul iti este asignat de de router in clasa 192.168.1.x iar routerul face NAT.
   Presupun ca s-ar putea face cumva “port forwaring” dar sunt destul de convins ca semnalul e codat (altfel decat cu user si parola) iar pentru decodare iti trebuie un card NFC care sta in STB-ul Pirelli si care daca-l pierzi te taxeaza cu 60EUR.

  1. Meekuu

   Firmă sau abonament de home-user ? Oricum, am văzut că-n alte orașe nu limitează la fel de nesimțit. Însă în București continuă să insiste că nu au nici o problemă, că nu e nimic garantat și că ei nu limitează cu nimic. Am zis, am avut 2-3 sesizări la ei pe tema asta cu exact același rezultat.

  2. Meekuu

   Testul în serverul RDS sau în server UPC/Vodafone/NextGen (adică concurență). În RDS nu aveam nici eu limitat. În concurența în schimb…

  1. Meekuu

   Reverse-ul IP-ului tău zice că e de Vaslui. Nu c-aș vrea să sugerez că nu-i adevărat ce zici dar sunt chiar curios dacă-i o chestie generalizată. Vitezele încă mari de upload la RDS se explică de cele mai multe ori fie prin faptul că sunt obținute în alte orașe decât București fie sunt foste rețele de cartier preluate de relativ puțin timp de către RDS și nu au terminat încă integrarea rețelei în infrastructura proprie.

   M-am gândit și eu inițial că problema este de la mine și de asta am și avut 3 sesizări depuse la ei. Însă după ce-am primit mai multe confirmări de la persoane care stau în celălalt capăt al Bucureștiului și am început să văd tot mai multe discuții pe forumuri legate de limitările introduse de RDS, m-am lămurit ( https://www.google.ro/search?q=rds+limitare+upload ).

   Un singur lucru pare cert. Dacă acum sunteți încă pe RDS home-useri și nu aveți încă limitare, mai mult ca sigur veți avea la un moment dat.

 3. titelnitza

  salutare
  am trecut si eu ca tine la rtc cu net de 100, iptv si tel…se poate seta serviciul de voip pe un alt operator ?
  cu 655b era simplu…..accesai 192.168.1.1 serverbasic si-ti faceai setarile acolo….acum….poti accesa pagina da’ te lasa numa’ s-o vezi….e blocata……mersi !

  Reply
 4. Tyby

  Subscriu la ce zice Alioja mai sus! :)

  Eu sunt nebunul pe invers fata de Meeku (va rog, fara prostii! :) ) si ma chinui sa grabesc RDS-ul sa termine mai repede infrastructura pentru acces in zona in care – cel mai probabil – ma voi muta in perioada urmatoare, unde – deocamdata – are Romtelecom monopol – fapt deloc dezirabil, de altfel.

  Sper sa reuseasca, cica acum sunt la stadiul autorizatii finalizate, inceput tras fibra subteran. Viitorul suna (mai) bine decat in urma cu o luna, cand lumea din zona, blazata deja cu Romtelecomu’ de rigoare, renuntase sa mai spere / actioneze.

  Asteptam cu interes!

  Reply
 5. virus remover

  @Tyby in situatia ta pare a fi un caz fericit. Eu am asteptat peste doi ani jumate pana sa beneficiez de serviciile lor (1an si 3 luni dupa semnarea contractului) desi infrastructura in zona exista.

  @alioja, Tyby din experienta mea dea lungul timpului cu cei 3 mari granzi (defapt is 4) nu va mai trece la rds decat din considerente financiare.

  Reply
 6. Tyby

  vr: voi face cu ei un contract business, si, cum exista si ceva legaturi (lucrez de mult cu ei, pentru majoritatea clientilor), sper sa se miste mai cu talent.

  La mine la birou a durat undeva la 4 saptamani, insa am prins si Sarbatorile de iarna de anul trecut la mijloc. La cel mai nou conectat client s-au miscat in 3 zile cu totul. Sincer, nu prea am ce sa le reprosez pe partea de Business, incepand cu 12 EUR / luna pana la 150 EUR / luna.

  Reply
 7. bydok

  Iata un client pierdut de catre RDS din cauza celei mai cretine si mai comuniste masuri luata vreodata de catre acestia: taierea uploadului cu ceilalti mari ISP din Romania la 0,85-0,90. Limitarea s-a introdus mai intai in Bucuresti in august 2011, apoi la Slatina in martie 2012, la Constanta in septembrie 2012 si la Sibiu in decembrie 2012. Cum spui si tu, daca mai e vreo clasa de IP de pe rezidential (Fiber 1 si 2) fara aceasta limita o va avea la un moment dat.

  Eu sunt din Slatina cu FTTH de RDS la casa, in afara de limitarea aceasta netul merge perfect cu pinguri de 2-4 ms si download constant 95 mbps la orice ora din zi si din noapte. Nu avem alternative, Romtelecom nu mai au demult clienti in orasul asta si nu au decat ADSL cu viteze de 22-14-12-10 in oras si 5 mbps la mine, 5 viteza medie in oras.

  Adica am de ales intre upload 0,90 pe RDS catre concurenta dar 75-90 in reteaua RDS sau upload 0,74 Romtelecom cu orice server, chiar si in reteaua lor. Noroc ca nu am nevoie de upload, dar limitarea este absurd pusa si catre GTS sau RoEdu care nu sunt concurenti ai RDS.

  Reply
 8. Laur

  Salut,

  Se poate folosi routerul personal si sa nu-l folosesc pe cel dat de ei? Am router gigabyte si prefer sa-l pastrez pe acesta.
  Ma intereseaza si pe mine sa scap de rds. Deja nu se mai poate. Limitarea cu marii operaori din Bucuresti este infernala. DIn GTS trag de pe ftp-ul de acasa dcu 70kbytes/s. De o ora ma chinui sa trag 300mb. Nu se poate asa ceva.

  Merci

  Reply
  1. bydok

   Nu se poate pentru ca la Romtelecom vine fir telefonic de pe scara si nu cablu UTP cu mufa RJ-45, routerul personal nu stie VDSL si nu are intrare telefonica de tip RJ-11.

  2. Meekuu

   Poți pune unul din porturile de LAN de pe routerul de la Romtelecom în bridge-mode cu ieșirea WAN. Și poți lega la el routerul tău (cum am făcut si eu de altfel). Nu poți înlocui routerul lor pentru că ăla vine cu vdsl pe cablul telefonic cum a spus și bydok.

 9. SirNeo

  Mi se pare mai mult decat decenta calitatea serviciilor pe care le avem in tara pentru costul aferent. In tarile civilizate nu ai parte de asa ceva la atatia bani. TV+TEL+2xNET(am bagat si stickul ala 3G aici) si viteze foarte bune de download si cateodata si un upload decent.

  Bucuresti: http://www.speedtest.net/result/2510170797.png
  Frankfurt: http://www.speedtest.net/result/2510172966.png
  Amsterdam: http://www.speedtest.net/result/2510177256.png
  Miami: http://www.speedtest.net/result/2510183285.png

  Reply
  1. Meekuu

   Meh, sunt 2 aspecte. 1. Sunt mulțumit de netul de la Romtelecom. IP-ul a rămas fix până acum, viteza de download e chiar mai mare decât ce aveam la RDS.
   2. Dacă nu erau ăștia ca mine care și-au băgat picioarele în RDS și-au mai și comentat eventual după pe bloguri/forumuri crezi că murea RDS-ul de grija voastră și dădeau drumul la upload. Eu mă cam îndoiesc…

 10. bydok

  Si eu activez pe Softpedia cu alt nick si am injurat cu spor RDS-ul pentru magaria cu uploadul, in ciuda faptului ca le sunt fan, in Slatina chiar nu ai altceva mai bun iar acum e din nou one of the best. Downloadul nu scade niciodata sub 94 si pingul ramane de 2-10 ms. Am urlat acolo 5 luni de zile dupa fibra GPON la casa, apoi am urlat pentru upload, chiar daca nu am nevoie de el nu era corect ce faceau.

  Dupa parerea mea mai bine iti luat net de la o retea de cartier, avem retele prin Bucale care dau gigabit, cum e Lightning Net in Tineretului, eu urasc de moarte Romtelecomul, de moarte pentru ce mi-au facut nenorocitii, mai au si doar mizeria de ADSL la mine in oras, moarte in chinuri le doresc, contracte mai idioate ca ale lor nu exista, prelungesc pe minim 2 ani la PF si 3 ani la PJ, profund ilegal, acasa am platit 60 de euro ca sa scap, la alta locatie unde am abonamente business si de la RDS si de la RTC (3 telefoane fixe, culmea prostiei, suntem doar un amarat de magazin de cartier si o firma de lichidari judiciare) au sunat in 2011, le-a raspuns fratele care nu stia cu ce se mananca, au prelungit cu 3 ani si i-au bagat netul pe gat (0,74 upload atentie) numai ca sa fie taxa de reziliere cat mai mare, din 2003 de cand ii am acolo nu i-am intrebat de net, net am de la RDS din 2006, iata de ce ii urasc, cand sa portez si eu numarul lor in RDS ca doar de aia zac cele 2 linii nefolosite poftim, ia-o pe asta, da-ne 10 milioane lei vechi ca sa scapi de noi, Jos Romtelepom, cei mai mari tzepari!

  Reply
  1. Meekuu

   N-au voie să prelungească fără acordul tău verbal. În rest la fel e peste tot. Faza foarte haioasă (și pe asta o țin așa, pentru zile negre) este că cei de la Romtelecom au instalat la mine și Internet și IPTV și telefonie dar fără să discute nici un moment cu proprietarul abonamentului (to’arășa de viață ). Eu eram acasă când au instalat, eu le-am semnat, cu mine au negociat la telefon, cu mine au vorbit. Așa că aștept momentul ăla în care mă vor supără RĂU de tot cu vreo fază de genul ăsta, să-i văd cum vor demonstra că persoana pe numele căreia este contractul și-a dat acordul verbal :D

 11. bydok

  Stiu ca si Vodafone/Orange/Cosmote practica chestia asta cu contractele, dar pe maxim 2 ani, 3 ani doar la RTC s-a vazut, acum legislatia Europeana interzice recontractarea pe mai mult de 2 ani. Daca vrei sa continui nedeterminat iti cam dubleaza pretul, te trec la pret de lista, daca vrei pret mic prelungesti.

  RDS are cele mai faine contracte, te leaga de glie pentru doar 1 an, apoi merge la nesfarsit fara sa te sune nimeni pentru prelungire, contractele prin telefon sunt o mizerie, nici o prelungire fara semnatura din pix. Daca reziliezi la RDS inainte de termen maxima taxa de reziliere cat crezi ca este: 200 de lei, daca ai toate serviciile la casa cu ONT propriu, la bloc sau cu mai putine servicii e si mai mica. 200 de lei fata de 200 de Euro la comunistii astia de RTC cum suna?

  La RTC cum vine ziua expirarii imediat suna, cel putin in Slatina unde nu mai au abonati si de asta nu vor mai investi nimic in retea, pentru maxim 2 clienti in fiecare scara de bloc (am impresia ca pe scara de bloc cu business-ul de familie sunt singurul cu RTC, mor de oftica) si destule scari fara nici unul nu renteaza investitia, ADSL only ramane.

  Reply
 12. vasile

  Cu un net de 100mbps. Vreau sa trec si eu la Romtelecom si am vazut ca este oferta de 39 ron primele 3 luni si dupa 59. 80 canale, net de 100mbps. Ce ziceti?
  MS

  Reply
 13. krissu

  Lucrez pentru Romtelecom si as vrea sa stiu ce parere aveti despre servicii. Da, am fost cretini in trecut. Acum lucrurile s-au mai schimbat si am devenit destul de competitivi. Din pacate lumea e sceptica si refuza sa fie informat sau sa se informeze. Romanii nu sunt intreprinzatori: asteapta mura-n gura si raman la ea indiferent ca e stricata.

  Stau undeva unde am net de la RDS si am luat un modem Huawei hg658 de la munca (fara manual, cd si ce mai trebuia sa fie). Nu reusesc sa-l configurez sa am wireless prin camera. Ma puteti ajuta cu cativa pasi?

  Reply
  1. Gabriel

   Pai nu pare sa se fi schimbat prea multe. Din pacate informatiile ce insotesc oferta televiziunii prin IPTV mi se par putin cam neadevarate. Calitate de 5 ori mai buna ca prin antena? Adica prin antena nu se vede nimic? Am abonament prin IPTV, receptor P.VU2000S-RT rebranduit ADB, routerul si telefonul. Din nefericire imaginea este extrem de spalata cu toate ca am un televizor Samsung HD iar transferul de receiver la tv se face prin reteaua HDMI. Inainte, adica saptamana trecuta aveam un abonament de la UPC, cu televiziune digitala. Va imaginati ce calitate a imaginii avea? Ei bine, digitala. Sticla. Cristal. Regret mutarea la Romtelecom din acest singur considerent insa doi ani de acum inainte nu am ce face. Ah, si sa nu uit: Receiverul este proprietate personala din moment ce il platesc iar la sfarsitul perioadei de contract nu sunt obligat sa il predau. In acest caz de ce nu pot folosi porturile USB dupa bunul plac? In cartea tehnica a producatorului scrie ca portul USB de pe frontispiciu poate fi folosit pentru rularea fisierelor multimedia, pe cand in cea a Romtelecom scrie ca nu poate fi utilizat pentru schimbul de date.
   Ceva sugestii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *