Cum spuneam câteva postări mai sus, am renunțat complet la serviciile RCS/RDS de internet și de televiziune și am trecut pe Romtelecom. Și cum azi au terminat de instalat și IPTV-ul m-am gândit c-ar fi util să fac o trecere în revistă a diferențelor față de ceea ce aveam înainte.

1. Internet – Clicknet Power 100Mbps.

Este clasicul “modem” Huawei HG658. Alb, așezat în poziție verticală și destul de istețel. În el intră clasicul fir de telefonie (și apropos de asta trebuie să chem pe cineva ca să-mi înlocuiască firele vechi care intră în casă). Până în scara blocului este fibră (FttB). Din panoul din scară și până la modem, fir telefonic clasic cu VDSL2. Conform statusului de pe modem, 99Mbps down/35Mbps up.  Cu speedtest.net am ajuns pe la 90Mbps down/ 25 Mbps up. Vă rog comparați cu vitezele obținute pe RDS (tot la abonament de “100Mbps” ).

SpeedTest

Ei, jucăria Huawei face și routare și are și wireless b/g/n. Însă din cauza setup-ului mai special de la mine, routarea o fac în altă parte. Așa că i-am pus un port din LAN în bridge și am făcut routarea unde aveam nevoie (cu tot NAT/DHCP) și cu un alt link m-am întors în el pentru că am vrut să-i folosesc wireless-ul n (n-aveam decât 802.11g în casă până acum). Și funcționează perfect cu semnal decent pe wireless (să dea dracii ce s-a umplut plaja cu AP-uri, noroc că-s mulți “isteți” care le lasă default pe canalul 1).

Tot din Huawei iese și telefonia (VoIP cu SIP) și IPTV-ul, ambele cu ip-uri private (10.x.x.x) dar evident în rețele diferite.

 Telefonia nu cred că vă interesează (nu eu sunt aici utilizatorul principal :D, nici măcar când mă sună maică-mea).

2. IPTV – Maxim + MaxPack

Ei, aici am câteva nemulțumiri. Receiver-ul este un Pirelli P.VU2000S-RT (mdap, ca cauciucurile) ceea ce înseamnă că este produs undeva înainte de 2010 (în 2010 Pirelli Broadband a fost achiziționat de ADB Group). Și n-ar fi atât de rău dacă n-ar fi mult mai handicapat din punct de vedere al opțiunilor față de janghina aia de Humax de la RDS.

În primul rând nu am posibilitatea de-a aranja posturile TV într-o ordine preferată de mine. Nu pot nici măcar să setez niște favorite. De fapt nu pot să fac mai nimic cu posturile TV și chiar și navigarea prin ghidul TV este ciudată cel puțin. Posturile sunt puse oarecum pe categorii. 111+ posturile generale, 200+ filme, 250+ știri, și tot așa. Problema e că nu ai altă metodă de acces rapid decât să sări dintr-o categorie în alta. Dar și așa i-am înjurat pentru că, pe categoria de posturi generale, numerotarea începe de la 111 (111 este primul canal, tvr1). Dar la posturile de filme, primul canal este 200 (ComedyCentral). La sport, primul este 301 (300 nu există). Absența unei “reguli” clare de numerotare este enervantă mai ales atunci când tastezi numărul canalului și canalul nu există (nu te duce nicăieri și nici nu afișează ceva).

În schimb are 2 opțiuni relativ interesante (deși și acestea destul de handicapate din punct de vedere al flexibilității). Există opțiunea de PiP (Picture-in-Picture). Trebuie întâi activată în profil și apoi accesată cu tasta galbenă de pe telecomandă. Când e activ PiP nu poți schimba decât canalele secundare (cele din imaginea mică) și nu le poți schimba decât cu Ch+/Ch- și fără afișarea numărului de canal pe care ești într-un anumit moment. Era utilă și-o funcție de “inversare” a programelor (cel secundar să devină principal și invers). Nu există. Televizoarele cu PiP au această funcție.

O a doua opțiune interesantă este cea de stop&play care-ți permite să pui pauză și să revii la un program mai târziu. Dar cum ăsta nu este un receiver cu hdd integrat care să aibă unde să stocheze fișierele respective, opțiunea nu este disponibilă decât pentru câteva posturi (cele care aparțin direct de Dolce). Deci aproape inutilă.

Mai există și-o filmotecă pentru Video-on-Demand dar nu afișează prețurile explicit pe fiecare film. Conține și o serie de filme gratuite, neinteresante.

Cea mai enervantă opțiune inexistentă este cea de selectare a limbii pentru audio pe anumite posturi. Cum ar fi alegerea limbii engleze pentru Cartoon Network de exemplu.

Cam astea ar fi capabilitățile receiver-ului de la Dolce. Ușor dezamăgitor, mă așteptam la ceva mai multă flexibilitate.

Și pentru că, fiind IPTV înseamnă că papă tot din banda de internet alocată pe abonament, am făcut un test să văd exact cât. Aproximativ 5Mbps. Adică cu televizorul pornit pe HBO-HD, un test de bandă arată așa :

 

Am înțeles însă că Romtelecom va implementa în continuare opțiuni pe receiverele interactive și că unele funcționalități (precum aranjarea programelor în ordinea dorită) vor fi accesibile la un moment dat. Așteptăm, ce să facem.

 
Ca să fim înțeleși de pe acum, nu e un articol sponsorizat de Romtelecom, n-am luat nici bani și nici servicii moca de la ei. Am cerut inițial să fac un test cu internetul lor Clicknet Power însă m-am lămurit de “capabilități” în urma discuțiilor cu voi iar acum sunt client obișnuit și plătesc absolut toate serviciile primite la prețul normal (toate 3 pe undeva pe la 120 de lei lunar). Spun asta ca să se înțeleagă clar că opinia exprimată nu este influențată de vreun avantaj financiar.