Cam atât timp a trecut de la marea schismă dintre subsemnatul și RCS/RDS și tot odată de  la momentul în care-am început să folosesc serviciile Romtelecom. Stați calmi, relaxați, nu-i nici o reclamă. N-am primit nici luni de abonament bonus și nici pișcoturi de la Romtelecom să scriu de bine despre ei.

Pe lângă telefonia clasică (pe care să dea dracii dacă știu de ce-o mai țin ?), am IPTV și internet. Și-acum o să vă surprindă dar de abonamentul la Internet (Clicknet Power 100 sau cam așa ceva) sunt cel mai mulțumit. Merge foarte bine spre excelent (descarc din roedu, metropolitan, torrente) cam cu 80-90Mbps  (10MB/s). Upload-ul (motivul despărțirii de RDS) este și el decent, undeva pe la 20 Mbps.  Știu că RDS-ul a scos limitarea de upload la ceva timp după ce-am renunțat la abonament dar deja nu mă mai interesează. Nu e ca și cum n-aș fi depus nenumărate sesizări și n-aș fi încercat să aflu motivul limitării. RDS-ul o ținea sus și tare că ei nu limitează nimic și că asta e tot ce pot oferi clienților. Muie mă ! Singurul aspect ușor negativ este latența ceva mai mare decât la RDS dar cu nu obișnuiesc să mă joc cu headshot-uri mă cam lasă rece.

În plus la Romtelecom am aceeași adresă IP de 6 luni de zile. Nu, n-am plătit în plus pentru asta, pur și simplu nu s-a schimbat până acum. Nici nu prea am avut probleme majore. Într-un singur weekend am avut niște deconectări repetate, am făcut o sesizare (pica legătura cam 1-2 minute, revenea înapoi, după câteva minute iar pica) și m-au sunat la prima oră luni dimineață să-mi transmită că știau de defecțiune, echipa a înlocuit echipamentul defect și m-au întrebat dacă mai aveam probleme. Deci până acum cel puțin și o interacțiune plăcută cu serviciul clienți. Îmi amintesc când la RDS depanarea începea cu “ce mesaj de eroare vă dă la conexiune” și “încercați să creeați conexiunea PPPoE din nou”.

Și cam pe aici se termină sacul cu laude. Pentru că IPTV-ul suge grav. Top-box-ul pierde sonorul cel puțin odată pe săptămână și de cele mai multe ori singura rezolvare a fost scoaterea lui din priză. Problema cu diferența de sonor între canale TV nu s-a rezolvat, încă mă enervează că nu-mi pot crea grup de programe favorite și interfața aia de configurare/administrare e făcută pe genunchi. De fapt cam tot ce ține de serviciul de IPTV dă senzația de lucru neterminat și făcut de mântuială. Nu pică la fiecare furtună cum zic alții pe forumuri dar nici nu pot compara cu RDS-ul (cable-TV) și dacă ăsta-i viitorul atunci prefer să trăiesc încă în trecut. Nu de alta da’ ăsta cam suge și e neplăcut să fii luat drept cobai.

Noroc că nu mă uit atât de mult la tv. Și aici, revenind nițel la ordinea de aranjare a programelor, aia predefinită de Romtelecom, realizez că trec din ce în ce mai rar peste programele românești. La RDS le aveam puse în ordine, TVR1, 2, ProTV, etc… Aici, alea fiind complet separat de zona de filme/discovery, naiba mai dă p’acolo.  Prin urmare n-am mai văzut față de politician sau de pupincurist de vreo 6 luni. Și e așa de relaxant…

Prin urmare, verdict final referitor la serviciile Romtelecom:

Internet – da / IPTV – NU.